שתף קטע נבחר

התוכנית: שחרור החטופים לפני פריסת כוח בינ"ל

קודם יופסק הירי והחיילים ישוחררו, ורק לאחר מכן יתפרס כוח רב לאומי בדרום לבנון. כך, לדברי גורמים בוושינגטון, בנויה התוכנית עליה תדון מועצת הביטחון של האו"ם עוד לפני סוף השבוע. מזכירת המדינה רייס ציינה שהתקיפה בכנא סיבכה את המאמצים הדיפלומטיים להשגת הפסקת אש

מועצת הביטחון תחל לדון ביום רביעי או חמישי, ייתכן שבדרג שרי חוץ, בטיוטה להסכם הפסקת אש בין ישראל לחיזבאללה. גורמים בוושינגטון מסרו הערב (יום ב') ל-ynet כי על פי התוכנית, החיילים החטופים יוחזרו בטרם יתפרס כוח רב לאומי בדרום לבנון.

 

 

על פי הגורמים, המהלך יכלול ככל הנראה שני שלבים:

 

  1. הפסקת האלימות - האש תופסק והחיילים החטופים יוחזרו לישראל, או יועברו בשלב ראשון לממשלת לבנון.
  2. כוח רב לאומי - שיוזמן על פי מנדט מיוחד של האו"ם להתפרס בדרום לבנון וליישם החלטה 1559.

 

מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, יצאה מישראל עם הבנה שישראל תנצור את האש במידה שיוחזרו החיילים החטופים וחיזבאללה יפסיק גם כן את הירי. ישראל הבהירה כי בלי החזרת החטופים - לא תהיה הפסקת ירי.

 

במהלך עצירת ביניים באירלנד, בדרכה חזרה לוושינגטון, אמרה רייס לכתבים כי תקיפת חיל האוויר בכנא סיבכה את המאמצים הדיפלומטיים וכי "יש עוד הרבה מה לעשות". לדבריה, "היו רמיזות שהתקיפה תוכננה כדי להקשות על המאמצים, אבל זה פשוט לא המקרה. התקרית הטרגית אירעה במהלך מבצע צבאי".

 

במקביל פועל הממשל האמריקני בעיקר מול ממשלת צרפת, לגייס את הכוח הרב לאומי. ההחלטה על הקמת הכוח והפסקת האש עשויה להתקבל במועצת הביטחון עד סוף השבוע, אבל יישומה לא יתבצע לפני פריסת הכוח הרב לאומי. הפריסה עשויה לקחת שבוע עד עשרה ימים נוספים, שכן הכוח לא ייכנס תחת אש.

 

בוש: אני רוצה הסדר ארוך טווח

 

בתוך כך אמר הערב נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, שהוא מעוניין בהפסקת אש בת-קיימא בלבנון, והבטיח ש"נגבש תוכנית במועצת הביטחון של האו"ם שתתייחס לשורשי הבעיה". בשיחה עם כתבים לאחר שנועד עם אנשי עסקים במיאמי, אמר בוש: "אנחנו רוצים שלום יציב ולאורך זמן".

 

בנאום שנשא לאחר מכן אמר כי המלחמה בין ישראל לחיזבאללה היא חלק מ"מאבק כולל בין כוחות החופש לכוחות הטרור", והזכיר כי הייתה זו פרובוקציה של הארגון שהביאה לפרוץ המשבר וכי "לישראל יש זכות להגן על עצמה".

 

בהתייחסו לתקיפת צה"ל בכנא אמר בוש ש"אנחנו מתאבלים על נפגעים בלבנון ובישראל", אך לא סטה מהיעדים שהציב להשגת הסדר יציב. לדבריו, "ממשלת לבנון חייבת לקבל על עצמה ריבונות בכל שטחי המדינה, כוח רב לאומי חייב לצאת בדחיפות ללבנון, איראן חייבת לחדול מתמיכתה בחיזבאללה ועל סוריה לכבד את ריבונותה של לבנון.

 

מוקדם יותר אמר בוש בשיחה עם כתבים כי בכוונתו להיפגש עוד היום עם מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, שחזרה לוושינגטון מביקור במזרח התיכון. "אני אדבר עם קונדי רייס על מה שהיא ראתה ועל מה שהיא שמעה במזרח התיכון".

 

מזכירת המדינה רייס, שחתמה את סבב הפגישות בישראל, דיברה בירושלים על נחיצותה של הפסקת אש והסדר ארוך טווח: "כאשר אחזור לוושינגטון, אני לוקחת איתי קונצנזוס מתגבש על מה שנחוץ להפסקת אש והסדר ארוך טווח. אני מאמינה שאנחנו יכולים להשיג את שניהם עוד השבוע".

 

"כשישראל תפסיק גם אנחנו נפסיק"

 

גם בלבנון נשמעים היום קולות בעד הסדר להפסקת אש. חבר הפרלמנט הלבנוני מטעם חיזבאללה, חסן פדלאללה, אמר כי אירגונו

יפסיק לירות רקטות לעבר ישראל אם ישראל תפסיק את פעולותיה בלבנון. "ירי הרקטות לעבר ישראל הוא תגובה לפגיעה באזרחים לבנונים. כשישראל תפסיק את תוקפנותה נגד לבנון גם אנחנו נעצור. אבל, האם ישראל הפסיקה את תוקפנותה?", שאל פדלאללה.

 

בפועל, לאחר שאתמול נורו לעבר צפון הארץ 150 רקטות, נחתו עד שעות הצהריים רקטות בודדות באזור קריית שמונה. לא היו נפגעים ולא נגרם כל נזק. בראיון לרשת טלוויזיה לבנונית התייחס חבר הפרלמנט מחיזבאללה להודעת ישראל, לפיה יופסקו התקיפות האוויריות למשך 48 שעות. "זה ניסיון למתן את הביקורת והזעם בעולם לטבח בכפר כנא".


פורסם לראשונה 31/07/2006 16:32

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
רייס במסע
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
בוש
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
חיילים בלבנון
צילום: רויטרס
מומלצים