שתף קטע נבחר

הסדר בתביעה נגד "קאזה"; תהפוך לחוקית

בעלי תוכנת שיתוף הקבצים "קאזה" הגיעו להסדר עם תעשיית הבידור, שתבעה את החברה בגלל הפרת זכויות יוצרים. בעלי הזכויות יקבלו כ-115 מיליון דולרים פיצויים

Sharman Networks, בעלת תוכנת שיתוף הקבצים "קאזה", סיכמה על הסדר עם תעשיית הבידור, אשר תבעה את החברה בטענה להפרת זכויות יוצרים בשירות.

 

"קאזה", בעבר תוכנת שיתוף הקבצים הפופולרית בעולם, מאפשרת למשתמשים בה להוריד ולשתף קבצים – שירים, תוכנות, סרטים, משחקים ועוד – המאוחסנים במחשבים של מיליוני משתמשים רחבי העולם. הפדרציה העולמית של תעשיית המוזיקה (IFPI) תבעה את החברה, בטענה כי חלק נכבד מהקבצים המופצים ברשת שיתוף הקבצים מוגנים בזכויות יוצרים.

 

תעשיית הבידור מסרה היום (ה') כי Sharman Networks התחייבה לנסות לחסום שיתוף של תכנים המוגנים בזכויות יוצרים ברשת שיתוף הקבצים, ולשלם פיצוי אשר תואר כ"סכום כסף משמעותי".

 

המשמעות: לא ניתן עוד להוריד קבצים פיראטיים

 

על פי תנאי ההסכם, החברה תשלם לחברות המוזיקה הגדולות בעולם - יוניברסל, סוני BMG, חברת EMI וורנר מיוזיק פיצויים בסך כ-115 מיליון דולרים, על פי פדרציית המוזיקה הבינלאומית.

 

נוסף על כך, Sharman Networks התחייבה גם "לנקוט בכל האמצעים" כדי לבלום את תופעת הפיראטיות המקוונת, ובכלל זה לשלב בתוכנה מסננים חזקים ובטוחים, שמטרתם למנוע ממשתמשי התוכנה לאתר ולהוריד שירים וסרטים המוגנים בזכויות יוצרים. המשמעות: החל מהשעות הקרובות, לא ניתן יהיה להוריד עוד תכנים בלתי חוקיים באמצעות התוכנה.

 

"מדובר בפיצויים בהיקף משמעותי", ציין יו"ר ומנכ"ל ה-IFPI, ג'ון קנדי, "קאזה תהפוך לחוקית מיד. עמד לרשותם זמן רב כדי להתכונן לרגע הזה".

 

"שירותי שיתוף קבצים שהתבססו על גניבת זכויות יוצרים הופכים חוקיים או נסגרים. במקביל, שירותי המוזיקה המקוונים החוקיים מצליחים יותר ויותר", אמר מיץ' ביינוול, מנהל ה-RIAA, איגוד תעשיית המוזיקה בארצות הברית.

 

"קאזה" הרבה אחרי השיא

 

תעשיית המוזיקה פתחה במתקפה משפטית אגרסיבית במטרה לחסל את הפיראטיות המקוונת. בין השאר, נתבעו תוכנות שיתוף הקבצים, קאזה, מורפיאוס, גרוקסטר ואחרות, כמו גם אלפי משתמשים שנחשדו בהפצת קבצים המוגנים בזכויות יוצרים בתוכנות שיתוף הקבצים. בינתיים, שירותי מוזיקה חוקיים כמו iTunes צברו תאוצה, והציעו תחליף בתשלום לשירותים הפיראטיים. 

 

ג'ונתן ארבר, אנליסט בחברת המחקר Ovum, ציין כי להסדר יש משמעות סימבולית עיקר, מאחר וקאזה מצויה הרבה אחרי שיאה.

 

"אך במונחים של צמצום בפיראטיות, לא סביר כי להסדר תהיה משמעות רבה. קאזה אינה פופולרית כפי שהייתה בעבר", הוא אמר, "משתמשים רבים זנחו אותה לטובת שירותים טובים יותר. עם זאת, מדובר בניצחון משפטי גדול לתעשיית המוזיקה והיא תוכל לנפנף בו".

 

"קאזה" פותחה על ידי ניקלס זננסטרום ויאנוס פרי, שמאוחר יותר מכרו אותה ל-Sherman, הרשומה באיי ונואטו אך פועלת מאוסטרליה. השניים פיתחו את Skype, תוכנת ה-VoIP המצליחה. "קאזה" ירשה את מקומה של "נאפסטר" כתוכנת שיתוף הקבצים המצליחה בעולם, בעקבות סגירתה. בניגוד ל"נאפסטר", "קאזה" לא הוגבלה לשיתוף של קובצי מוזיקה בלבד.

 

בשנים 2003-2004 הגיעה התוכנה לשיאה. בשלב מסוים נרשמו יותר מ-4.2 מיליון משתמשים בו זמנית בתוכנה ברחבי העולם. שילוב סיטוני של תוכנות פרסום וריגול ב"קאזה" גרמו למשתמשים רבים להתרחק מהתוכנה, ובינתיים צצו גם תחליפים בדמות פרוטוקול שיתוף הקבצים "ביטורנט" (לסרטים ולסדרות טלוויזיה חדישות), eDonkey 2000 ותוכנות שיתוף קבצים נוספות.

 

מטרה חמקמקה

 

"קאזה" התגלתה כמטרה חמקמקה למדי עבור תעשיית המוזיקה. תעשיית המוזיקה תבעה את החברה בהולנד, אך בית משפט במדינה קבע כי החברה אינה אחראית לשימוש בלתי חוקי של חלק מהמשתמשים בתוכנה.

 

בחודש ספטמבר, 2005, בית משפט באוסטרליה קבע כי Sharman הפרה זכויות יוצרים וציווה על החברה להפסיק להציע לאזרחי אוסטרליה להפיץ תכנים בלתי מורשים. בעקבות הפסיקה החברה חסמה את האפשרות של אזרחי אוסטרליה להוריד את התוכנה.

 

בחודש יוני, 2005, בית המשפט העליון בארה"ב פסק כי תוכנות שיתוף הקבצים מורפיאוס וגרוקסטר עברו על החוק כאשר עודדו משתמשים להפר זכויות יוצרים. בעקבות אותה פסיקה יצאה תעשיית הבידור במתקפה מחודשת על משתפי הקבצים וחברות השיתוף. ההסדר הנוכחי הוא הניצחון המשמעותי ביותר של התעשייה מאז הפסיקה של 2005.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים