פרץ וחלוץ: צה"ל לא פגע במשפחה בחוף עזה
במסיבת עיתונאים בקריה, הציגו שר הביטחון עמיר פרץ והרמטכ"ל רב-אלוף דן חלוץ את ממצאי ועדת החקירה בעניין המשפחה הפלסטינית שנהרגה בעזה. "העובדות שמצטברות מוכיחות שזה נגרם לא בגלל אירוע ישראלי", הודיע פרץ. בהתייחס לרסיס שהתגלה בגופו של אחד הפצועים הפלסטינים אמר: נשקול להעביר לגוף בינלאומי את בדיקת הרסיס
שר הביטחון עמיר פרץ והרמטכ"ל רב-אלוף דן חלוץ כינסו אמש (יום ג') מסיבת עיתונאים במשרד הביטחון בקריה, ובה הצהירו שעל-פי הממצאים שהתקבלו עד כה, המשפחה הפלסטינית שנהרגה ביום שישי בחוף עזה לא נפגעה מפגז ישראלי. פרץ פתח את מסיבת העיתונאים בהבעת צער על התקרית שבה נהרגו אתמול שמונה אזרחים פלסטינים, בעת שהותקפה חוליית מחבלים. ממש בזמן מסיבת העיתונאים הפגינו אנרכיסטים נגד הגדר מול משרד הביטחון במחאה על הפעילות בעזה. חמישה מהם נעצרו.
בראש ועדת החקירה עומד האלוף מאיר כליפי, האחראי על ההכשרות והאימונים במפקדת זרוע היבשה. כליפי אמר במסיבת העיתונאים: "אנחנו יודעים לומר שכל הפגזים פגעו במטרות. יש לנו תיעוד מדוייק של כל פגז ופגז. אנחנו יודעים איפה הוא פגע. הדבר השני שבדקנו - האם ייתכן שהיה נפל של פגז. בדקנו את הירי בחודש האחרון ולא היו נפלי פגזים. מכאן שאני יכול לשלול באופן ודאי שהפגיעה נובעת מירי של צה"ל. לאור הממצאים אני לא יודע לקבוע ממה הם כן נפגעו. זה דבר שאנחנו ממשיכים לעבוד עליו, לחקור את הסוגיה הזאת, ואני מאוד מקווה שבקרוב נצליח להגיע לאיזושהי הערכה מבוססת, אם לא מתוך הירי, ממה כן הם נפגעו".
הרמטכ"ל, שר הביטחון וראש ועדת החקירה (קרדיט: אלי אלגרט)
בהתייחס להריגת בני משפחת רלייה בחוף הים הודיע פרץ: "יש לנו מספיק ממצאים שמאששים את החשד הגדול שהיה לנו, שהניסיון לצייר את האירוע כאירוע ישראלי הוא לא נכון. אני יודע שקשה מאוד להסביר זאת, אבל העובדות שמצטברות מוכיחות שזה נגרם לא בגלל אירוע ישראלי. זו עובדה מאוד חשובה עבור המוסר ישראלי, והתוקף שממנו פועל הצבא. העובדות המצטברות מוכיחות שהאירוע נגרם לא בגלל פעילות של כוחות ישראלים".
פרץ התייחס לרסיס שהתגלה בגופו של אחד הפצועים הפלסטינים, שהובהלו לקבלת טיפול בבית חולים ישראלי: נשקול את האפשרות להעביר לגוף בינלאומי את בדיקת הרסיס. אבל ההנחיה היא חד משמעית: לא להעדיף שום איסוף עדויות על פני טיפול רפואי".
כליפי הוסיף פרטים לגבי ניתוח האירוע: "אנחנו יכולים להצביע על כך שהאירוע קרה 150 מטר צפונית למה שמכונה אצלנו 'הקזינו' (מבנה שנמצא סמוך לבית להיא). הדבר הזה מתבסס על ניתוח מודיעיני, על עדויות שקיבלנו מהפלסטינים עצמם. ניתוח כלל הסרטים, גם ברשתות הזרות וגם בישראל, וגם סרטי הצילום שתעדו את התקיפות הישראליות באותו היום. אנחנו מעריכים שזמן האירוע היה בין 16:57 - 17:10".
הוא ציין שצה"ל צילם את רצועת החוף בשעות הללו ועל בסיס התמונות הללו, ניתן היה להבין מתי אירע המקרה הטראגי, על-פי ההתקהלות במקום, "האמבולנסים תועדו באופן מאוד ברור על ידינו, בשעה 17:15 דקות. המקום שממנו יצאו האמבולנסים, הוא בית חולים מאוד קרוב לאזור האירוע. זה מביא אותנו למסקנה שהאירוע לא התרחש לפני 16:57. בחנו את כל מקרי הירי שבוצעו על ידי צה"ל בכל היממה. התקיפה של חיל האוויר הקרובה ביותר התבצעה שניים וחצי קילומטרים מאזור האירוע ב-15:17. שתי התקיפות האחרות, התבצעו בשעות מוקדמות הרבה יותר".
הרמטכ"ל, רב אלוף דן חלוץ אמר במסיבת העיתונאים: "בשבועות האחרונים, תושבי הנגב המערבי סופגים ירי של רקטות, ואנחנו פועלים כדי להקטין את זה. במוצאי שבת אמרתי שאנחנו מביעים צער על פגיעה במשפחה פלסטינית. היום אני אומר שהבעת הצער בעינה עומדת, אבל האחריות לא עלינו. יש קושי להעביר את כל הפרטים ולהסביר את כל ההסברים, ולשכנע את כל הבלתי משוכנעים, אבל אני משוכנע בפרטים. חשיבות התחקיר - בשבילנו".
חלוץ: מביע צער על פגיעה במי שלא צריך להיפגע
את דבריו פתח שר הביטחון בהתייחסות לאירוע שקרה אתמול: "אני רוצה להביע צער על כך שבעת אירוע שבו כוחותינו פעלו כנגד ניסיון להיערך לשיגור טילי גראד לישראל, נפגעו גם אזרחים תמימים שלא היו מעורבים באירוע. בכל הפעולות שצה"ל מבצע, אחד הנושאים שנלקח בחשבון ולעיתים מביא ללקיחת סיכונים גדולים יותר הוא הצורך לא לפגוע באזרחים תמימים.
לשאלת ynet אם בכוונתו להורות על שינוי מדיניות השיב השר: "אני יכול לומר באופן מפורש, כי גם אם לא היתה אף פגיעה, נעשה את כל הבדיקות הנדרשות, כדי למנוע פגיעה באזרחים. אנחנו לא נלחמים באזרחים, אלא בארגוני טרור. אחרי כל אירוע אם נצטרך לבדוק את עצמנו שוב ושוב, נעשה זאת, לטובת צה"ל ומדינת ישראל".
חלוץ התייחס אף הוא לאירוע שבו נהרגו שמונת האזרחים בעזה: "גם האירוע הזה קרה לאור המציאות שבה זה קורה. טילי גראד יכולים לכסות אזורים נוספים באזור הנגב המערבי והצפוני, ויש לנו נחישות רבה למנוע מצב שטילים כאלה ישוגרו. לכן בוצע מה שבוצע. אנחנו מביעים צער רב על הפגיעה במי שלא היה צריך להיפגע. יחד עם זאת, אני שב ומזכיר - הם פועלים בסביבות מאוכלסות בצפיפות, ולא ניתן לחוליות שנזהה לבצע את זממם. המחיר הזה מוטל על כתפי הפלסטינים. הרשות הפלסטינית והאחרים שצריכים לעשות הכל כדי למנוע אירועים כאלה".
הרמטכ"ל הדגיש כי אין איסור גורף לירי תותחים. "על פי האישורים ננהג. התותחים הם כלי שאם משתמשים בו נכון, הם נותנים תקיפה מירבית. לא נשנה את הוראות הזהירות". הוא אף התייחס באופן ספציפי לשיגור הטיל השני, שפגע באזרחים חפים מפשע באותה זירה. "הטיל השני שוגר כשהאזור של הרכב היה נקי מאזרחים. האזרחים נכנסו לפריים בין חמש לשבע שניות לפני הפגיעה. כל שינוי בכיוון הטיל, היה גורם לפגיעה יותר גדולה".