שתף קטע נבחר

קטיושות נחתו בבסיס בצפון; צה"ל תקף בלבנון

הקטיושות, בקוטר 122 מ"מ, נורו מלבנון לפנות בוקר ונחתו בבסיס בהר מירון, המרוחק כ-10 ק"מ מהגבול; קצין בכיר: "הירי כוון כככל הנראה לעבר הבסיס". ב-10:00 תקף חיל האוויר שני יעדים ארגונים פלסטינים בסולטן יעקב ובנועימה; פעיל אחד נהרג ושישה אחרים נפצעו. והירי נמשך גם בנגב: רקטת קסאם נחתה בבסיס, אך לא התפוצצה

קטיושות בצפון, צה"ל תקף בלבנון: בין שלוש לשבע רקטות קטיושה נורו לפנות בוקר (א') מלבנון לעבר אזור הצפון. חלק מהן נחתו באזור המגורים בבסיס היחידה לבקרה אווירית בהר מירון, המרוחק כ-10 ק"מ מהגבול. חייל ששהה במקום נפצע קל לאחר שלקה בהלם, ופונה לטיפול בבית החולים זיו בצפת. בנוסף, נגרם נזק קל לאחד המבנים בבסיס.

 

מעט אחרי 10:00 הגיעה תגובת צה"ל: מטוסי חיל האוויר ביצעו שתי תקיפות בבקעה הלבנונית. הראשונה - של בסיס החזית העממית–המפקדה הכללית בבקעת הלבנון בכפר סולטן יעקב, 5 ק"מ מהגבול עם סוריה באזור בקעת הלבנון. באל ג'זירה דווח כי 8 טילים נורו לעבר המוצב. לאחר מכן מטוסים שבו ותקפו בסיס של החזית העממית–המפקדה הכללית באזור נועיימה, דרומית לביירות. רשת אל ג'זירה דיווחה כי פלסטיני אחד נהרג ושישה פעילי הארגון נפצעו בתקיפות חיל האוויר. לבסיסים חשו צוותי אמבולנסים, שפינו את הפצועים לבתי חולים.  

 

והירי נמשך גם בדרום: ב-11:30 ירו פלסטינים מצפון הרצועה רקטת קסאם לעבר הנגב המערבי. הרקטה נפלה בבסיס צה"ל באזור ולא התפוצצה. איש לא נפגע ולא נגרם נזק.

 

קצין בכיר בפיקוד צפון אמר בצהריים כי "לעת עתה הסתיימה התגובה הישראלית לירי הקטיושות. עם זאת יימשכו הערכות המצב". הקצין הבכיר ציין כי ירי הקטיושות ככל הנראה כוון לעבר בסיס חיל האוויר בהר מירון. לדבריו, המטרות שהותקפו אמורות להעביר מסר ברור לממשלת לבנון כי נגיב בצורה משמעותית לכל אירוע. היעדים שנבחרו הם בעומק השטח הלבנוני, אמר הקצין, במערב ומזרח המדינה.

 

צה"ל אישר כי חיל האוויר תקף שני יעדים בבקעה בלבנון בעקבות ירי הקטיושות. מצה"ל נמסר כי "מדובר בשתי מפקדות של ארגון טרור בלבנון". "צה"ל רואה בממשלת לבנון אחראית לכל פעילות טרור עויינת המתרחשת משטח לבנון לעבר שטחה של מדינת ישראל", נמסר בהודעה. בפיקוד צפון נערכו הבוקר דיונים בנוגע לירי וגם הרמטכ"ל, רב אלוף דן חלוץ, קיים הערכות מצב והתייעצויות עם הדרג המדיני בנושא.  

 

הקטיושות, בקוטר 122 מ"מ, נורו ככל הנראה בשעה 4:30 לפנות בוקר, ונחתו בבסיס שתפקידו לזהות כל גוף זר בשמיים ולמנוע חדירות דרך ישראל מהאוויר, ומעולם לא נורו לעברו רקטות. האזור בו נמצא החלק המבצעי של הבסיס (המחשבים ויתר המערכות) נמצא באזור ממוגן בשכבת בטון רחבה. בפיקוד הצפון בוחנים את האירוע המוגדר כחריג, משום שלא מדובר בירי לעבר מוצבים הקרובים לגבול, אלא בירי לעבר יעד בעומק השטח הישראלי. באזור הצפון נשמעו כשישה-שבעה פיצוצים, אולם עד כה נמצאו שלוש נפילות, כולן באזור הבסיס.

 

בשל הכוננות בגבול הצפון, החליט צה"ל לסגור באופן זמני לתנועת כלי רכב אזרחיים מספר צירי תנועה הסמוכים לגדר המערכת. לדברי צה"ל, "ההחלטה התקבלה על מנת להבטיח את שלום האזרחים המתגוררים במקום. האזרחים יכולים להגיע ליישוביהם דרך כביש הצפון (899)".

 

"פתאום התעוררתי מפיצוץ אדיר"

 

החייל שנפגע מנפילת הטיל נפצע בפניו לאחר שאחד מטילי הקטיושה פגע ישירות במבנה בו שהה ואחד הקירות בו קרס. "ישנתי בחדר לבד ופתאום התעוררתי מפיצוץ אדיר" סיפר החייל. "היה באוויר המון אבק ומיד הבנתי שהמבנה נפגע ממשהו. היה לי מזל גדול שיצאתי עם פגיעה קלה"

  

בימים האחרונים קיבל החייל, בדומה לחבריו בבסיסים לאורך גבול הצפון, הוראה להגביר את העירנות מחשש לניסיונות חטיפה או ירי לעבר הבסיסים מצד ארגוני הטרור - זאת על רקע שש שנים לנסיגת צה"ל מלבנון ולנוכח איומים נוספים בחודשים האחרונים. "אם זה היה קורה במהלך היום, במהלכו נמצאים במקום חיילים רבים, אז הפגיעות היו רבות יותר וקשות אף יותר", סיכם החייל.

 

ד"ר אלכסנדר ברסלבסקי כירורג בכיר במחלקה הכירורגית בבית החולים רבקה זיו בצפת סיפר ל-ynet על מצבו הרפואי של החייל: "הוא הגיע אלינו במצב קל ויציב כאשר הוא סובל משבר באפו, חתך עמוק בגבה השמאלית, פגיעה בעצמות הפנים ושיפשופים במצח. למרות שעבר כנראה זעזוע מוח קל על המדדים שלו יציבים ובשעות הקרובות הוא צפוי לעבור בדיקות נוספות. החייל מזהה את הסובבים אותו ומדבר היטב. אני מקווה שהוא יוכל להשתחרר לביתו בימים הקרובים".

 


כוחות צה"ל באזור (צילום: אביהו שפירא)

 

יצויין כי לאחר ירי הקטיושות בסוף שנת 2005, בחרו בצה"ל לתקוף את בסיס האימונים של החזית העממית לשחרור פלסטין, ארגון טרור בחסות סורית בראשות אחמד ג'יבריל, כ-15 ק"מ דרומית לביירות.

 

גורמים בצה"ל ציינו אמנם כי הקשר בין ההתנקשות בצידון לבין הירי לעבר ישראל נבדק, אם כי בצה"ל לא פוסלים כי מדובר בפעולה של חיזבאללה או ארגון שפועל יחד עימו, כחלק מהרצון לשמר את מעמדם בעיקר על רקע כשלונם לבצע פיגוע משמעותי בחודשים האחרונים. גם אפשרות כי הירי לפנות בוקר היה לצורך הסחה, על מנת לבצע אירוע בגזרה אחרת, עדיין נמצא על הפרק.

 

בשבועות האחרונים הועלתה הכוננות בפיקוד הצפון מחשש כי החיזבאללה ינסה לבצע פיגוע גדול באזור או אף ינסה ניסיון לחטוף חיילים. בימים האחרונים הורגשה דריכות בפיקוד הצפון נוכח יום השנה השישי לציון יציאת כוחות צה"ל מלבנון. בנוסף, הושמעו האשמות ואיומים בנקמה מצד הג'יהאד כלפי ישראל שהואשמה בחיסולו של בכיר הארגון, אבו חמזה, שנהרג בסוף השבוע בעיר צידון.

 

גם בעבר פתח ארגון החיזבאללה באש לעבר ישראל כנקמה על מה שהגדירו ראשיו כפעולות ישראליות. ביולי 2004, לאחר שבכיר בארגון החיזבאללה, ע'אלב עוואלי (40), נהרג בפיצוץ מסתורי ברכבו בביירות, האשימו בחיזבאללה את ישראל ואיימו לנקום. יממה לאחר מכן נורו למוות שני חיילי צה"ל, רס"ר אבישי קוריסקי ז"ל וסמל איתי אילוז ז"ל, שתיקנו אנטנה על גג מוצב "נורית". אירוע שבדיעבד התברר ככשל חמור של צה"ל, שאיפשר לשני החיילים להיות במקום חשוף בימים כה מתוחים.

 

גם בקיץ 2003 ירה חיזבאללה אש נ"מ לעבר שלומי, אירוע בו נהרג הנער חביב דדון בן ה-16. הירי בוצע כשבוע לאחר שהחיזבאללה האשים את ישראל באחריות למותו של עלי חוסיין סלאח, מומחה מטענים של חיזבאללה שעבד בשגרירות האיראנית בביירות.

 

הגזרה הצפונית

 

ירי רקטות משטח לבנון לעבר יעדים בישראל על ידי ארגוני טרור פלסטינים הפועלים בלבנון נחשב לאירוע מוכר בצה"ל, בשנים האחרונים נרשמו כעשרה אירועים מסוג זה, כולם ללא נפגעים. בסוף חודש דצמבר 2005 ירה ארגון לבנוני המזוהה עם ארגון אל קעידה כמה קטיושות בקוטר 107 מ"מ לעבר יישובי הצפון. הירי בוצע משני מוקדים בגזרה המרכזית והמערבית של דרום לבנון, ושתי רקטות נחתו בקריית שמונה וגרמו לנזקים למבנים. קדם לירי בדצמבר, אירוע ביום העצמאות ה-57, שעה שרקטה נפלה במאפיה בעיירה שלומי וגרמה לנזק כבד.

 

שנת 2006 עומדת בסימן כוננות גבוהה בגבול הצפון, נוכח מידע כי החיזבאללה מתכנן פיגוע משמעותי בגבול הצפון, בעיקר נוכח כשלון ניסיון החטיפה בכפר רג'ר בנובמבר 2005. השנה החולפת עמדה בסימן עליה בהיקף הפיגועים מבלנון (31 לעומת 18 בשנת 2004). בתחילת 2006 נרשם ירי מאסיבי של פצצות מרגמה לעבר מוצבים בגזרת הר דב, צה"ל הגיב בתקיפת יעדים מהאוויר, עד שהגיעה בקשה מלבנון דרך האו"ם לנצור את האש.

 

לפני כשבועיים נחתה קטיושה מדגם "גראד" ביישוב נתיב העשרה הסמוך לרצועת עזה. הקטיושה, אף היא בקוטר 122 מילימטרים, נשאה ראש נשק שהכיל כ-6 קילוגרמים של חומר נפץ.

 

רק באחרונה אמר האלוף (מיל') עמוס גלעד, ראש האגף המדיני-ביטחוני במשרד הביטחון, כי בידי החיזבאללה 13- 14 אלף רקטות שמאיימות על ישראל. גלעד אף ציין כי הארגון משמש כזרוע רקטות של איראן. גורמים בצה"ל העריכו הבוקר כי גם אם לחיזבאללה אין יד ישירה באירוע, סביר להניח כי הארגון מודע לנעשה ואף מאשר את הירי. 


פורסם לראשונה 28/05/2006 06:11

 

בהכנת הידיעה השתתפו רועי נחמיאס וחגי עינב
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביהו שפירא
שער הבסיס שנפגע הבוקר
צילום: אביהו שפירא
צילום: רויטרס
התקיפה בדרום לבנון
צילום: רויטרס
רקטת קטיושה (ארכיון)
צילום: מאיר אוחיון
צילום: איי אף פי
הפיצוץ בלבנון בסוף השבוע
צילום: איי אף פי
צילום: אורן אגמון
גלעד. 13 אלף רקטות מאיימות על ישראל
צילום: אורן אגמון
מומלצים