שתף קטע נבחר

צילום: יגאל צור

על הברזלים: טיול בעקבות מתכות

יציבות, זה מה שהכי חסר לנו בימים אלה, ולפחות אשליה של יציבות אפשר לנסות ולקבל באמצעות סיור בין אתרים, חוויות ומקומות הקשורים בברזל, פלדה, נחושת וכסף. כן, הכל זהב

חשבתם פעם לטייל בעקבות עצים? אבנים? או מתכת? הרי ברוב המקרים, כשיושבים לתכנן טיול, הקו המנחה הוא אם יש אזור טוב לפיקניק. אבל למה שלא נעזוב לרגע את ההרגלים הישנים ונכוון את המסלולים שלנו קצת אחרת? אין זמן טוב יותר מהחופש הגדול בשביל להעמיס את המשפחה ולצאת למסע בעקבות חומרים. המסעות הקודמים: אבן , עץ , זכוכית , פלסטיק , בדים .

 

אם היה צריך לבחור חומר שמייצג את התרבות הישראלית בעבר ובהווה, דומה שהמתכת היתה מנצחת בגדול. זהב, כסף ונחושת מככבים בתנ"ך ובתרבות הקדומה, לברונזה ולברזל יש אחיזה בהיסטוריה של האזור, ואילו בהווה, הברזל, המחוספס, הבוטה והקשיח, הוא בן דמותו החומרי של הצבר, החל מהמשוריינים בדרך לירושלים, וכלה בחבר'ה שיושבים על הברזלים בשכונה.

 

להקת מטאליקה

 

שתיים מבין התכונות הבולטות של המתכות הן ברק וצפיפות גבוהה, שיוצרת צליל גבוה אם מקישים על החומר. את שתי התכונות האלה ניצלו היטב בפארק "צלילי מדבר" במצפה רמון.

 


גונגים קטנים (צילום: חיים הורנשטיין)

 

על שפת מכתש רמון המדהים, לצד הפארק הוותיק לפיסול מדברי, הוקם לפני כשנתיים גן פסלים אינטראקטיביים העשויים מתכת של האמנים ניצן רפאלי ורון בן יעקב. חלק מהפסלים בפארק מפיקים מוזיקה באמצעות הרוח וחלקם מופעלים ידנית על ידי המבקרים. בין הפסלים: "מתחם מדיטציה" ובו חלילי רוח ממתכת, "ענן הגשם" בו פזורות טיפות פעמוניות; "שדרת פעמוני הרוח" שכשמה כן היא, ועוד פסלים עם שמות מהדהדים כמו "נדנדת התופים"; "חלון ציפורים" ו"גונגים קטנים". 

 

 

המתכות הן כמובן חומר גלם נפוץ מאד בתעשייה. קחו לדוגמא את מפעל ישקר, שהתפרסם מאד לאחרונה. ישקר, שמייצרת כלי חיתוך ממתכת קשה לתעשייה, שוכנת בגן התעשייה תפן שם נמצא גם מוזיאון אמנות התעשייה. בימים בהם הצפון רגוע וידידותי למבקרים, מומלץ לבקר במוזיאון המכיל אוסף כלי עיבוד וחיתוך מהתקופה הפריהיסטורית ועד ימינו, תצוגה של מחרטות, מכונות קידוח, מסורים לחיתוך מתכת ושלל מכונות וכלי עבודה אחרים. במסגרת הביקור אפשר להצטרף גם לסיור מודרך במפעל ישקר.

 

 

תור הזהב

 

עוד בטרם המצאת המטבע, שימשו מטילי מתכות יקרות - במיוחד כסף וזהב - כאמצעי תשלום באמצעות מדידה. המטבע הומצא במאה ה-6 לפנה"ס, ומטבעות מאז ועד היום ניתן למצוא בבמוזיאון ארץ ישראל, בביתן קדמן למטבעות.

 

בביתן שמציג 2 אוספים גדולים המוקדשי לנושא אפשר להתרשם למשל ממטבע הכסף האתונאי, המטבע החשוב ביותר בשוקי האגן המזרחי של הים התיכון, שעליו מופיעים האלה אתנה וינשוף, וגם משקלים עבריים מתקופת מלחמת היהודים ברומאים.

 

ואם כבר אתם במוזיאון, שווה לעבור גם בביתן נחושתן, שם מוצג שחזור של מכרה נחושת ומתקני התכה מתקופת שונות. 

 

 

נכסי צאן ברזל

 

פסלי הברזל של יגאל תומרקין (כמו גם של יחיאל שמי, מנשה קדישמן ואחרים) הם נכס צאן ברזל בתולדות הפיסול הישראלי. תומרקין יצר את פסל הברזל הראשון שלו בשנת 1956 בהשראת יצחק דנציגר, ולאחר מכן החל לפסל בגרוטאות ובברזל, ומאוחר יותר אף בחלקי נשק (ר' "אנדרטת השלום" בלוד). גן פסלי ברזל מתוצרת תומרקין נמצא במושב בורגתא בשרון. גן הפסלים שוכן בצמוד לסטודיו של האמן, על מדשאה מטופחת ורחבת ידיים.

 

כמעט בתוך גן הפסלים, נמצא בית הקפה-ביסטרו "זינגר'ס". הילדים יכולים להתרוצץ בין הפסלים כשאתם יושבים בחצר הקפה, מתחת לעצי הקאזוארינות. לאחר הארוחה אפשר לצאת לסיור אמנותי במושב - בין הגנים והכיכרות בהם פזורים פסלים נוספים של תומרקין . גן פסלים נוסף של תומרקין נמצא בגן לאומי כוכב הירדן.

 

  • גן הפסלים, דרך הארז, מושב בורגתא. טלפון ב"זינגר'ס": 050-7404411

 


איל יזרעאל בפעולה (צילום: חיים הורנשטיין)

 

פעם נחשבו חרשי הברזל לקוסמים, וגם כיום יש משהו קסום בעבודתם (גם אם קוראים להם "נפחים"):  מוט ברזל שחור נכנס לאש ויוצא ממנה כחומר רך בגוון כתום צהוב ממנו אפשר ליצור כמעט כל דבר.

 

חוות כרמי עבדת היא חוות בודדים בדרך היין החדשה שבהר הנגב. איל יזרעאל, בעל החווה, הוא גם נפח ברזל והאירוח במקום כולל גם ביקור בנפחייה והדגמה חיה של עבודתו. עבודות הברזל של איל משתלבות בייעוד המקורי של החווה - ייצור יין. יזרעאל מכין מעמדים לבקבוקים ומעין מסגרות מתכת לתלייה בהן משובצים בקבוקי יין, וכן פסלים בהשראת הסביבה וציורי הסלע העתיקים שבחווה.

 

עוד בחווה: ארבע בקתות אירוח (675 שקלים לזוג ללילה בסופ"ש), וכמובן כרם ענבים ויקב.

 

  • כרמי עבדת, כביש 40, דרומית לקיבוץ שדה בוקר. טל': 08-6535177

 

אוגדת הפלדה

 

בפארק נשר בכרמל, ממש בתוך החורש הטבעי, מעל צמרות העצים, תלוי לו גשר פלדה באורך של 70 מטר. הגשר, הבנוי בסגנון של גשר הרפתקאות מתנדנד, מהווה את האטרקציה המרכזית של המקום ומן הסתם, לא מיועד למי שסובל, כמוני, מפחד גבהים. כרגע, עקב מצב הלוחמה, לא מומלץ להגיע למקום.

 


הרפתקאה מתנדנדת (צילום: שי מהלאל)

 

הגשר המיועד רק להולכי רגל מורכב מכבלי פלדה ועמודי פלדה - חומר חזק וגמיש שמתאים למטרה זו. מתחת לגשר זורם נחל קטיע ובגדה הצפונית שלו יש מרפסת תצפית. עוד בפארק: פינות ישיבה, חניוני פיקניק, ברזיות ומתקני משחק מיוחדים לילדים. 

 

  • פארק נשר, שכונת רמות יצחק (בין דניה ונשר לשכונת תל חנן).

 

עוד מבנה פלדה מרשים נמצא באילת. קומפלקס "כוכב הים האדום" הינו מצפה, מסעדה ובר מתחת לים סוף. 6,000 טון של פלדה ובטון נדרשו כדי ליצור את המבנה המיוחד בתכנון האדריכל ספי קרייתי. גם בניית המרכז היתה לא פשוטה ולקחו בה חלק שיירת משאיות שהובילה את חלקי הפלדה מהמפעל בו יוצרו בצפון הארץ, מכונות ריתוך שחיברו את החלקים ליחידותיהם, מנוף שהוריד את החלקים השונים אל מתחת לפני המים, וכן עבודות מילוי וריתוך תת מימיות - שמונעות מהמבנה לצוף. 

 

גם עיצוב הפנים ייחודי, ויוצר דיאלוג עם עולם המים וגן האלמוגים הנשקפים מבעד ל- 62 חלונות ענק, בעומק של 5 מטרים מתחת לפני הים. גשר פלדה מוליך מהחוף אל המבנה. 

 

 

מסלול נחושתן משובח

 


עורקים בסלע. פארק תמנע

 

הנחושת היא מהחומרים העתיקים והנפוצים ביותר בשימוש האדם, והיא, למעשה, מסיימת את תקופת האבן. בפארק תמנע, מצפון לאילת, נמצא מכרה הנחושת הקדום ביותר בעולם שתופעל לפני כ-6,000 שנה על ידי המצרים (ומוקם לתחייה כיום באמצעות מיצב מולטמדיה בשם "מכרות הזמן"). באתר הקשתות שבפארק ניתן לראות את פירי כריית הנחושת ומשטחי הצלחות, וללמוד על התפתחות הכרייה לאורך התקופות. עוד בפארק: שרידי מבנים, תנורי התכה ובתי יציקה, ובערוץ עצמו עדיין ניתן להבחין בעורקי הנחושת שבסלע.

 

לכבוד החופש הגדול נפתח פארק תמנע גם לסיורי שקיעה ולילה מודרכים.  

 

  • פארק תמנע, 25 ק"מ צפונית לאילת, טל': טלפון: 6316756 - 08. 

 

האלומיניום מנירוסטה

 

ואחרון אחרון חביב, האלומיניום - אחת המתכות הקלות והרכות שבנמצא. היוצר והרקדן אילן עזריאל ערך נסיונות שונים בחומרים תעשייתיים, והחליט, בעקבות המפגש עם האלומיניום, להעלות מופע בעל גוון מתכתי מובהק. ביחד עם  אמן האפקטים יובל קדם, הוא יצר את "אלומיניום", מופע חווייתי המבוסס על האנשה והנפשה של אביזרים מתכתיים בעזרת תנועה, מוזיקה ואפקטים מיוחדים.


מפגש עם אלומיניום

 

תשעה משתתפים מאנישים צינורות "שרשור" של מזגנים, שקיות אלומיניום מתנפחות, יריעות אלומיניום קשיחות וניירות אלומיניום קלים, והכל לצלילי מוזיקה שחיבר אבי בללי.

 

מדי יום (פרט לימי א') במהלך חודש אוגוסט יתקיימו מפגשים חוויתיים עם משתתפי המופע באולם המופעים של מוזיאון המדע בירושלים. המפגש אמור לאפשר לקהל לחוות מקרוב את המופע ואת החומרים. המפגשים מיועדים לאורחי מוזיאון המדע, והכניסה אליהם (מגיל 4 ומעלה) כרוכה בתשלום נוסף.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
צילום: ויז'ואל/פוטוס
צילום: ויז'ואל/פוטוס
צילום: ויז'ואל/פוטוס
צילום: ויז'ואל/פוטוס
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים