שתף קטע נבחר
 

שפעת העופות וחיות המחמד שלכם

האם ציפורי וחיות המחמד חשופות למחלה? כיצד מזהים סימפטומים ראשוניים? מה צריך לדעת לפני שרוכשים ציפור בחנות? איך מצמצמים את סיכויי החשיפה למחלה ושומרים על היגיינה בסיסית? מדריך

בעקבות הדיווחים וההערכות של משרד החקלאות והבריאות כי שפעת העופות שנתגלתה בקיבוץ עין השלושה וביישוב חולית בנגב המערבי, היא מהזן הקטלני, מתגברים גם חששותיהם של בעלי חיות וציפורי המחמד. האם ציפורי הנוי נמצאות בסכנת הדבקה? האם חתולים, כלבים ומכרסמים גם עלולים להדבק במחלה? ynet וד"ר עמיר מאורר, מנהל המרכז הווטרינרי לחיות בית אקזוטיות בחולון, מגישים לכם מדריך מפורט על שפעת העופות ובריאות חיות המחמד שלכם

 

האם המחלה עלולה לפגוע בכלבים ובחתולים?

 

עד לשנת 2004 סברו כי כלבים וחתולים מוגנים מפני שפעת העופות, אך מחקר שנערך לאחרונה בהולנד אישר כי חתולים אכן חשופים במידה מסויימת למחלה. עקב גילוי המקרה בחודש שעבר בגרמניה, בו חתול מת כתוצאה מחשיפה לנגיף הקטלני, רשויות רבות באירופה ממליצות לבעלי חיות המחמד להחזיק את החיות בבית ולהשגיח עליהן ביתר קפידה בעת טיולים מחוץ לבית. 

 

אמש דווח באמצעי התקשורת באזרבייג'ן כי לראשונה נדבק גם כלב בנגיף האלים של שפעת העופות ומומחים משערים כי עיקר הסכנה טמונה באכילת יונים או ציפורים נגועות. האם המחלה עלולה להתפשט בין בעלי החיים היונקים? הנושא עדיין נמצא בבדיקה, אך מומחים מבריסל מעריכים כי הסיכוי לכך נמוך מאוד, כל עוד נשמרת סביבת מגורים נקייה וחיות המחמד נמנעות ממגע עם ציפורים מתות.

 

בכל מקרה, מומלץ לשים לב בתקופה הקרובה לסימנים בדרכי הנשימה של חיות המחמד (כלבים וחתולים). במידה ואתם מבחינים בהפרשות חוזרות מהעיניים, מהאף או בשיעול, מומלץ לגשת לבדיקה אצל הוטרינר. יש לציין כי תקופה זו מאופיינת במחלות נשימה אצל כלבים וחתולים, ללא קשר לשפעת העופות.

 

האם יש חשש כי מכרסמים ידבקו בשפעת העופות?

 

במחקר שפורסם בחודש שעבר נתגלה כי מדענים מארה"ב הצליחו לפתח חיסון נגד שפעת העופות בעכברים, אך כרגע לא ידוע על מכרסמים שנדבקו במחלה, מאחר והיא מחלה המשוייכת לציפורים ולעופות המשק בעיקר והמעבר שלה לחיות אחרות הוא נדיר ביותר. הסיכוי שאוגר הנמצא בכלוב בחדר בבית, יצליח להדבק בוירוס הוא נמוך.

 

האם ציפורי השיר והמחמד נמצאות בסכנת הדבקה בשפעת העופות?

 

הקבוצות הנפוצות בישראל אותן נמצא למצוא בבתי אב, פינות חי, גני חיות ובחנויות לממכר ציפורי מחמד, הן: עופות מים ותרנגולות מיוחדות ; תוכים שונים כגון: תוכונים, קוקטילים, אפרור אפריקאי אדום זנב (ג'אקו), ארות, קקדו ; ציפורי שיר מסוג: קנרי, פינקים ועוד. בין אם ברשותכם ציפור מחמד, ציפור שיר קטנה או תוכי, הנמצאות בבית ובתוך כלוב, הן למעשה מבודדות מהוירוס. ברגע שהציפור נמצאת בבית היא לא מהווה סכנה לבני האדם שסביבה. במידה והזן הקטלני של שפעת העופות ידביק את בני האדם, סביר להניח שהם אלו שידביקו את ציפורי הנוי. החשש בציבור כרגע הוא שציפורי הנוי ידביקו את תושבי הבית, אך הסיכויים לכך נמוכים מאוד, כל עוד הוא נמצא בבידוד בבית ואינו משוחרר לחופשי בטבע.

 

האם מומלץ לרכוש כעת ציפור נוי חדשה? ממה כדאי להזהר בעת הרכישה?

 

כרגע מומלץ שלא לרכוש ציפור חדשה עד שלא תצא הודעת הבהרה מטעם משרד החקלאות והבריאות. במידה והחלטתם לרכוש ציפור חדשה לבית, יש לעשות זאת רק במקומות מסודרים. מאחר ותחום ציפורי הנוי והמחמד פרוץ יחסית, קשה לדעת האם הציפור שרכשתם הוברחה באופן לא חוקי לארץ. רוב הציפורים החדשות המגיעות לארץ באופן חוקי עוברות הסגר סטרילי ממושך. בשורה התחתונה: הקונים יצטרכו לסמוך על המוכרים בחנות. כדאי לקבל המלצות על מקום הקנייה, לוודא שהוא פועל תקופה ארוכה.

 

במידה ונתקלתם בהצעות מחיר נמוכות מדי, כמו תוכים שעולים בדרך כלל אלפי שקלים המוצעים למכירה בחצי מחיר או כמויות גדולות של ציפורי שיר, סביר להניח שאלו ציפורים מוברחות. אם החלטתם לרכוש ציפורים מחוות רבייה או גידול, רוב הסיכויים שהם מתנהלות בצורה מסודרת תחת פיקוח וטרינרי צמוד ונערכות בהן בדיקות ברמות שונות בשיגרה.

 

כיצד מומלץ לנהוג לאחר הבאת ציפור חדשה לבית?

 

במידה וכבר רכשתם ציפור חדשה ויש ציפורים נוספות בבית, מומלץ לשכן את הציפור החדשה הרחק משאר הציפורים, בכלוב נפרד לפחות כחודש (מומלץ אפילו לשלושה חודשים), להקפיד שלא יהיה מעבר של אוכל או נגיעות ידיים בין הציפורים. שמירה על סטריליות מלאה בטיפול בציפורים מומלצת בחום גם ללא קשר לשפעת העופות. תנאי היגיינה בסיסים כמו שטיפת ידיים עם מים וסבון לאחר מגע עם הציפורים מפחיתים בצורה ניכרת את הסיכויים להעביר את המחלה בין הציפורים.

 

האם כדאי לערוך בדיקות רפואיות לציפורי הנוי חדשות או קיימות?

 

במידה ואתם רוכשים ציפור חדשה, גם ללא קשר לשפעת העופות, מומלץ לערוך מעין חוזה עם הגורם המוכר בו יצויין כי זכותכם לקחת את הציפור לבדיקה אצל וטרינר מומחה לבעלי כנף על פי בחירתכם במהלך תקופה מסויימת של ימים (חודש). במידה ואחת הבדיקות חוזרת עם תוצאה חיובית, העיסקה תבוטל וכספכם יוחזר לכם.

 

עלות משוערת של בדיקות רפואיות לציפורי נוי, ואין הבדל אם רכשתם תוכי באלפי שקלים או ציפור שיר זולה, עלולה להגיע למאות שקלים. בדרך כלל, מרבית מבעלי ציפורי הנוי הקטנות כמו קנרים או תוכונים לא משקיעים בבדיקות רפואיות וכאן טמונה למעשה הסכנה להפצת המחלה. כדאי להזהר משילוב של פרטים רבים שקיבלתם ממספר מקורות לא מוכרים.

 

האם כדאי להמנע מביקורים בחי-ברים בהם נמצאים תרנגולים או ברווזים?

 

כל עוד לא יצאה הודעה רשמית של משרד הבריאות והחקלאות כי השפעת מהזן המסוכן לבני האדם הגיעה לארץ, אפשר להמשיך כרגיל. מי שמודאג על יתר המידה, שלא יתקרב לעופות הללו.

 

האם יש סכנת הידבקות מיונים המקננות על מרפסות הבתים?

 

באופן תיאורטי, היונים יכולות להחשב כסייעניות גדולות להפצת המחלה. האם הציפורים הנודדות אכן אחריות ושותפות להפצת המחלה? כרגע ישנו ויכוח גדול בנושא הזה, אנשי הטבע והציפורים הנודדות טוענים כי לא הוכחה הטענה שהציפורים הנודדות אכן משתתפות בהעברה של המחלה, אך בעולם כולו חושדים בהן. מאחר ומדי יום מדווחים באמצעי התקשורת על גילויים חדשים בנושא שפעת העופות, כדאי לשמור על זהירות, אך לא להכנס להיסטריה. מומלץ לבודד ולהרחיק את ציפור הנוי הביתית ממקומות בהם ישנם ריכוזים של ציפורים נודדות ויונים בכלל.

 

כיצד אדע אם ציפור המחמד נדבקה בשפעת? האם ניתן לאבחן זאת לפני שאפנה לטיפול אצל וטרינר?

 

סימני המחלה משתנים מציפור לציפור, מאחר ולוירוס יש ספקטרום רחב מאוד של פונדקאים אותם הוא מסוגל להדביק, החל מתרנגולות בהן הסימנים הם החריפים ביותר, דרך שאר עופות המשק (הודו, אווזים, ברווזים ושלווים). באופן תיאורטי גם ציפורים אחרות מסוגלות להדבק (תוכים ויונים), אך זה נדיר ביותר. על פי מחקר שפורסם לאחרונה נתגלה כי ישנם 30% אחוזי תמותה בקרב תוכים שנדבקו במחלה וזהו אחוז נמוך יחסית.

 

כדאי לשים לב לסימנים עצביים חריגים: תנועות ותנוחות מוזרות של הראש, אדישות גדולה, ציפור שיושבת בקרקעית הכלוב ונראית מסכנה, נפוחה, בעלת תיאבון ירוד, מגלה תנועות לא רצוניות או קפיצות מוזרות. כל אלו צריכים להדליק נורה אדומה למגדלי הציפורים. ישנן מחלות אופיינות של דרכי הנשימה שאינן שייכות לשפעת העופות. במידה ויש לכם חשש למצבה הבריאות של ציפור המחמד, כדאי לקחת אותה לאבחון וטיפול מקצועי אצל וטרינר בעל התמחות לבעלי כנף.

 

מומלץ להרחיק חיות הנמצאות בחצר באופן קבוע, עד כמה שאפשר מציפורים חדשות או מציפורים נודדות. במידה ויש שאריות של אוכל ליד כלובי הציפורים המזמינים באופן תדיר אוכלוסיה של יונים או עורבים, מומלץ להקפיד על האכלה במקומות מסודרים וסגורים (בתוך כלוב או לול) בעלי תקרה על מנת לא למשוך עופות בר. כדאי לשים לב לכל סימן של תחלואה יוצאת דופן ולדווח לרשויות במידת הצורך.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לשים לב לשינויים במראה ובהתנהגות ציפורי הנוי
צילום: ירון ברנר
צילום: גלית קוסובסקי
מומלץ להשגיח על חיות מחמד המסתובבות בחוץ
צילום: גלית קוסובסקי
אין סיבה להיסטריה ולנטישת ציפורי הנוי. ד"ר עמיר מאורר
מומלצים