שתף קטע נבחר

הממשלה אישרה הצעת הפסקת האש של האו"ם

כמעט כל השרים תמכו, מופז נמנע. אולמרט: "חיזבאללה לא ימשיך להיות מדינה בתוך מדינה, ממשלת לבנון הופכת להיות הכתובת". לבני: "ההחלטה טובה לישראל. המהלך הצבאי לא יכול היה להשיג את כל היעדים"

רואים את הסוף: ישראל מאמצת היום (א') את החלטה 1701 של מועצת הביטחון בנוגע להפסקת האש בדרום לבנון. כל השרים תמכו בעמדתו של ראש הממשלה בנושא, למעט שר התחבורה, שאול מופז, שנמנע.

 

"ההחלטה הזאת טובה לישראל והתוצאה מקובלת על עם ישראל", סיכמה שרת החוץ ציפי לבני במסיבת עיתונאים שכינסה מיד לאחר ההצבעה. "1701 טובה עשרות מונים מההצעה האמריקנית-צרפתית המקורית. יש סיכוי לראות שינוי בלבנון, אולם במזרח התיכון אני חיה, ואני יודעת שלא תמיד החלטות מיושמות".

 

"אחד לאחד הובהר, שרוב היעדים שאותם אנחנו מציבים לא ניתן להשיג בהליך צבאי", הסבירה לבני. "פריסה אפקטיבית של צבא לבנון נדרשת על-ידי לבנון. מניעת העברת אמצעי לחימה לחיזבאללה זה דבר שצבאם יכול לעשות. הפעולה הצבאית נעשתה כדי להחליש את כוחו של חיזבאללה". מרבית השרים אמרו בתום ההצבעה כי סימן שאלה גדול מרחף מעל יישום ההחלטה על-ידי חיזבאללה. ממשלת לבנון, לדבריהם, היא זו שאחראים לוודא בפועל כי נסראללה אכן ממלא אחר הסעיפים שבהחלטת האו"ם.  

  

בהמשך אמרה לבני במסיבת עיתונאים משותפת עם חוויאר סולאנה, הממונה על החוץ והביטחון באיחוד האירופי: "זהו רגע של מבחן לא רק לממשלת לבנון, אלא גם לקהילה הבינלאומית. אנו מצפים שהקהילה הבינלאומית תפעל ליישום ההחלטה וליציבות באזור זה. אנו מצפים שיישום ההחלטה יהיה מלא ומהיר.

 

סולאנה הוסיף שהכוח הבינלאומי עתיד להיות מורכב ממדינות שונות, ובתוכן מדינות האיחוד האירופי העתידות כנראה לשלוח כ-4,000 חיילים. "בשעות אלה ממש פועלים באו"ם להקמת הכוח, עם מדינות אירופה ומדינות אחרות בעולם".

 

  

לפני ההצבעה אמר ראש הממשלה כי "החלטת מועצת הביטחון 1701 היא החלטה טובה שיוצרת תנאים ממשיים ליישום 1559 ומניעת חזרה לסטטוס-קוו הקודם. החיזבאללה לא ימשיך להיות מדינה בתוך מדינה בלבנון וממשלת לבנון הופכת להיות הכתובת מול ממשלת ישראל".

 

שר הביטחון, עמיר פרץ, אמר כי "השאלה המרכזית בהסכם הפסקת האש היא כיצד יישם אותו החיזבאללה. אנו נערכים לכל תגובה אפשרית, בין אם יכבדו את ההסכם ובין אם לאו". בהמשך דבריו גילה שר הביטחון כי ישראל פועלת להקמת מנגון תיאום בין יוניפיל לצה"ל לקראת הגעתו של הכוח הרב לאומי.

  

לדברי פרץ, "המלחמה חשפה נושאים רבים, גם בלחימה וגם בעניין העורף, הדורשים בחינה והסקת מסקנות, אך אין זו העת לעסוק בכך". עם זאת הוא ביקש להדגיש כי "ניהול המלחמה על ידי ראש הממשלה היה מצוין ונעשה ביד רמה. התיאום איתי היה מדוקדק". 


ישיבת הממשלה הבוקר. הכדור אצל ממשלת לבנון (צילום: פלאש 90)

 

בישיבת הממשלה אמרה השרה לבני: "השאלה שאנו צריכים לשאול את עצמנו היום היא איפה היינו לפני פרוץ הקרבות, כשלא היה יישום של החלטה 1559, כשלא היתה פריסה של צבא לבנון וכשלא היה אמברגו על חיזבאללה. אף צבא לא יכול היה להשיג את יישום החלטות האו"ם באמצעים צבאיים". לדבריה, חיזוקו של סניורה משרת אינטרסים ישראליים.

 

שר המשפטים, חיים רמון, אמר כי "מכיוון שיש ספקות גדולים לגבי יישומו של הסכם הפסקת האש על ידי לבנון וחיזבאללה ויש סיכוי גדול שהחלטה תופר - תג המחיר והאחריות ליישומו הוא על ממשלת לבנון. יש לנהוג בממשלת לבנון כפי שהיינו נוהגים בכל ממשלה או מדינה אחרת. הדבר הזה צריך להיות ברור לכולם". 

 

"היוניפי"ל לא יודע בכלל מי זה חיזבאללה ומי זה אזרח"

 

שאול מופז, היחידי שנמנע בהצבעה, אמר: "אני בעד הפסקת האש אך ההסכם הזה רחוק מלספק. אין בו שום אמירה מפורשת לגבי פירוק חיזבאללה מנשקו, לכן הוא גם לא יפורק. כל מדינה אחרת שהיו יורים בה יותר מ-4,000 טילים על אזרחייה לא הייתה יכולה לקבל נוסח כזה של הסכם שיישומו מוטל בספק. אני שואל כאן: איך יפרקו את חיזבאללה מנשקו ומי יבצע זאת? היוניפ"יל? היוניפי"ל לא יודע בכלל מי זה חיזבאללה ומי זה אזרח. ומה עם המחוייבות שלנו להחזיר ללא תנאים את החיילים החטופים? אני מזכיר שבהחלטת הממשלה ביום 17 ביולי 2006, התחייבנו להחזיר את הבנים ללא תנאי. אנחנו לא יכולים להחליט בהחלטת ממשלה על החזרת הבנים ולאחר מכן בהפסקת האש, לא להתייחס לזה". 

 

מופז דרש להכניס להסכם הפסקת האש שלוש הסתייגויות: במידה וההסכם יופר, ישראל תוכל לפעול כמתחייב. דמי רצינות בהחלטה 1701 שכוללים שחרור מיידי וללא תנאי של החטופים ולפחות העברתם לאלתר לצד שלישי וקביעת לוח זמנים לחזרתם לישראל. וקביעת לוח זמנים מוגדר ליישום כל הסעיפים של החלטה 1701.

 

מופז הוסיף: "שלמנו מחיר כבד ואנו ממשיכים לשלם אותו גם ברגעים אלו שחיילי צה"ל נלחמים. לכן לא יכול להיות שמה שישאר לנו ביד זה נייר, שכל הצד היישומוי שלו בכלל לא ברור".

 

נשמרת לנו זכות התגובה

 

בלשכת אולמרט הבהירו כבר במהלך הלילה כי הפסקת האש אינה מונעת מישראל את זכות ההגנה על אזרחיה ועל כוחותיה שימשיכו לשהות בלבנון עד להגעת הכוח הרב-לאומי. במהלך השבוע עד השבועיים הבאים, יתייצבו כוחות צה"ל בעמדות המשופרות שישיגו עד להפסקת האש, כשהם ערוכים למנוע שיגורי קטיושות וטילים ולהגן על עצמם.

 

"במקרה שיהיה מידע על כוח חיזבאללה המאיים על אזרחי או חיילי ישראל, נשמרת לנו זכות התגובה המקדימה", הבהיר גורם בכיר בלשכת אולמרט. מרגע שיוחלט לצאת, הנסיגה תהיה מהירה מאוד, בשל ההערכה שחיזבאללה ינסה לזנב בצה"ל ולגרום לאבידות נוספות.


פורסם לראשונה 13/08/2006 14:56

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אולמרט הבוקר. ההחלטה התקבלה
צילום: רויטרס
צילום: ניב קלדרון
מופז. היחיד שנמנע
צילום: ניב קלדרון
צילום: אלי אלגרט
לבני. לא רק בהליך צבאי
צילום: אלי אלגרט
נסראללה. עד כמה יישם את ההחלטה?
צילום: רויטרס
מומלצים