שתף קטע נבחר

מנזלת ועד חוש הריח: עובדות מדהימות על האף

למה הנזלת ירוקה, האם עדיף לנשום דרך האף, מדוע כשהוא סתום לא מבחינים בטעמים ולמה לא מומלץ ניתוח פלסטי לפני גיל 18? עובדות שלא ידעתם על האף

הוא תקוע באמצע הפנים, הוא יכול להיות מעוגל ויפה או גדול ובולט, ומנתחים פלסטיים ברחבי העולם עשו הון על תיקונו. כך או כך, לאף בשלל צורותיו תפקיד חשוב בגופנו. הוא מנקה את האוויר החודר לריאות, משמיד חיידקים, משמש כאינסטרומנט לחוש הריח ומהווה חלק מרכזי בחוש הטעם. אז מה באמת קורה שם?

 

תפקידו העיקרי של האף הוא לסנן את האוויר אותו אנו שואפים לגוף, לחמם אותו ולהפוך אותו לח. הוא מצוייד בשערות הלוכדות חלקיקים קטנים הנדבקים לרירית, ועל ידי תנועת הריסים מועברים לאחור אל הלוע, נבלעים או נפלטים החוצה.

 

משני צידיו של בסיס האף, שתי התרחבויות – הם "כנפי האף" העשויות סחוס, ומתחתן ממוקמים שני פתחי הנחיריים. החלק האמצעי של האף עשוי עצם, וחלקו התחתון – סחוס. עור האף עשיר בבלוטות חלב, וזו הסיבה שהוא כה שמנוני לעתים.

 

חללי האף מכילים אוויר, נחלקים לשניים ומחולקים על-ידי מחיצת האף. החללים מתחילים בנחיריים הקדמיים ומסתיימים בנחיריים האחוריים, המשמשים כמעבר בין חללי האף ללוע העליון. דפנות חללי האף מרופדות ברירית העשירה בבלוטות ריר ובכלי דם. בחלקם הקדמי יש שערות הלוכדות את החלקיקים שבאוויר הנשאף.

 

חללי האף מוגבלים בדופנם העליון בלוח עצם דק, דמוי מסננת, שדרכו עוברים סיבי העצב אל איבר חוש הריח ובדופנם התחתון הם מוגבלים בעצמות החיך. בצדדים מוגבלים חללי האף, בצד אחד בדופן של עצם מהלסת העליונה, שבה שלוש קונכיות האף (עצמות דקות היוצרות את צידי חללי האף, על העליונה שבהן נמצא איבר חוש הריח), ומהצד האחר במחיצה העשויה בחלקה עצם ובחלקה סחוס.

 

אל חללי האף קשורות שמונה מערות האף (סינוסים), המנקזות אליהם את ההפרשות הריריות השונות. כך למשל, הדמעות מנוקזות לחלל האף דרך פתח שהוא בגובה הקונכייה התחתונה. הסינוסים מצופים רירית וקשורים אל חללי האף. יש הרואים בסינוסים מחסן של אוויר נקי, מחומם ולח, העובר מהן לדרכי הנשימה, יש הסוברים שהם משמשים תיבת תהודה להגברתה של עוצמת הצליל ויש הסוברים כי בשל היותם מלאים אוויר יש להם תפקיד מסוים בהחזקת הראש ובשמירה על שיווי המשקל של הגוף.

 

והנה עוד כמה עובדות מדהימות על האף:

 

  • כך נוצרת נזלת: הריר באף יחד עם הריסים לוכדים חלקיקים קטנים, חיידקים ונגיפים החודרים עם האוויר פנימה. כאשר התערובת הזו מתייבשת, מתקבל גוש נזלת ירקרק.
  • ניתוח פלסטי: מומחים ממליצים שלא לבצע ניתוח פלסטי באף לפני גיל 18, ועדיף גם מאוחר יותר. הסיבה: האף ממשיך לגדול, לעתים גם במהלך שנות העשרים המוקדמות.
  • דימום באף: הסיבה השכיחה ביותר הגורמת לדימום מהאף היא חיטוט ופציעת כלי דם. סיבות שכיחות אחרות הן בעיות בקרישת הדם, ויתר לחץ דם.
  • למה ריח? חוש הריח הוא בעל תפקיד חשוב לאיכות החיים. הוא מענג, אבל גם מזהיר מפני סכנות. הוא מאפשר להגיב לסובבים אותנו, ומשפיע על מצב הרוח ועל רצוננו לשהות בקרבת אנשים, או לא.
  • מריחים שונה: לכל אחד מאיתנו ישנה "טביעת אצבע ריחנית" משלו. אין שני אנשים עם אותה תעודת זהות ריחנית שכזו. מסיבה זו, ריח נתפס אצל כל אחד מאיתנו באופן שונה. במילים אחרות, ניחוח מסוים של אפטר שייב, למשל, יריח בצורה שונה אצל כל בן אדם.
  • כמה ריחות? אדם ממוצע מסוגל לזהות כ- 10 אלפים ריחות שונים. חוש הריח שלנו הוא כה מפותח, עד כדי כך שאנו מסוגלים להריח דבר מה מסריח, גם אם משקלו 28 מיקרוגרם.
  • הכלב מריח טוב יותר: כלבים מצויידים ב- 200 מיליון קולטני ריח באפם, בערך פי 20 ממספר קולטני הריח אצל האדם.
  • על טעם וריח: חוש הטעם שלנו מושפע רבות מחוש הריח. למעשה, האף אחראי ל-80 אחוז מהטעם. פקעיות הטעם בלשון מסוגלות להבחין בארבעה טעמים בלבד: מתוק, מלוח, חמוץ ומר. כל שאר הטעמים שאנו חווים באים מהריח. זו הסיבה שכשאנו מצוננים, נדמה לנו שרוב המאכלים הם חסרי טעם. אגב, חוש הטעם שלנו מתגבר כשאנו רעבים.
  • בוקר טוב? חוש הריח חד פחות בשעות הבוקר, והוא מתגבר במהלך היום.
  • הנשים מריחות טוב יותר: אצל נשים, חוש הריח חד יותר. עם זאת, רגישות חוש הריח הנשי משתנה במהלך המחזור החודשי. שינויים אלה מושפעים מההורמון אסטרוגן המגביר את דיוק חוש הריח במחצית הראשונה של המחזור, ומגיע לשיאו כאשר האישה בשיא פוריותה.
  • מריחים? במהלך חיינו אנו מריחים מגוון רב של ריחות, מבלי להיות מודעים להם. מספר אינסופי של מולקולות כימיות מגיעות אל קולטני הריח, אולם רק כשהריח מגרה את הקולטנים בעוצמה רבה, אנו מבחינים בריח.
  • זוכרים את הריח: אנשים מסוגלים לזכור ריחות בדיוק של 65 אחוז לאחר שנה, בעוד שהזיכרון החזותי שלנו לתמונות יורד ב-50 אחוז כבר לאחר שלושה חודשים. הזכרון הריחני שלנו הוא כה חזק, עד שניחוח אחד יכול להזכיר לנו מאורעות שהתרחשו גם 10 שנים קודם לכן, ויותר.
  • תבלעו: רבים אינם יודעים שמבחינה אבולוציונית תוכנן האף כך שהנזלת תגיע בסופו של דבר אל הקיבה, שם יפרקו מיצי העיכול בעלי החומציות הגבוהה את החיידקים וחלקיקי הפסולת ויפרישו אותם דרך המעיים החוצה. לכן, בליעת הנזלת והכיח היא תהליך טבעי ותקין.
  • אפשר גם למשוך: קינוח האף אינו גורם לסינוסיטיס, וגם "משיכה באף" ובעקבותיה בליעה של ההפרשה אינה מזיקה. יש רופאים הגורסים, שהיא אף בריאה יותר מקינוח האף, משום שהיא מנקה את האף ומונעת הפרשי לחצים בסינוסים.

 

שאלות על האף? המומחים שלנו ממתינים לכם:


פורסם לראשונה 25/05/2006 01:45

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
אף. נשימה, ריח, טעם
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים