שתף קטע נבחר

ביירות: רבבות פליטים בגנים ציבוריים

חיל האוויר והתותחנים המשיכו לתקוף מטרות בלבנון על רקע נפילת הרקטות על חיפה ושאר ערי הצפון. רבבות מתושבי דרום לבנון נמלטו מאימת תקיפות צה"ל ומבלים את זמנם בגנים ציבוריים ובתי ספר בביירות. האו"ם חושש שריבוי הפליטים והרס התשתיות יגרום למשבר הומניטרי. בינתיים ממשיכות מדינות אירופה למלט את אזרחיהן לקפריסין וסוריה

בעת שמטחי רקטות נוחתים על חיפה, עכו כרמיאל וצפת, מטוסי חיל האוויר המשיכו לתקוף היום (ב') מטרות תשתית בלבנון זה היום השישי ברציפות.

 

חיל האוויר תקף שלושה גשרים וכלי רכב של החיזבאללה ממנו שוגרו רקטות קטיושה לכיוון ישראל. כמו כן הותקף בלילה נמל ביירות ומתקני צבא בנמל עבדה צפונית לביירות. גם חיל התותחנים המשיך בהפגזה מאסיבית בלבנון, בין היתר באמצעות ה"מנתץ" - מטול רקטות רב-קני. גורמים ישראלים אישרו שחיילי צה"ל חדרו רגלית לשטח לבנון והרסו מספר מוצבים של חיזבאללה הקרובים לגבול. מצה"ל נמסר כי במהלך היום הותקפו כ-70 יעדים ברחבי לבנון. בין המטרות שהותקפו: מבנים של ארגון חיזבאללה ומחסן לאחסון אמצעי לחימה בדרום לבנון. כמו כן, הופצצו יותר מ-130 מרחבים מהם משוגרות קטיושות לעבר ישראל.

כבאים לבנונים מפנים גופה בדרום לבנון (צילום: איי.פי)

 

לפחות 10 בני אדם נהרגו כשטילים ממטוסים פגעו בשיירת כלי רכב בדרום המדינה. מוקדם יותר הותקף מחסן של אמצעי לחימה ומוצב של הארגון באזור. עוד לפחות 17 בני אדם, ביניהם כמה חיילים לבנונים, נהרגו בהתקפות אחרות, בין היתר על תחנות מכ"ם בחופי המדינה ועל מאגרי דלק בבקעה. במבצע נהרגו עד כה לפחות 180 בני אדם, רובם אזרחים. יותר מ-500 נפצעו.

 

"בתי הספר מלאים"

 

רבבות מתושבי ביירות ודרום לבנון נמלטו מאימת התקפות חיל האוויר והפגזות התותחנים, ומבלים את לילותיהם בגנים ציבוריים בפרברי העיר הצפוניים. בתי הספר בבירה, שנסגרו למשך חופשת הקיץ, פתחו מחדש את שעריהם כדי לאכלס את רבבות הפליטים.

 

"אנו ישנים בחוץ, על הדשא. הם אומרים לנו שבתי הספר פתוחים אבל כשבאנו לשם היה כבר מלא", סיפר חוסיין עג'מי, שברח מביתו בדרום לבנון לפני חמישה ימים. "נאלצנו לקחת שלושה ילדים לבית החולים כי הם סבלו מהתייבשות. הם מחלקים לכל אחד שלושה כריכים קטנים ביום. זה משפיל".


ילדות לבנוניות מציירות את תקיפת צה"ל (צילום: רויטרס)

 

לפחות 60 אלף בני אדם נמלטו מבתיהם בעקבות הלחימה ויותר מ-14 אלף מהם שוהים בביירות או אזורים הרריים.

ממשלת לבנון הקימה נקודות איסוף עבור משפחות שצריכות סיוע במציאת מקום מקלט, רובן מכפרים עניים בדרום לבנון, מעוז התמיכה של חיזבאללה שספג את עיקר עוצמת האש של צה"ל. כפריים רבים חששו מאוד מהמסע צפונה לאחר שבהתקפת צה"ל על שיירת מכוניות בסוף השבוע נהרגו 23 בני אדם, ביניהם נשים וילדים.

 

צה"ל ללבנונים: "המשך הטרור מונע מכם עתיד טוב"

 

לפני התקיפות וההפגזות הזהיר צה"ל את תושבי הדרום באמצעות כרוזים. בכרוזים הוזהרו התושבים להימנע מלהימצא במקומות מהם פועל חיזבאללה ומשגר רקטות לעבר ישראל פן ייפגעו. "דעו, כי המשך הטרור נגד מדינת ישראל מונע מכם עתיד טוב יותר", נכתב באחד הכרוזים. "חיזבאללה הכריז מלחמה על מדינת ישראל. כולם מכירים מניסיון הימים האחרונים את כוחה העצום של מדינת ישראל, ואת מוכנותה להשתמש בכוח הזה נגד גורמי טרור...", נכתב בכרוז אחר.

 

עלי שררה העמיס את מכוניתו החלודה במזרונים ומיטלטלים ונמלט עם משפחתו מביתם בשכונה הדרומית של ביירות כשהחלו הפצצות לנחות. "אני ואחי פה כבר יומיים. אמא שלי ב(שכונה הנוצרית) אשרפייה, אני לא יודע בדיוק היכן. אני לא מאמין שהם עושים את כל זה בשביל שני חטופים. זהו רק תירוץ".

 

שררה עמד באמצע פארק ציבורי בביירות והביט סביב בתדהמה. מחוץ לפארק עמדו רוכלים שמכרו ממתקים וחטיפים לילדים, וקפה ומים בבקבוקים להוריהם. הילדים שיחקו בנדנדות בעוד ההורים ישבו על הספסלים והמתינו. ראסן מכרם מסתובב בין המשפחות. הוא מתנדב שמסייע למצוא למשפחות בתי ספר לשהות בהם. "... ביום שישי אנשים התחילו להגיע לפה. בשלב מסויים היו פה כ-600 איש אבל פינינו אותם. לא רצינו שהם יהיו פה אם תהיה הפצצה.

 

האו"ם: חשש ממשבר הומניטרי

 

האלימות הנמשכת, הפליטים וההרס הרב מגבירים את הסיכון למשבר הומניטרי - כך אמר בלונדון ראש סוכנות הסיוע של האו"ם יאן אגלנד. "זהו כבר מצב מסוכן מאוד עבור האזרחים", אמר אגלנד. הוא קרא לשני הצדדים להפסקת אש מיידית. הוא אמר שההפצצות הישראליות, שגורמות להפסקות חשמל ופגיעה בתשתית ביוב ומים ובמתקנים רפואיים מסכנות את האזרחים.


אזרחים צרפתים בורחים מביירות (צילום: איי.פי)

 

בתוך כך נמשך המאמץ לפינוי רבבות אזרחים זרים מלבנון למקום מבטחים. ספינת צי איטלקית הובילה מאות מפונים לקפריסין. ממשלת קפריסין נערכת גם היא לטיפול בגל המפונים, שרק יגבר כשתחל ארה"ב לפנות את 25 אלף אזרחיה מלבנון.

 

צרפת, ש-20 אלף מאזרחיה שוהים בלבנון, שכרה מעבורת יוונית כדי להוביל כמה מאות מפונים לקפריסין והפעילה רכבת אווירית צבאית לפינוי אזרחים נוספים. בריטניה שיגרה ללבנון שתי נושאות מטוסים, רוסיה מתכוננת לשגר לאור ספינות צי להעברת אזרחיה וגרמניה תעביר את אזרחיה לסוריה ותשגר לשם מטוס שכור. שוודיה ודנמרק פינו כמה אלפי מאזרחיהן לחלב שבסוריה - ומשם לסטוקהולם ולקופנהאגן.

 

ארה"ב פתחה ב"גשר אווירי" בין לבנון לקפריסין לפינוי אזרחיה מלבנון, באמצעות מסוקי תעבורה גדולים של הצבא האמריקני. בכל אחד מהמסוקים הללו מועברים עשרות עד מאות אמריקאים לחוף מבטחים.

 

אבל הפינוי יתעצם בימים הקרובים עם הגעתה של ספינת נופש יוונית "אוריאנט קווין", מחר לחופי לבנון, שאותה תלווה משחתת של חיל הים האמריקני שהוזעקה מהים האדום לים התיכון. בכך יתחיל פינוי של מאות אמריקנים המבקשים לצאת מלבנון עם בני משפחותיהם. המפונים על פי הסדר יהיו קודם כל ילדים קטנים, זקנים וחולים.

 

ההערכה היא שבלבנון חיים 25 אלף אזרחים אמריקאים (בהם רבים בעלי אזרחות כפולה אמריקאית ולבנונית). עד כה נרשמו 8,000 אמריקאים בשגרירות האמריקנית בביירות על רצונם להתפנות, אבל בארה"ב מתכוננים לפנות אלפים נוספים אם יהיה צורך.

 

עיקר המאמץ האמריקני מכוון לבצע פינוי בטוח של האמריקאים. דובר מחלקת המדינה שון מקורמק אמר הערב: "אנחנו צריכים להניח את היסודות לפינוי אלפי אנשים בדרך בטוחה ומסודרת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
פינוי הרוג מההתקפה על נמל ביירות
צילום: איי פי
ילדה מצרפת ממתינה לפינוי לקפריסין
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
אזרחי קנדה ממתינים לפינוי מביירות
צילום: איי פי
מומלצים