שתף קטע נבחר

פרס: "לעכב המלחמה - לתת צ'אנס להליך מדיני"

המשנה לראש הממשלה נמנע בהצבעה על הרחבת הפעולה, והבוקר מסביר ל-ynet את הסיבות: "15 הרוגים ביום רק מוכיח איזה מחיר אנו עלולים לשלם אם לא ננסה למצות את המהלך המדיני". פרס סיפר כי בעת שהותו בוושינגטון היה מעורב בפעילות מול המימשל האמריקני להשגת טיוטת ההסכם

"למלחמה תמיד אפשר לרוץ, אבל כדאי קודם לתת סיכוי לערוץ המדיני. 15 הרוגים ביום רק מוכיחים איזה מחיר אנו עלולים לשלם אם לא ננסה למצות את המהלך המדיני", כך אומר הבוקר (יום ה') המשנה לראש הממשלה, שמעון פרס, אשר נמנע אתמול בקבינט מהצבעה על אישור הרחבת המבצע הקרקעי בלבנון.

 

"אם זה לא ילך ואין ברירה, אז אין ברירה - תהיה מלחמה", הוסיף פרס בראיון ל-ynet. "בינתיים עדיף להמתין ולראות אם אפשר להגיע להישגים שאותם אנו מבקשים בלבנון, בלי הפעלת כל הכוח הצבאי".

 

חדר מלחמה - סיקור נרחב ב-ynet משתי החזיתות 

 

במהלך הראיון סיפר פרס לראשונה כי בעת שהותו בוושינגטון, היה מעורב בפעילות מול צמרת הממשל האמריקני להשגת טיוטת הסכם הפסקת האש, אשר הונחה לפני מועצת הביטחון ותומכת במרבית הדרישות הישראליות. לאור הצעתו האחרונה של ראש ממשלת לבנון, פואד סניורה, להוריד 15 אלף חיילים לבנונים לדרום המדינה, ביקש המשנה מראש הממשלה אולמרט ומחבריו לקבינט, לעכב את המהלך הצבאי.


עדיף להמתין לפני הפעלת כוח צבאי. חיילי צה"ל בדרום לבנון (צילום: רויטרס)

 

"ברור לי שבמלחמה עלינו לנהוג כמו במלחמה ולתקוף בכל הכוח", מסביר פרס את עמדתו. "זה מה שאמרתי מתחילת המבצע בלבנון, במלחמה שאין מוצדקת ממנה. אלא שעתה נוצר חלון הזדמנויות חדש כדי להשיג את המטרות ששמה לה ישראל. החלון המדיני נפתח באותה טיוטא להסכם הפסקת האש של האמריקנים והצרפתים ועכשיו בהצעה של סניורה. נכון שאנו עומדים על כך שלצד החיילים הלבנונים יהיה כוח רב לאומי אפקטיבי, אבל זאת הזדמנות מדינית שעשויה לתת לישראל את הפירות שהיא מבקשת. אין לפסול אותה על הסף. יש לתת לה את הסיכוי".

 

פרס, יחד עם השרים אלי ישי ואופיר פינס, נמנע אתמול בהצבעה על הרחבת הפעילות הצבאית. היום הוא מסביר: "נמנעתי מהצבעה בעד הרחבת התכנית הצבאית שהציגו הצבא ומשרד הביטחון, כי אני חושב שיש לתת צ'אנס לאופציה המדינית. אני חושב שזה נכון.

 

"אין מה למהר למלחמה, כשאנו רואים את המחיר הכבד שהיא גובה, אם בחיי חיילים בחזית ואם בחיי אזרחים הנתונים כבר חודש במקלטים בעורף. אם יש דרך מדינית להשיג את מה שאנחנו רוצים, מה טוב. אם לאו, אני אתמוך בכל ליבי בחידוש המהלך הצבאי כדי שיביא להכרעה של ארגון הטרור המסוכן הזה, המשמש שליח של טהראן בלבנון".

 

הבוקר נפגש פרס עם חברי משלחת קונגרס אמריקנים המבקרים בישראל. הוא הדגיש בפניהם כי לישראל אין כוונה לשלוט ולכבוש את לבנון אך עם זאת, היא תילחם בתקיפות על מנת להגן על ביטחון אזרחיה, תושבי הצפון, מפני החיזבאללה.

 

"אנשי החיזבאללה משמשים שליחים של איראן", אמר פרס לאמריקנים. "איראן וסוריה מבקשות להפוך את לבנון למדינה שיעית מפולגת ומסוכסכת. הן פועלות ללא הפסקה לחימוש ואימון חיילי החיזבאללה למשימתם זו וישראל תעדיף תמיד אפיקים מדיניים ופוליטיים על פני מלחמה. כאשר תונח בפני ישראל הצעה רצינית להפסקת אש הכוללת את פירוק החיזבאללה מנשקו, שליטתו בלבנון והחזרת החיילים החטופים הביתה, תתייחס ישראל להצעה זו במלוא הרצינות".

 

ההחלטות שאושרו אתמול בקבינט

 

  • אישור התוכניות שהוצעו על ידי שר הביטחון וצה"ל לגבי המשך הפעילות בלבנון, תוך התאמתן למשמעויות הסדר מדיני עתידי. כמו כן, להמשיך בפעולות להעמקת הפגיעה בתשתיות הטרור ברצועה שבה פועל צה"ל.

 

  • הסמכת ראש הממשלה ושר הביטחון לקבוע את מועד תחילת ביצוע התוכנית שהוצגה.

 

  • המשך מתווה הפעילות הצבאית מול מטרות חיזבאללה בכל לבנון, על ידי חיל האוויר, חיל הים וכוחות היבשה.

 

הקבינט הזכיר גם את המשך המאמצים לקראת הסדר מדיני, בין היתר במסגרת מועצת הביטחון של האו"ם. בישראל פועלים למען חמש מטרות עיקריות שהוזכרו גם הן בהחלטת הקבינט: השבתם החיילים החטופים, לאלתר וללא תנאי; הפסקה

 מיידית של כל הפעולות האיבה מלבנון נגד ישראל ונגד מטרות ישראליות, כולל הפסקת ירי הטילים והרקטות על ישראל; יישום מלא של החלטת מועצת הביטחון 1559; פריסת כוח בינלאומי יעיל בדרום לבנון, יחד עם צבא לבנון, לאורך הקו הכחול; סיכות יכולתו של חיזבאללה לשקם את יכולותיו המבצעיות, בעיקר על ידי מניעת העברות הנשק והאמל"ח מסוריה ואיראן ללבנון.

 

עוד סוכם שצה"ל לא ייכנס לצור ונדחתה קריאה של אחד השרים לפגוע בתשתיות של ממשלת לבנון - זאת מחשש שהדבר יפגע בתמיכה הבינלאומית במהלכיה של ישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אמיר כהן
פרס. אין מה למהר
צילום: אמיר כהן
צילום: רויטרס
אולמרט. יקבע את מועד הביצוע
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
צה"ל בלבנון. המחיר עלול להיות יקר
צילום: רויטרס
מומלצים