שתף קטע נבחר

שומשום - טעים, מזין ומלא חטאים (קלוריים)

תשאלו מה משותף ליפנים ולישראלים? התשובה היא שומשום - אנחנו חולים על טחינה והיפנים מתים על שומשום בכל צורה אפשרית. איריס ז'ורלט מספרת על הגרגרים הטעימים ומגישה שני מתכוני שֻׁמְשְׁמִין

"אנחנו היפנים אוכלים הכי הרבה שומשום באזור, יותר מהסינים ויותר מהקוריאנים", מתפארת מאסאקו, המורה שלי לבישול יפני, "טרי קלוי שלם וטחון כשמן וכמשחה - אנחנו אוהבים שומשום בכל צורה. סבתא שלי היתה קולה בעצמה את השומשום", היא מספרת, ומראה לי את האינסטרומנט לקליה

 על הגז שהיא שומרת כמזכרת מימי הסבתא. "אחרי הקליה היא היתה טוחנת את השומשום עם מכתש ועלי כי לפני 30 שנה אפשר היה להשיג אצלנו רק שומשום שלם, לא טחון. אנחנו אפילו לוקחים כמוסות של שומשום כתוסף מזון" היא מגלה לי, "זה מאוד מאוד בריא", היא מסכמת.

 

"גם אנחנו הישראלים חזקים בשומשום", אני מבטיחה לה, "רק החודש ראיינתי את משה בקר, אמן ישראלי, ושאלתי אותו מה הוא הכי אוהב לאכול בעולם ותנחשי מה הוא אמר לי? טחינה". מאסאקו שומעת ואומרת שבעצם אנחנו הישראלים והיפנים מאוד דומים. הנה עובדה. שני העמים כל כך אוהבים את הגרגרים האלו. עכשיו היא בטוחה יותר מתמיד בדמיון.

 

כשאני גומרת לאכול את כל מנות ארוחת השומשום אצל מאסאקו אני מרגישה אשמה כבדה כי כל המנות בארוחה הזו מלאות חטאים ובמיוחד פודינג

השומשום וחטיפי השומשום שהיא רקחה לקינוח. "מאסאקו, מכאן אני הולכת ישר לגיהנום, אחרי חטאים כאלו", אני מבטיחה לה. "שלא תעיזי", היא מחייכת, "אני צריכה אותך פה לידי".

 

שומשום יפני 

היפנים מאוד אוהבים שומשום, על כל צורותיו וצבעיו. כאמור, ניתן למצוא שומשום ביפן כמשחה, כגרגרים שלמים, כתוש ובשני צבעים: בהיר ושחור, קלוי וטבעי.

 

השומשום הוא צמח חד-שנתי, שלו מספר זנים. מקורו בארצות אסיה הטרופיות והוא עשוי להתנשא, תוך 4 חודשים, לגובה של 1 מטר. מגדלים אותו בכמויות גדולות בסין ובארה"ב. פרחי השומשום סגולים-ורדרדים או לבנים וצורתם מזכירה פעמון. הזרעים נתונים בתרמיל, שמתפקע עם הבשלתם ולכן יש לאסוף את התרמילים בטרם הבשילו. 

 

השמן משמש בייצור מרגרינה ולהוספה בסלט, במיוחד בארצות בהן אין עצי זית. במספר ארצות מזרח מהווה השומשום מזון עיקרי. ביפן יש שומשום שחור בצד הבהיר אתם יכולים להכין את המתכונים משני הסוגים ואם אתם לא מוצאים את השחור בארץ הקודש אתם מתבקשים להרים קול צעקה גדולה.  


אפשר להשתמש בשני הסוגים. ירקות עם שומשום     (צילום: איריס ז'ורלט)

 

ירקות מאודים עם שומשום שחור טחון

מתכון של הגב' מאסאקו נאקאמורה.

 

המרכיבים:

2 כוסות תרד טרי או 4 כוסות בוקצ'וי למי שמשיג, קצוץ גס

1 סלסלה פטריות שמפניון או כל פטריות אחרות, קצוצות

גזר אחד חתוך לגפרורים (ז'וליאן)

תיבול:

4 כפות שומשום טחון לבן או שחור

1 כף צויו (Tsuyu) - רוטב סויה עם מירין וציר דאשי. להשיג בחנויות המתמחות. אם לא מוצאים אפשר להחליף ברוטב סויה יפני רגיל

1 כף שמן שומשום

 

אופן ההכנה:

  1. חולטים את התרד במים רותחים כדקה. מעבירים מיד למי קרח (בישול ירוק) ומסננים.
  2. מבשלים במיקרוגל את הגזר עד שהוא מתרכך.
  3. מבשלים את הפטריות עם מעט מים במחבת עד שהן מתרככות מעט - כשתי דקות. מסננים.
  4. הרכבת המנה: שמים את הירקות בקערת הגשה. מערבבים היטב את חומרי התיבול. יוצקים את תערובת השומשום על הירקות, מערבבים היטב ומגישים. 


תוספת מעולה לאיטריות קרות. רוטב שומשום יפני       (צילום: איריס ז'ורלט)

 

רוטב טחינה יפני

 

הרוטב מוגש בימי הקיץ החמים והלחים של טוקיו כתוספת לאטריות סובה או אודון קרות או לאטריות אהובות אחרות (אורז צלופן וכו'). מתכון של הגב' מאסאקו נאקאמורה.

 

המרכיבים:

1 כוס טחינה גולמית או משחת שומשום יפנית

2 כוסות ציר דאשי

אפשר לקנות אבקה ולהכין על פי הוראות היבואן

50 מ"ל רוטב סויה יפני

1 כף סוכר

1 כפית חומץ אורז או לפי הטעם

לקישוט: בצל ירוק קצוץ

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים היטב את כל חומרי הרוטב. מניחים בקערית ומקשטים בבצל ירוק.
  2. הגשה: לוקחים מעט אטריות קרות בעזרת מקלות  האכילה, טובלים ברוטב ואוכלים.

  

איטאדאקימאס!

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איריס ז'ורלט
אהב משותפת לנו וליפנים. משחת שומשום
צילום: איריס ז'ורלט
מומלצים