שתף קטע נבחר

גינקולוגיה: ריפוי דלקות בנרתיק באמצעות חימומו

כבר לפני עשר שנים פותחה בארץ שיטה יעילה מאוד לריפוי דלקות בנרתיק – באמצעות חימומו • למרות הצלחתה המוכחת היא נזנחה בגלל עלותה הגבוהה יחסית • עכשיו היא עושה קאמבק וכבר הצליחה להציל את איכות חייהן של כמה וכמה נשים

"גברת, אין עוד מה לעשות, ואת צריכה ללמוד לחיות עם הבעיה שלך בצורה סבירה ככל האפשר" – כך פסק הגינקולוג שחמדה ביקרה אצלו, האחרון בשרשרת ארוכה של גינקולוגים שהיא פקדה בחיפוש פתרון לבעייתה: דלקות אינסופיות בנרתיק.

 

"ללמוד לחיות עם זה? איך בכלל אפשר?", תהתה חמדה, מזכירה רפואית מרחובות, היום בת 55, אם לשלושה בוגרים, גרושה שחיה עם בן זוג.

 

"זה התחיל לפני כעשר שנים. מאז, כמעט כל חודש, אחרי המחזור, הייתי מתייצבת אצל רופא הנשים כי הדלקת התורנית היתה חוזרת בתדירות מטריפה. סבלתי מגירודים, מהפרשות מעצבנות, מאי נוחות, מריח רע. בתקופות ההתפרצות לא היה מה לדבר על יחסי מין. ניסיתי להסתיר את זה ככל שניתן מבן הזוג שלי והתחמקתי ממצבים אינטימיים.

 

"בכל פעם שהזיהום היה מופיע שוב, הייתי מקבלת משחות, כדורים, פתילות נגד כל סוגי הפטריות. הייתי מחסלת שפופרות שלמות של תכשירים, וכעבור זמן לא רב הכל היה מתחיל מחדש. אחרי המפגש עם אותו רופא שהמליץ לי ללמוד להשלים עם נרתיק זולג בקביעות, הייתי כבר ממש מיואשת. במקרה פגשתי חברה למקצוע, והיא סיפרה לי שד"ר ברי קפלן מבית החולים בילינסון מפעיל טיפול נסיוני בשיטה של חימום הנרתיק. עניתי לה שכבר אין לי חשק לנסות שום דבר חדש, כי ממילא אין בזה תועלת. אבל המצוקה היתה גדולה מנשוא, ולכן החלטתי לנסות את הטיפול החדשני למרות הספקנות שלי. התייצבתי במרפאת החוץ של בית החולים וקיבלתי את הטיפול. כעבור חמישה שבועות הגעתי לטיפול חוזר. השינוי במצב הנרתיק שלי – בתוך פחות מחודשיים – היה דרמטי. בין לבין הלכתי לגינקולוג שלי להיבדק, והוא כבר לא מצא שום דלקת. עברו מאז עשר שנים. לאורך התקופה הזאת היו לי אולי שני אירועים בודדים של דלקות שרופאו בטיפול רגיל וקצר".

 

- הטיפול היה לא נעים?

 

"לא, הוא אפילו די נעים. הבעיה היא שהוא מאוד אינטימי ובמידה מסוימת קצת מביך. אבל לי הוא שינה את החיים מבחינת ההרגשה האישית ומבחינת חיי המין. פעם הייתי משתמטת כל הזמן בכל מיני תירוצים כדי להסוות את הסיבה האמיתית לסירוב, והיום אני זמינה מתי שבא לי, מתי שבא לנו. אני גם לא רוצה להיזכר בגירודים, באי נוחות, בדליפות ובצורך להחליף פדים כל הזמן".

 

שיעורי הצלחה גבוהים

 

כאמור, את הטיפול היא קיבלה לפני עשר שנים. חמדה נכללה אז במחקר שערך באותה תקופה הצוות של פרופ' ברי קפלן, היום סגן מנהל מחלקת נשים ויולדות והמחלקה לעבודה בקהילה במרכז הרפואי רבין. המחקר בחן טיפול חדש לנשים שסבלו מדלקות חוזרות בנרתיק – תופעה שגורמת הרבה סבל ומצוקה לנשים רבות בכל הגילאים. מחולל השינוי היה מכשיר חדש בשם 'גינאתרם' (Gynatherm) שאותו פיתחה החברה הישראלית מדיספק Medispec מיהוד.

 

"מדובר בטיפול בעזרת היפר-תרמיה, כלומר חימום יתר, באמצעות גוף חימום שמוחדר לנרתיק למשך זמן מסוים", מסביר פרופ' קפלן. "בהדרגה מעלים את הטמפרטורה של גוף החימום. החום משיג שתי מטרות: הוא גם קוטל את הפטרייה וגם משפר את עמידות הנרתיק בפני זיהומים. זו שיטה טובה במקרים שבהם כל הטיפולים התרופתיים לא נתנו תוצאות מספקות. הטיפולים הקונבנציונליים עוזרים לרוב הנשים, אבל יש שיעור מסוים של מטופלות שאצלן הדלקות חוזרות למרות כל הטיפולים. הסכנה היא שחלקן יפתחו תופעות משניות בגלל הגירוד והכאבים, כגון ואגיניסמוס (התכווצות לא רצונית של פתח הנרתיק בעקבות כל ניסיון של חדירה) או וסטיבוליטיס (דלקת של מבוא העריה, כלומר של פתח הנרתיק והשפתיים הקטנות). שיעורי ההצלחה בניסויים שערכנו הגיעו לכ-80%. כל המקרים שבהם טיפלנו היו קשים ועקשניים שלא נפתרו בעזרת הטיפולים המקובלים".

 

- מדוע אתם לא ממשיכים להשתמש בשיטה הזאת אחרי תום תקופת הניסוי?

 

"זה טיפול שדורש זמן ומשאבים. צריך להקצות את חדר הטיפולים לחצי שעה. בכל הזמן הזה צריכה אחות להיות צמודה למטופלת, להעלות בהדרגה את החום בהתאם לסיבולת האישית של המטופלת ולבחון איך היא מרגישה. בנוסף לאחות היתה גם רופאה שעשתה את ההערכות הקליניות לפני הטיפול ואחריו. בקיצור, זה הליך יקר מאוד, ולכן לא המשכנו בו".

 

הרופאה שהשתתפה במחקר היא ד"ר רות בלוך, מומחית לגינקולוגיה ולמיילדות בבילינסון. "התחלנו לבצע את המחקר ב-1994 ופירסמנו את התוצאות ב-1998", היא משחזרת. "בקליניקה שלי טופלו 33 נשים, ואצל פרופ' קפלן טופלו 50 נשים נוספות. בחרנו רק פציינטיות שסבלו מדלקת עקשנית.

 

"עשינו טיפול אחד, וכעבור שבוע נתנו טיפול שני. הביקורת נעשתה שלושה שבועות אחרי הטיפול השני ושלושה חודשים אחרי הביקורת הראשונה. כל ביקורת כללה גם לקיחת משטח מהנרתיק לבדיקה. אחרי נשירה נותרו במחקר 77 מקרים. בסוף הטיפול נרשמה ב-91% מהמקרים הצלחה אובייקטיבית, כלומר הצלחה שמאוששת בבדיקה קלינית ובבדיקת מעבדה. 71% מהנשים דיווחו על הטבה סובייקטיבית, כלומר שיפור בהרגשה האישית ונוחות בקיום יחסי המין".

 

- האם השיטה טובה לדעתך?

 

"השיטה מעולה למקרים עקשניים, כשהחיידקים מפתחים עמידות לתרופות או כשאסור להשתמש בתרופות. נרשמה הצלחה מרשימה גם בטיפול בסוגי חיידקים שהכי קשה לזהות אותם בתרביות ושלא מגיבים לטיפולים הקלאסיים, כמו כלמידיה. הסתבכות של זיהום שמחולל חיידק הכלמידיה עלולה לגרום לדלקת באגן או בשלפוחית השתן או בצוואר הרחם".

 

"זאת הצלה מהשמיים"

 

אבל כאמור, השימוש בשיטה הופסק בארץ בעשר השנים האחרונות בגלל חוסר כדאיות כלכלית, ורק לאחרונה החליט 'מרכז ד"ר דיין לרפואה שלמה' לאמץ אותה.

 

"בעולם מכרנו יותר מ-400 מכשירים כאלה", אומר אפי שמש, מהנדס חברת מדיספק. "רכשו אותו מרכזים רפואיים בכמה מדינות ובהן ארגנטינה, אינדונזיה, טייוואן, ברזיל, גרמניה, גואטמלה, בלגיה, סינגפור, הונג קונג, שווייץ, רבות ממדינות בריה"מ לשעבר, מצרים, ערב הסעודית ומדינות ערביות נוספות. כל מכשיר עולה כ-10,000 דולר, והשיטה פופולרית בעיקר במדינות שבהן יש פחות חשיבות לעובדה שהיא גוזלת זמן רב".

 

ה'גינאתרם' עומד אם כך לעשות קאמבק בארץ, אך הטיפול צפוי להיות יקר: 3,500-4,500 שקל עד להשגת התוצאות הטובות.

 

ד"ר דן קלמן, מומחה לגינקולוגיה ומיילדות, שהתחיל להפעיל את טכניקת ההיפר-תרמיה במרכז ד"ר דיין לרפואה שלמה, מסביר שהשיטה יעילה לדלקות בקטריאליות ופטרייתיות חוזרות, אך לא להרפס.

 

- בימינו, כשאפשר לקבל תכשירים בלי מרשם רופא מיד עם הופעת הדלקת, האם עדיין קורה שמתפתחות דלקות חוזרות?

 

ד"ר קלמן: "דווקא משום שקל לקבל טיפול בזק אפשר למצוא יותר מקרים שמסתבכים, כי אין בדיקה ומעקב של הרופא. כשמדובר למשל בזיהום של טריכומונס, הטיפול שמתקבל בלי מרשם אינו פותר את הבעיה. אבל מי שסובלת מהזיהום לא יכולה לדעת אם היא לקחה לעצמה את הטיפול הנכון. נוסף על כך, אפילו כשהתרופה מתאימה לבעיה, צריך לעיתים לטפל גם בבן הזוג כדי למנוע הידבקויות חוזרות. יש נשים שסובלות מדלקות חוזרות כמעט מדי חודש, אחרי המחזור. אם אישה קיבלה אצל הגינקולוג שלה את הטיפולים הנכונים, ואם גם בן הזוג שלה טופל אפילו שאין לו סימפטומים, ובכל זאת היא סובלת, כדאי אז לשקול דרכים נוספות מעבר לטיפול הקונבנציונלי".

 

- איך מתנהל הטיפול?

 

"האישה עוברת בדיקה, ואני לוקח לה משטח מהנרתיק ושולח למעבדה. אחר כך היא שוכבת על מיטה רגילה, ולנרתיק שלה מוחדר מתמר מתכת מצופה בעטיפת לטקס חד פעמית, כמו קונדום. המתמר אמור להישאר שם במשך 18-20 דקות. הוא מחומם באמצעות זרם מים שעובר בתוכו. בהתחלה הטמפרטורה שלו היא 37 מעלות, כמו טמפרטורת הגוף, אבל היא עולה בהדרגה. השאיפה היא להגיע ל-49 מעלות. במשך הזמן הזה אני נמצא בחדר יחד עם אחות. כעבור שלושה שבועות מגיעה האישה לטיפול שני, ושוב לוקחים ממנה משטח ושולחים למעבדה. בדרך כלל שני טיפולים מספיקים, אבל אם יהיה צורך נוסיף גם טיפול שלישי".

 

- איך מונע החימום הידבקות חוזרת ומאפשר פתרון ארוך טווח?

 

"החימום משמיד את גורם הדלקת – בקטריות או פטריות. יתר על כן, הוא משפר את זרימת הדם לרקמת הנרתיק, מגביר את אספקת החמצן לתאים ובכך מבריא את הרקמה כך שתהיה יותר חסינה ועמידה בפני מתקפה חדשה של מזהמים". גלית, חיילת בת 19 מתל אביב, עברה לאחרונה את הטיפול. "מגיל ההתבגרות אני סובלת כל הזמן מדלקות", היא מספרת. "בהתחלה חשבתי שזה ככה אצל כל הבנות, אבל עם הזמן זה רק החמיר: גירד, צרב, דלף. בגיל 17 התחלתי לקיים יחסי מין וגיליתי שבמיוחד אחרי השפיכה הסבל הוא עוד יותר גדול ויש צריבה מאוד מאוד קשה. עברתי מרופא לרופא. אמרו לי ללבוש רק תחתוני כותנה, להימנע מחומרים סינתטיים ומחוטיני, להחליף את סבון הכביסה ואת הסבון האינטימי, לשים בתחתונים פדים ספוגים בשמן עץ התה, לעשות דיאטה מיוחדת, למרוח יוגורט ביו. את הכל ניסיתי, חוץ מאשר את היוגורט, שממש לא התאפשר בתנאים שבהם אני משרתת. שום דבר לא עזר.

 

"לפני חודש וחצי קיבלתי את הטיפול אצל ד"ר קלמן. מיד אחר כך היתה המון הפרשה – בדיוק כמו שהסבירו לי מראש. אבל אחרי כמה ימים הכל נעלם, והנרתיק נהיה נקי. זאת הרגשה ממש חדשה לי: בלי גירודים ובלי מצבים מביכים. זאת היתה בשבילי ממש הצלה מהשמיים".

פורסם לראשונה 07/05/2006 22:24

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חימום הנרתיק. אחרי חודשיים נעלמה הדלקת
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים