שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות
    הכל דבש - 3 מתכונים מתקתקים
    קיבלתם הרבה דבש במתנה לחג? רוצים מתכונים? חנוך בר-שלום מספר על הדבש ומגיש שלוש הצעות מתוקות

    הדבש הוא אחד המאפיינים הבולטים ביותר באופן מסורתי של ראש השנה, וברוב ימות השנה אנחנו כמעט ולא מתייחסים אליו, ולא בצדק. הדבש היה כאן תמיד ונחשב לממתיק הטבעי האולטימטיבי, שעדיין מיוצר באותה השיטה כבר אלפי שנים, ושימש לבישול ותיבול כבר מראשית ההיסטוריה. כמו בראש השנה שלנו,

    הדבש היה גם בתרבויות עתיקות אחרות סמל לפריון, אריכות ימים וחוכמה.

     

    בשנים האחרונות זוכה הדבש לעדנה מסוימת, כשאנחנו מתחילים כבר להבדיל בין סוגים וטעמים חדשים המופיעים בשוק. ההתעניינות החדשה נובעת גם מהמודעות ההולכת וגוברת למזון טבעי ובריא (הדבש עשיר באנזימים, חומרים אנטיביוטיים ועוד‭.(‬ מלבד השימוש בעוגות, קינוחים ומנות אחרונות משתלב הדבש נפלא בתרכובות פיקנטיות כמו עם שמן זית, שום, ג׳ינג׳ר ותבלינים טריים כמו רוזמרין, זעתר ועוד.

     

    עובדות על דבש

    • דבש יכול להישמר שנים רבות. ליד מומיה מצרית נמצא דבש בן ‭2,000‬ שנה שהיה עדיין ראוי לאכילה.
    • הדבש עתיר אנרגיה: בכפית יש 25-30 קלוריות.
    • ברפואה העממית נחשב הדבש כיעיל לטיפול בשיעול, בדלקות במערכת הנשימה, ולחבישת פצעים וכוויות.
    • קיימים מעל 400 סוגים של דבש, הנבדלים אלה מאלה בסוג הפרח ממנו נלקח הצוף.
    • הרומאים נהגו לאכול עוגת דבש בימי־הולדת. העוגה הייתה עשויה מקמח, דבש, גבינה מגוררת ושמן זית.
    • הדבש ידוע גם כחומר משמר (בגלל אחוז הסוכר הגבוה שבו)‭.
    • כשמשתמשים בדבש בעזרת כף לתיבול, כדאי לטבול אותה במים רותחים. כך יחליק הדבש במהירות וללא שאריות. במידה והדבש נקרש בצנצנת מומלץ לשים אותה בתוך מים חמימים.

     

    ירכי עוף בחרדל ודבש

    המרכיבים:  

    12 ירכי עוף

    למרינדה:

    1/4 כוס דבש

    1/4 כוס חרדל ‭

    1/4 כוס שמן זית

    3 כפות חומץ בן יין אדום

    מלח, פלפל

    להגשה:

    3‬ כפות רוזמרין טרי קצוץ גס

    8‬ שיני שום כתוש

     

    אופן ההכנה:

    1. מערבבים את כל חומרי המרינדה ומשרים את ירכי העוף ל-4 שעות.
    2. מניחים את ירכי העוף בתבנית חסינת חום. מכסים בנייר כסף וצולים שעה בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות.
    3. מסירים את נייר הכסף. מפזרים מעל את השום והרוזמרין וצולים 20 דקות נוספות, או עד שהעוף משחים היטב.

     

    פילה בקר עם קונפי שיני שום בדבש

    מתכון מאת אריק פורת, שף מלון "דן אכדיה‭."‬

     

    המרכיבים:

    לקונפי:

    4 ראשי שום מפורקים לשינים ‭

    300‬ מ"ל דבש זעתר 

    300‬ מ"ל שמן זית

    4 ענפי טימין

    קורט מלח

    לפילה:

    1‬ ק"ג פילה בקר מיושן

    עלים מ־2 ענפי טימין

    2‬ כפות חרדל

    3‬ שיני שום כתושות

    1 כף גרגרי כוסברה כתושים

    1 כף דבש

    6‬ כפות שמן זית

    מלח

    פלפל שחור גרוס

    להגשה:

     1/2‬ כוס חומץ בלסמי איכותי   

    1 כף דבש  3 צרורות עלי רוקט טריים

     

    אופן ההכנה:

    1. הקונפי: קולפים שיני שום (ניתן לקנות קלופות).
    2. מניחים את כל חומרי הקונפי בתבנית חסינת חום. מכסים בנייר כסף ואופים בתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות כ-40 דקות, או עד ששיני השום התרככו.
    3. הפילה: מבשלים את החומץ הבלסמי והדבש לסירופ ומצננים.
    4. מורחים את הפילה בתבלינים ומשהים לשעתיים.
    5. מחממים תנור ל־190 מעלות. 
    6. מנגבים את הפילה. מחממים מחבת כבדה, יוצקים כ-8 כפות שמן וצורבים את הפילה עד להשחמה, מכל צדדיו. מעבירים את הפילה לתבנית צלייה, מברישים במשרה וצולים כ-20 דקות. במהלך הצלייה מברישים את הפילה במשרה. מוציאים את הפילה ומניחים למספר דקות לצינון. פורסים את הפילה ומניחים בצלחת הגשה. מפזרים מעל את עלי הרוקט. מתבלים במלח ופלפל. מוסיפים מספר שיני שום עם מעט מהנוזלים ויוצקים מעט חומץ בלסמי מרוכז סביב. מגישים חם או בטמפרטורת החדר.

     

    טיגוניות חמות מתפוחים עם דבש וקינמון

     גרסה אחרת לתפוח בדבש הקלאסי, מאת תמי סול, שפית סדנאות הבישול ‭,“DOMO KIDS“‬ בקניון שבעת הכוכבים בהרצליה.

     

    המרכיבים:

    2 ביצים

    1/2 כוס בירה

    1‬ כוס קמח רגיל

    מעט מלח

    5-6 תפוחי עץ חמצמצים (גרנד סמיט)

    שמן לטיגון עמוק

    דבש (בבקבוק לחיץ) לזילוף

    אבקת קינמון

     

    אופן ההכנה:

    1. מפרידים את הביצים. מכניסים לקערה את החלמונים, בירה, קמח ומלח. טורפים לבלילה סמיכה וחלקה. מקציפים את החלבונים בקערה נפרדת ובתנועות קיפול עדינות מערבבים את הקצף עם הבלילה.
    2. קולפים את התפוחים ומגרדים אותם לתוך הבלילה (בחלק הגס של המגררת).)
    3.  מחממים היטב את השמן ובעזרת 2 כפות יוצקים מהתערובת לתוך השמן החם ומטגנים כ-5 דקות מכל צד. מעבירים לנייר סופג. מסדרים את כל הלביבות בכלי הגשה ומזליפים דבש וקינמון. מגישים ואוכלים חם.

     

    • גיוון: אפשר לגלען את התפוח ולחתוך לפלחים עגולים עם חור באמצע. טובלים כל פלח תפוח לחוד בבלילה ומטגנים משני הצדדים.

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: שי רוזנצוויג
    ממתיק טבעי אולטימטיבי. דבש
    צילום: שי רוזנצוויג
    מומלצים