שתף קטע נבחר

לבני: לא רואה סיבה לחזור מתמיכתי בהתכנסות

בכנס שכותרתו "בין התנתקות להתכנסות" אמרה שרת החוץ שעוד לפני ההתנתקות ידעה ישראל שהטרור ברצועת עזה יימשך. בפתח הדיונים הוצג סקר לפיו מחצית מהציבור מתנגד להתכנסות

למרות החשש של חלק מהשרים וחברי הכנסת של קדימה להתבטא בעד תוכנית ההתכנסות, התייצבה היום (ג') שרת החוץ, ציפי לבני, לימינו של ראש הממשלה, אהוד אולמרט והביעה תמיכה מוחלטת בתוכנית.

 

בנאום שנשאה בכנס שארגן מכון "ראות", בבית חיל האוויר בהרצליה, תחת הכותרת "בין התנתקות להתכנסות" אמרה שרת החוץ כי "מי שאומר שהוא בעד התכנסות בהסכם זה לא אומר כלום, כי אנחנו לא יודעים מהו ההסכם ומה התוכן של המילה התכנסות. לכן הדיון הציבורי שמתקיים מסביב כיום הוא לא רציני. כל מי שנשבע לדרך מסוימת, צריך לבוא ולומר מה התכנים של הדרך הזאת. כשעורכים סקרים, אני שואלת את עצמי מה יכול אדם שמקבל שיחת טלפון ממכון כזה או אחר לומר וכיצד הוא יכול לגבש עמדה בלי שעדיין הצגנו מה היא אומרת".

 

בהמשך דבריה התייחסה לבני גם להתפתחויות האחרונות ברצועת עזה. "אני לא רואה בחודש האחרון סיבה לחזור בי מתמיכתי בהתכנסות. אני לא רואה סיבה לשנות את הנחות היסוד שלי. אירועי הימים האחרונים לא שינו דבר - לא היו כאן הפתעות. היה ידוע לנו גם ערב ההתנתקות שיהיה טרור מעזה, גם קסאמים על שדרות הם לא דבר חדש. ערב ההתנתקות חשבתי שישראל לוקחת סיכון מחושב ומעבירה מסר לפיו היא מפסיקה להיות התירוץ עבור הפלסטינים - מדוע הם לא נלחמים בטרור ומפגינים את רצינותם?".

 

שרת החוץ הוסיפה כי "בכל הדיונים שקדמו להתנתקות טענו הפלסטינים שבגלל מחסום כזה או חייל אחר הם לא נלחמים בטרור – אז הוצאנו את החייל משם. קיווינו שהפלסטינים יחזקו את הגורמים המתונים וימנפו את תהליך ההתנתקות כדי לייצר אחריות ולהתקדם, אך זה לא קרה וזאת לא הפתעה דרמטית. נראה לי שמה שאנחנו רואים היום הוא התרגום האמיתי של עליית החמאס לשלטון, אחרי חוסר בהירות של מספר חודשים. עכשיו אנו רואים בבירור את התוצאות של הבחירות הללו".

 

הקמת מדינה פלסטינית תפתור את בעיית הפליטים

 

לגבי העקרונות שינחו את ישראל בתוכנית ההתכנסות, אמרה שרת החוץ כי ועדה בין משרדית בראשות מנכ"ל משרדה, אהרון אברמוביץ', עמלה מזה למעלה מחצי שנה על הגדרתם של האינטרסים הישראליים במסגרת התוכנית. לבני הדגישה שבבסיס התוכנית הוצב הרעיון של שתי מדינות לשני עמים, באופן כזה שהקמת המדינה הפלסטינית תפתור את בעיית הפליטים הפלסטינים, כפי שהקמת מדינת ישראל פתרה את בעיית הפליטים היהודים. 

 

לדבריה, "הקמת מדינה פלסטינית תאפשר לקיים בית לאומי לעם היהודי, מדינה יהודית ודמוקרטית. הרעיון של שתי המדינות מחייב גם שמירה על שורה של אינטרסים ישראליים. במהלך ששת החודשים האחרונים מרכזת וממפה הוועדה בראשות מנכ"ל משרד החוץ את האינטרסים השונים של ישראל וקובעת מה חיוני וכיצד ניתן לשמור עליו. בכל אופן, אני סבורה שעדיף להגיע לכל פתרון בהסכם ושחד צדדיות היא לא אידיאולוגיה".

 

שרת החוץ ציינה כי על ההכרה שישראל צריכה לקבל מהקהיליה הבינלאומית. "יש שורה של אינטרסים שנהייה מחויבים אליהם. אחד הדברים הברורים הוא הרצון שלנו להגיע למצב שבו הקהילה הבינלאומית תכריז שמבחינת המשפט הבינלאומי הכיבוש הסתיים באותם המקומות שישראל עזבה. אחד הרצונות שלנו הוא להפסיק להיות אחראים בעיני הקהילה הבינלאומית ובעיני עצמנו לגבי מה שקורה אצל הפלסטינים".

 

סקר: רוב למתנגדי ההתכנסות

 

בפתח הכנס של מכון ראות הוצג סקר שערך עבורו מכון הסקרים בהנהלת רפי סמית. הסקר, שנערך לפני כשבוע בקרב כ-500 נשאלים, עסק בתמיכה בתוכנית ההתכנסות. מהסקר עולה כי רוב של 49 אחוזים מתנגדים לביצוע תוכנית ההתכנסות לעומת 38 אחוזים שתומכים בה. עוד עולה כי 72 אחוזים מהנשאלים סבורים שממשלת ישראל צריכה להפיל את ממשלת החמאס וכי רוב דחוק של 47 אחוזים מתנגדים למשא ומתן עם החמאס להפסקת אש לעומת 45 אחוזים שתומכים בכך.

 

בשני המושבים שקדמו לדבריה של ציפי לבני הופיעו בין היתר יו"ר ועדת החוץ והביטחון בכנסת הקודמת, ח"כ יובל שטייניץ, ובמושב אחר פרופ' עוזי ארד. במהלך דבריו התייחס ח"כ שטייניץ לתוכנית ההתכנסות לעומת תוכנית ההתנתקות בה תמך. "מנהיגות אחראית יכולה לעקור מתיישבים ולקחת סיכון ביטחוני בפריפריה. אולם יש הבדל קטגורי בין סיכון עבור קריית שמונה, שדרות ואשקלון, לבין סיכון בלתי מחושב מול תל אביב, ירושלים ושדה התעופה בן גוריון. יש הבדל בין תקריות גבול לבין האיום על הביטחון הלאומי. להכניס את תל אביב לטווח הקסאמים יהיה אסון ברמת הביטחון הלאומי".

 

בהקשר אחר אמר שטייניץ "בסיס מודיעין איראני ברצועת עזה הוא דבר קשה אבל לא סוף העולם. אולם אם תהיה התכנסות ותהיה נוכחות איראנית מול תל אביב זה כבר יהיה איום לא טרוריסטי, אלא צבאי על קיומה של המדינה. מי שהולך להרפתקה הזאת שם את נפשה של המדינה בכפה. אני אומר זאת כמי ששקל ותמך באופן רציונאלי בנסיגה מהפריפריה בעזה".

 

במושב השני שעסק בעיצוב הביטחון הלאומי של ישראל מתח ראש המכון למדיניות ואסטרטגיה במרכז הבין-תחומי בהרצליה, פרופסור עוזי ארד, ביקורת מרומזת על הרקע והניסיון של שר הביטחון עמיר פרץ. "שאלתי את שרת החינוך, יולי תמיר, שאמונה על ההשכלה הגבוהה ובעצמה פרופסורית באוניברסיטה שאלה רטורית – האם היא חושבת שהשכלתו של מי שהיא ראתה כמועמד לראשות ממשלה היא תיכונית בלבד למיטב ידיעתי, לא גובה מאיתנו מחיר?".

 

רמון: לפני החטיפה התכוונו לשחרר אסירים

 

בכנס המועצה לשלום וביטחון שנערך בבית הספר "אוהל שם" ברמת גן, אמר שר המשפטים חיים רמון כי הוא מעריך שכשמונה אחוזים מגושי ההתיישבות ביהודה ושומרון יישארו תחת שליטה ישראלית. "אנחנו רוצים עד סוף השנה למצות את המשא ומתן לתוכנית ההתכנסות עם הצד הפלסטיני". לדבריו, ללא ההתנתקות היינו יכולים להיות מצורעים מבחינה בינלאומית כמו דרום אפריקה בתקופת האפרטהייד, אפילו ידידי ישראל כבר התייאשו ממנה".

 

רמון גילה כי ביום שנחטף החייל, רב"ט גלעד שליט, היו אמורים להיפגש נציגים ישראלים ופלסטינים לדיונים לקראת פגישה בין אולמרט לנשיא הפלסטיני, מחמוד עבאס (אבו מאזן). לדברי שר המשפטים, בפגישה התכוון ראש הממשלה לנקוט בצעדים הומניטאריים מרחיקי לכת - לרבות שחרור אסירים, כולל אלו שישראל סירבה לשחרר לפני מספר שנים. "לצערנו הטרור חיבל ברצון שלנו להתחיל משא ומתן". שר המשפטים תקף את אבו מאזן על אי יכולתו להתמודד מול הטרור: "מחצית מפעילות הטרור בגדה היא של הפתח. ראש הרשות לא מצליח להשתלט על כנופיות חצי פליליות בעזה. מסתבר שראש הרשות האמיתי הוא חאלד משעל, לא אבו מאזן ולא איסמעיל הנייה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי אלגרט
לצד אולמרט. לבני
צילום: אלי אלגרט
הטרור נמשך. ההתנתקות
צילום: ירון ברנר
צילום: אלי אלגרט
איום על הביטחון הלאומי. שטיינייץ
צילום: אלי אלגרט
צילום: לע"מ
מה השכלתו של פרץ? ארד
צילום: לע"מ
צילום: עופר עמרם
מי יו"ר הרשות? רמון
צילום: עופר עמרם
מומלצים