שתף קטע נבחר

 

שביעות רצון בירושלים: "עמדתנו התקבלה בעולם"

בישראל מרוצים מהצעת ההחלטה שגיבשו ארצות-הברית וצרפת, בדרך ל"הפסקת פעולות האיבה" ופריסת כוח רב-לאומי באזור. בלבנון זועמים על "פגיעה בריבונות". מועצת הביטחון תצביע בימים הקרובים על ההצעה, ובהמשך תקבע את הרכב הכוח שישוגר לאזור וסמכויותיו

מתחילים לראות את הסוף - זו ההערכה הרווחת כעת במערכת הביטחון ובצמרת המדינית בישראל, בעקבות טיוטת ההחלטה בדבר הפסקת האש באזור, שגובשה בין ארצות-הברית וצרפת לקראת דיון מכריע במועצת הביטחון של האו"ם. "הנוסח קרוב יותר לעמדות של ישראל וארצות-הברית, לעומת אלו של לבנון וצרפת", מסכמים בירושלים, ומוסיפים בסיפוק כי מתקבל הרושם שהעולם מאמץ את הגישה הישראלית.    

 

בישראל

מביעים הבוקר (יום א') שביעות רצון רבה מנוסח ההחלטה, ואף היה מי שכינה אותה "טובה מכדי שתתקבל בצד השני". מסיבה זו, אומרים בירושלים, אפשר שהצהלות על סוף המלחמה הקרב ובא מוקדמות. בלבנון הגיבו במבוכה רבה על הטקסט. בכיר במשרד החוץ בביירות תחילה דחה אותה באומרו שהיא מפרה את הריבונות - אולם בהמשך הבהיר כי טרם התקבלה עמדה רשמית בנושא. השר הלבנוני מטעם חיזבאללה, מוחמד פניש, הגיב באופן מעורפל: "אנחנו במצב של מגננה ואילו התוקפן הוא ישראל. אם ישראל תפסיק את התוקפנות - חיזבאללה יפסיק את האש, וזאת בתנאי שלא יישאר שום חייל ישראלי על אדמת לבנון שנכבשה. לכך לא נסכים בשום תנאי".

    

 

ואף שהסוף כבר נראה באופק, פורום שביעיית השרים הבכירים אישר אמש את המשך הלחימה בלבנון, כשבמוקד: התבססות ברצועה בעומק של שישה עד שמונה ק"מ (ולא עד הליטאני) והמשך פעולות ומבצעים מיוחדים למניעת ירי הרקטות.   

 

מסמך: טיוטת ההחלטה

חדר מלחמה: כל הדיווחים מכל החזיתות 

סבר פלוצקר: קץ עידן החד-צדדיות 

רון בן ישי: כמו אקמול לסרטן

 

ואלה עיקרי הצעת ההחלטה האמריקנית-צרפתית:

  • הפסקה מיידית והדדית של כל פעולות האיבה
  • החזרה ללא תנאי של החיילים החטופים
  • פירוז האזור שמדרום לנהר הליטאני והטלת אמברגו על מכירת נשק לגורמים לא ממשלתיים בלבנון
  • כוח בינלאומי נרחב ובעל סמכויות אכיפה ישוגר לאזור בהמשך

 

עד לפריסת הכוח, לא נדרש צה"ל לסגת אל מעבר ל"קו הכחול", הוא קו הגבול הבינלאומי אליו נסוגה ישראל בשנת 2000. בנוסף, נשארת בידי ישראל הזכות לפעילות "הגנתית", קרי - פעולות תגובה גם בתוך לבנון בעקבות ירי. סעיף זה מעורפל במעט, ויש הטוענים כי הוא מאפשר לישראל גם "להקדים תרופה" ולתקוף משגרי טילים עוד בטרם ירו.

 

אשר לסוגיית חוות שבעא, מותירה הצעת ההחלטה פתח לדיון מחודש בעתיד בשאלת הריבונות על המקום - אם כי מבלי להזכיר את שמו במפורש. במרוצת המלחמה הביע ראש הממשלה אולמרט את נכונותו לדון בסוגייה, אולם לאחר מכן הבהירה ישראל כי היא מתנגדת לשינוי הסטאטוס בשטח המריבה, כדי שלא לתת "פרס" לחיזבאללה.   

 

בימים הקרובים אמורים נציגי 15 החברות במועצת הביטחון להתכנס ולהצביע על נוסח ההחלטה. בשלב הראשוני נראה כי יתוגבר כוח יוניפי"ל, שישראל אינה מוכנה עוד כי ימשיך במלאכתו באזור, לאור אוזלת היד שגילה לטענתה מול פעולות חיזבאללה. בהמשך תנוסח הצעה נוספת, שתגדיר את הרכב הכוח הרב-לאומי, סמכויותיו ומועד הגעתו לאזור.

 

בסוף-השבוע נהרגו חמישה חיילי צה"ל בדרום לבנון. בעורף נהרגו שבעה אזרחים מפגיעות רקטות ביישובי הצפון. במערכת הביטחון יודעים כי דווקא הסוף שבאופק מגביר את המתיחות: חיזבאללה, לפי ההערכות, יתאמץ להיות זה ש"אמר את המילה האחרונה" ואולי אף לירות רחוק מכפי שהגיע עד כה - במטרה לממש את הבטחתו להגיע "מעבר למעבר לחיפה", קרי: דרומית לחדרה.

 

בהכנת הידיעה השתתפו רוני סופר, יצחק בן-חורין ורועי נחמיאס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
רואים את הסוף
צילום: דובר צה"ל
צילום: איי פי
מפסיקים את האיבה
צילום: איי פי
מומלצים