שתף קטע נבחר

מה באמת מחפשת כאן קונדוליזה רייס

חדשות רעות למי שמחפש הפסקת אש כתוצאה מביקורה של מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, המגיעה לאזור בתחילת השבוע. היא ממש לא מחפשת את זה. האמריקנים רוצים לראות מה ייצא מפסגת רומא ובינתיים, מעניקים לישראל עוד זמן לכתוש את חיזבאללה

במדינות רבות בעולם, בעיקר באירופה, תולים תקוות של ממש בביקורה של מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, במזרח התיכון בתחילת השבוע. אבל מוושינגטון הדברים נראים מעט אחרת. אל תצפו ממזכירת המדינה לפעול עם בואה לישראל ביום שני לקידום הפסקת אש.

 

רייס מגיעה קודם כל כדי להשתיק את האופוזיציה וחלק מהתקשורת בארה"ב, המאשימה את ממשל בוש בהפקרת הסכסוך הישראלי-ערבי. היא תנסה להרוויח זמן ולבלום יוזמות לא רצויות, כמו זו שניסתה לקדם צרפת. ככל שזה נוגע לאמריקנים, רייס תטרפד כל ניסיון להפריע לישראל לגמור את המלאכה מול חיזבאללה.

 

 


קונדוליזה רייס במסיבת העיתונאים (צילום: רויטרס) 

 

ארה"ב וישראל רואות עין בעין את האיום של "ציר הרשע" איראן-סוריה-חיזבאללה-חמאס ויש לשתי המדינות אינטרס מובהק למנוע הפסקת אש שתחזיר את המצב בדרום לבנון לקדמותו.

 

ההודעה של ראש הממשלה, אהוד אולמרט, על פתיחת "מסדרון הומניטרי" בלבנון, העניקה לרייס כלים מדיניים לצלוח בשלום את סיבוב השיחות שניהלה בסוף השבוע בניו-יורק עם מזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, ואנשיו ועם האחראי על מדיניות החוץ של האיחוד האירופי, חוויאר סולאנה. עכשיו כולם באו"ם מדקלמים את המנטרה שאי אפשר להשיג הפסקת אש ושצריך לטפל קודם כל במשבר ההומניטרי.

 

רייס תכננה לצאת לקהיר ואולי לריאד ולתרגם את הלחישות הערביות בגנות חיזבאללה למשהו ממשי יותר, הדומה להצהרת שמונה המדינות המתועשות (G8), שהתוותה את הדרך לפתרון בעיית לבנון וחיזבאללה - יחד עם החלטת מועצת הבטחון 1559 הקוראת לפירוק המיליציות החמושות ולפריסת צבא לבנון בכל שטחה הריבוני של המדינה.

 

אבל הסעודים, המצרים והירדנים, שרואים כמעט עין בעין עם ישראל את האיום של איראן וחיזבאללה, קיבלו רגליים קרות. מהלכיה של רייס מקובלים גם על מנהיגי מדינות ערב המתונות, אך מנהיגיהן חוששים להתבטא בגלוי, אולי על רקע התמונות הקשות מביירות. אף אחד מהם לא רוצה להיתפש כמי שנותן גושפנקא למתקפות של חיל האוויר.

 

זה אילץ את רייס לשנות את התוכנית. במקום להגיע לקהיר וריאד, סוכם כי שר החוץ הסעודי סעוד אל פייסל והנסיך בנדר, השגריר לשעבר בארה"ב וכיום ראש המועצה לבטחון לאומי בסעודיה, יבואו לוושינגטון ביום ראשון לפגוש את הנשיא בוש ואת רייס.

 

בפסגת רומא יחשבו על היום שאחרי המלחמה

 

רייס, שעדין לא ויתרה על לגיטימציה ערבית להצהרת ה-G8, וגיוס חזית ערבית מול סוריה, תבוא לישראל ותפגוש את אולמרט, את שר הביטחון עמיר פרץ, שרת החוץ ציפי לבני ואת הנשיא הפלסטיני אבו מאזן. ביום רביעי תצא לרומא לפסגה בהשתתפות שרי החוץ האירופים ושרי החוץ הערבים. ברומא תתכנס קבוצת היסוד של המדינות שעסקו בחיזוק לבנון בעקבות יציאת הצבא הסורי.

 

לכינוס יבואו שרי החוץ של סעודיה, מצרים, ירדן ומדינות המפרץ ואולי ראש ממשלת לבנון, פואד סניורה, שאינו סומך על שר החוץ שלו המקורב לחיזבאללה. לצד נציגת ארה"ב יהיו בפסגה שרי החוץ של בריטניה צרפת, גרמניה רוסיה, נציג האיחוד האירופי, נציג האו"ם ואיטליה המארחת. חלק משרים אלה יבקרו גם הם באזור בימים הקרובים.

 

המטרה של כולם אחת: גיבוש מתווה מדיני ליום שאחרי המלחמה, המבוסס על החלטה 1559 ועל החלטת ה-G8 ויצירת חבילה כלכלית לשיקום לבנון. כל זה נועד לחזק את סניורה וממשלו מול חיזבאללה. במישור הצבאי, מסתובב לו רעיון לשגר כוח צבאי רב-לאומי רציני דוגמת זה שפעל בקוסובו כדי להשליט סדר בדרום לבנון. ייתכן שהכוח הרב-לאומי יהיה בבסיסו צרפתי, עם פיקוד צרפתי.

 

שגריר ישראל בוושינגטון, דני איילון, אמר לסוכנות הידיעות איי.פי שהוא "לא פוסל כוח נאט"ו" או כל כוח יעיל המסוגל למימוש החלטה 1559 "ולמנוע הברחות של משלוחי נשק מאיראן וסוריה לחיזבאללה". רייס מצידה תצא מרומא לקואלה לומפור, מלזיה ויש סיכוי שתחזור לישראל ביום ראשון בשבוע שלאחר מכן.

 

במה זה תלוי אם קונדוליזה תחזור? ככל הנראה בהתקדמות הצבאית של צה"ל בשטח ובתוצאות הסיבוב המדיני ברומא. בהיעדר הכרעה צבאית מהירה ונוכח הקשיים המדיניים, גורמים בוושינגטון אינם מוציאים מכלל אפשרות שרייס תצטרך להציג פתרונות בשלבים.

 

אם ישראל תצליח למשל להסיר את איום הטילים ארוכי הטווח, ניתן יהיה להכניס משקיפים בינלאומיים לצמתים חשובים באזור ביירות, כמו נמל התעופה הבינלאומי, כדי לוודא שאין הברחה של אמצעי לחימה לחיזבאללה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
רייס קופצת לביקור
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
האש בצפון נמשכת
צילום: איי פי
צילום: איי פי
ברקע, משבר הומניטארי
צילום: איי פי
צילום: אי פי איי
נסראללה על הכוונת
צילום: אי פי איי
מומלצים