שתף קטע נבחר

דו"ח סוכנות הגרעין בווינה: איראן לא עוצרת

הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית קובעת שחרף האולטימטום הבינלאומי שהוצב לה, טהרן לא מראה סימנים המעידים כי בכוונתה לעצור את פעילות העשרת האורניום. מקור בסוכנות: הצנטריפוגות פעלו ביום שלישי השבוע. כעת נסללה רשמית הדרך לדיון על סנקציות נגד טהרן, אך היא עדיין ארוכה ורצופת מוקשים דיפלומטיים

בדו"ח חשאי שהודלף אחר הצהריים (ה') לתקשורת, קובעת הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית כי אין סימנים המעידים שאיראן עוצרת את פעילות העשרת האורניום בתחומה, חרף האולטימטום הבינלאומי שהוצב לה ופקע היום.

 

כבר אתמול הודלפו פרטים מהדו"ח והיה ברור שהוא יצביע על הפרה איראנית של האולטימטום. ובכל זאת, הקביעה הרשמית שבדו"ח סוללת כעת את הדרך לכינוס של מועצת הביטחון של האו"ם לצורך דיון בהטלת סנקציות על טהרן, בהתאם להחלטת המועצה מספר 1696 מה-31 ביולי.

 

הדו"ח, שמיועד לחברות מועצת הביטחון של האו"ם, אינו קובע באופן מובהק כי איראן אכן מעשירה אורניום במתקניה הגרעיניים, אולם מציין כי ב-24 באוגוסט החלה עבודת עיבוד של משלוח חדש של אורניום.

 

מקור המקורב לסוכנות האטום אמר לסוכנות הידיעות איי.פי כי על פי הידוע לו, עד יום שלישי השבוע, היום האחרון בו העבירו פקחי האו"ם דיווח למטה הסוכנת בוינה, פעלו במתקני הגרעין של איראן צנטריפוגות שהעשירו אורניום.

 

עוד מציין הדו"ח, כמו בדו"חות קודמים, כי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית אינה יכולה לשלול את האפשרות שאיראן חותרת לייצור נשק גרעיני, "מפאת חוסר שיתוף הפעולה מצד טהרן".

 

אולם מוחמד סעידי, חבר צוות המשא ומתן האיראני בנושא הגרעין, אמר בתגובה לדו"ח כי הוא מוכיח שאיראן משתפת פעולה על בדיקות האו"ם. "איראן איננה מרוצה לחלוטין מהודעת הסוכנות, אולם תוכן ההודעה אינו שלילי והוא מצביע על כך שהתעמולה האמריקנית כנגד איראן משוללת כל בסיס", הוא צוטט בסוכנות אירנ"א.

 

לדבריו, "תהליך העשרת האורניום באיראן מתבצע במסגרת מחקר ותחת פיקוחה של הסוכנות.

 

נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד, אמר אחרי פירסום הדו"ח כי אם מעצמות העולם סבורות שהם יצליחו, באמצעות החלטות באו"ם, לאלץ את העם האיראני לוותר על זכויותיו הגרעיניות - הם טועים. 

 

דרך ארוכה לסנקציות

בחודש שעבר, לאחר שהשהתה מאוד את תשובתה לתוכנית "המקל והגזר" - חבילת תמריצים שנועדה לעודד אותה לעצור את תוכניתה הגרעינית - החליטו חברות מועצת הביטחון להציב לטהרן אולטימטום: להקפיא את העשרת האורניום או להיתקל בסנקציות. גם רוסיה וסין - שבדרך כלל לא ממהרות לנקוט בקו נוקשה עם בני הברית שלהן בטהרן - הסכימו שאם תוך חודש לא תעצור איראן את התוכנית, יתכנסו חברות המועצה וידונו באפשרות להטיל עליה סנקצית כלכליות.

 

איראן טוענת זה זמן רב כי יש לה זכות טבעית לאנרגיה גרעינית לצורכי הפקת חשמל. היא הבהירה בכל הזדמנות כי אין לה כל כוונה לשעות לאולטימטום של האו"ם, ולהקפיא את העשרת האורניום. ב-22 באוגוסט היא מסרה את תשובתה לתוכנית "המקל והגזר", אך במקום תשובה ברורה וישירה, השיבה איראן במסמך מפורט שלא הכיל כל איזכור לשאלה הבוערת שעל הפרק - אלא הציעה "דיאלוג".  

 

ימים ספורים אחר כך, שלחה איראן "איתות" נוסף על כוונותיה: בטקס חגיגי חנך הנשיא מחמוד אחמדי-נג'אד מתקן מים כבדים באתר הגרעיני באראק. באירוע אמר הנשיא: "אף אחד לא יכול לשלול ממדינה את זכויותיה בגלל יכולותיה", והוסיף כי ארצו תגן על זכותה לגרעין גם בכוח.

 

שלשום חזר אחמדי-נג'אד על עמדותיו במסיבת עיתונאים מיוחדת: "עמדתה של איראן ברורה לגמרי ואין מקום לפרשנות לגביה... אף אחד לא יוכל לעצור את איראן מלהשיג טכנולוגיה גרעינית לשימוש אזרחי. זוהי זכותנו. האומה האיראנית בחרה את דרך הפעולה שלה בנושא הגרעין בהתאם לתקנות הבינלאומיות".

 

גם היום, ביום בו פקע האולטימטום הבינלאומי, היה הנשיא נחוש ומתריס והבטיח שארצו לא תיכנע ללחץ המערב לוותר על זכותה לתוכנית גרעינית. המערב "צריך לדעת שהאומה האיראנית לא תיכנע ללחץ", אמר הנשיא האיראני. "עמנו רוצה דיאלוג שמבוסס על צדק ורוצה יציבות ושלום בעולם. לאורך ההיסטוריה איראן הגנה על עמי העולם. איראן לא תהווה איום על איש, אולם יש לה זכות לטכנולוגיה גרעינית למטרות שלום. העם האיראני לא יוותר על זכותו זו".

 

במסר ששיגר לעבר לראשי שש המדינות שיזמו את החלטת מועצת הביטחון, אמר הנשיא האיראני, "הם רוצים לפתור את בעיותיהם באמצעות איומים ופצצות, אך הזמן הזה כבר עבר. עמנו רוצה דיאלוג המבוסס על הצדק. זמן הכוח וההגמוניה כבר עבר", אמר אחמדי-נג'אד.

 

באיחוד רוצים להמשיך בדיאלוג

נשיא ארה"ב ג'ורג' בוש התייחס לסירוב האיראני בנאום שנשא: "המשטר האיראני פועל להשגת נשק גרעיני. אנחנו יכולים לדמיין כמה גרוע יכול להיות אם איראן תשיג נשק גרעיני. נמשיך לעבוד עם בעלות הברית שלנו כדי למצוא פיתרון דיפלומטי, אסור לנו לאפשר לאיראן לפתח נשק כזה".

 

"המשבר בלבנון בקיץ הבהיר יותר מתמיד שהעולם עומד בפני איום גדול מצד המשטר האיראני", אמר בוש. "איראן מממנת את חיזבאללה, שהרג יותר אמריקנים מכל ארגון טרור חוץ מאל-קאעידה. אנחנו עשינו את הבחירה שלנו - לעבוד עם בני הברית כדי למצוא פיתרון דיפלומטי למשבר. עכשיו איראן צריכה לבחור את דרכה שלה".

 

ארה"ב מקווה שבנסיבות הקיימות - של סירוב איראני לדרישות הקהילה הבינלאומית - ולאחר המלחמה בלבנון - שהדגימה את הסכנה הנשקפת מצד איראן - תצליח לקדם מהלך לסנקציות נגד טהרן. בראיון לרשת CNN אמר תת-מזכירת המדינה למדיניות, ניקולס ברנס: "אנו מאמינים שמועצת הביטחון תסכים על מדיניות סנקציות בספטמבר". ברנס צפוי להיפגש בשבוע הבא באירופה עם נציגי חמש החברות הקבועות וגרמניה בצעדים הבאים.

 

אלא שגורמים דיפלומטיים העריכו שחרף ההתרסה האיראנית ולמרות שהאולטימטום הרשמי פג, גם סין וגם גורמים באיחוד האירופי מעוניינים להמשיך ולנהל דיאלוג עם איראן כדי לשכנעה לפשרה - במקום לפנות לאפיק של סנקציות.

 

"יש ל-31 באוגוסט משמעות כי זה התאריך שקבעה מועצת הביטחון", אמר גורם אירופי בכיר לעיתון "פיננשל טיימס", "אך אין זה אומר שלא נוכל להמשיך לדבר עם האיראנים". עם זאת הוא הדגיש שלא יהיה מדובר במשא ומתן רשמי כל עוד העשרת האורניום תימשך.

 

דבר נוסף שעלול למנוע גיבוש חזית אחידה נגד איראן הוא החשש מהאמרת מחיר הנפט והמלחמה בלבנון. חלק מהמדינות החברות במועצה אינן מרוצות מהאופן שבו טיפלה ארה"ב במשבר, וכן זועמות על צרפת על כך שאיכזבה בטיפול בכוח הרב-לאומי. עובדות אלה עשויות לגרום להן להתנגד להטלת סנקציות משמעותיות על איראן.

 

למקרה שלא תצליח לשכנע את רוסיה וסין להטיל סנקציות נגד איראן, מגבשת ארה"ב מסלול שיעקוף את מועצת הביטחון. כבר עכשיו היא פועלת, יחד עם מדינות כגון בריטניה, צרפת, גרמניה ויפן, על הרכבת קואליציה שתטיל סנקציות עצמאיות על טהרן. המדינות יקפיאו נכסים איראניים, יטילו עליה מגבלות טיסה ויטילו סנקציות על סחר עמה. בוושינגטון מקווים שהדבר ישכנע את איראן להיכנע משום שחברות בינלאומיות יעדיפו לעשות עסקים עם מדינות הקואליציה מאשר לשמור על יחסים עם איראן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
העשרת האורניום לא מפסיקה. ראש הסוכנות אל-בראדעי
צילום: רויטרס
"האומה האיראנית לא תיכנע ללחץ". אחמדי-נג'אד
צילום: איי אף פי
מומלצים