שתף קטע נבחר

בצל החקירה: אלפים באו להתארח בסוכת הנשיא

על רקע החשש בבית הנשיא ממפח נפש אם אזרחי ישראל יעדיפו להדיר את רגליהם מהסוכה, הגיעו 3,000 מבקרים למקום. אחד המבקרים אמר: "הוא יכול להמשיך לתפקד כנשיא, אבל העננה סביבו לא מוסיפה כבוד למוסד זה". ח"כ יחימוביץ: "הנשיא מתעקש לגרור את אזרחי ישראל להליך הפלילי שהוא נתון בו". מול בית הנשיא נערכה הפגנה: "קצב, השעה את עצמך"

בצל החקירה נגד הנשיא, הגיעו הבוקר (ב') כ-3,000 בני אדם לבקר בסוכה שפתח קצב לציבור הרחב. זאת כשברקע מעיבה הפרשייה הקשה: הנשיא חשוד בעבירות מין, במרמה והפרת אמונים ובהאזנת סתר - והמשטרה צפוייה להגיש בימים הקרובים, כנראה כבר היום, המלצה להעמידו לדין. מקורבים לנשיא אמרו כי הם "רואים בכך הפגנת תמיכה ועידוד לנשיא".

 

בבית הנשיא ניסו לשדר "עסקים כרגיל". את פני המבקרים קיבלה תזמורת כלי נגינה, בחצר נערכה הופעה של להקה צבאית. המבקרים יכולים להשתתף אף בסיור בגן העתיקות במקום.   

 

 

לבית הנשיא הגיעו חיילות, חניכות קורס מש"קיות עלייה, שצפויות לסיים השבוע את הקורס, בבה"ד החינוך של צה"ל בשערי אברהם. לדברי החיילות, הן התבקשו שלא לדבר או להגיב בתקשורת בדבר הביקור. אך מפקדת המגמה, רב סרן חן אייזיק, שהתלוותה אליהן אמרה ל-ynet כי בבה"ד החינוך הוחלט שהחיילות יגיעו לבית הנשיא מכיוון שמדובר באירוע מכובד וממלכתי. "גם הן וגם אנחנו עושים הפרדה מלאה ולכן באנו בשמחה. מוסד הנשיא הוא מוסד מכובד ולכן מצאנו לנכון להשתתף באירוע המכובד הזה. אני לא חושבת שזה מוזר שהבנו לכאן את החיילות, זה עדיין אירוע מכובד".


ההמונים צובאים על הפתחים (צילום: חיים צח)

 

יחזקאל ונורית שמואלי הגיעו לירושלים לחופשה בת כמה ימים ובמסגרתה החליטו גם לבקר בבית הנשיא. "באתי בלי שום קשר למה שקורה בחודשים האחרונים. מסקרן אותי לראות את בית הנשיא כמו שארצה לבקר גם בכנסת", אמר שמואלי. למרות זאת הוא מוסיף שבעיניו "כל עוד לא הורשע הוא זכאי בעיני והוא יכול להמשיך לתפקד כנשיא, אם כי יש איזושהי עננה מעל הבית הזה כרגע. זה לא ממש מוסיף כבוד למוסד הנשיאות".

 

לדבריו, "יכול להיות שהוא לא רוצה להשעות את עצמו כי זוהי בעצם הודאה באשמה, אבל אני רואה זאת בעין מאוד לא יפה. לדעתי זהו כתם על בית הנשיא. אסור שדבר כזה יתרחש אם התרחש. יש פה בגן פסלים עם דיוקנאות של נשיאי העבר ולא היה מצב כזה עד כה. זה קצת פוגם, בלשון המעטה, בהילה שצריכה להיות סביב בית הנשיא".


בין האורחות: מש"קיות עליה (צילום: חיים צח)

 

בין המבקרים הרבים היה גם הרב המקובל, בניהו שמואלי, ראש ישיבת "נהר שלום" בירושלים ואחת הדמויות הבולטות בעולם הישיבות הספרדי. הרב שמואלי אמר כי הוא הגיע לבית הנשיא מכיוון שהוא אוהב ומעריך מאוד את הנשיא. "יש לי שמחה גדולה לברך אותו לכבוד החג. בירכתי אותו שבעזרת ה' שימשיך להיות נשיא ישראל". גם הרב אלי סדן, ראש המכינה הקדם צבאית בעלי, הגיע למקום כשהוא מלווה בבני משפחתו כדי לברך את הנשיא.  

 

ובחוץ: נשים מפגינות נגד קצב 

מול בית הנשיא נערכה הפגנה של מרכז הסיוע לנפגעות תקיפה מינית. למקום הגיעו רק מספר מפגינות שאחזו בשלטים: "קצב, השעה את עצמך". "אני לא אומר שקל לי לראות את המוני האנשים שעומדים כאן ממול כדי להיכנס לבית הנשיא", אמרה אחת המפגינות טל קרמר. "אבל אנחנו פה", הוסיפה קרמר,"כדי להשמיע את קולם המושתק של הנפגעות והנפגעים. להוות להם את הקול ולחזק נפגעות פוטנציאליות שיושבות בבית וחושבות האם להעז להרים עכשיו את הטלפון ולספר את סיפור הפגיעה שלהם". 

 

"נשיא המדינה ממלא תפקיד מכובד ואמור לייצג את כולנו. בעיניי זה קצת מביך שאדם שמתנהלת נגדו חקירה פותח את דלתו בפני אזרחים ואזרחיות המדינה. אנחנו בהחלט מכבדים את ההחלטה של המבקרים להגיע, יש אנשים שהביקור הזה מדי שנה הוא חלק מההווי שלהם, אבל אנחנו פה כדי להזכיר להם את החשדות שיש נגד הנשיא", אמרה דוברת מרכז הסיוע שרון מייבסקי.

 

חברי הכנסת שלי יחימוביץ ויורם מרציאנו (עבודה) אמרו כי הזמנת הציבור לסוכת הנשיא שעה שהוא נחשד בעבירות מין נגד תשע נשים היא הפגנת זלזול בציבור. לדבריהם, "הנשיא מתעקש לגרור את אזרחי ישראל לתוך ההליך הפלילי שהוא נתון בו ומוטב לבחור דווקא בעצרת המחאה מול מעונו".

 


הנשיא מצטלם עם ילדים מבקרים (חיים צח)

 

זוג מבקרים יהודים מלונדון אמרו כי הם משתדלים להגיע לאירוע השנתי בבית הנשיא כל שנה וכי מאוד שמחו להגיע גם השנה. "הוא בן אדם נורא נחמד ואנחנו מאמינים שהוא לא אשם", הם אמרו. "בלונדון יש משפט שאומר ש'אדם הוא זכאי עד שלא מאשימים אותו'. אל תלכלכו על הנשיא הוא בן אדם נחמד. אין בן אדם כזה".

 

בבית הנשיא המתינו בדריכות ובחשש לאירוע. החל בשעה 10:00 עד לשעה 13:00 ומהשעה 16:00 עד השעה 18:00 מבקשים האזרח מספר אחת ורעייתו לקבל את פניו של כל אזרח ישראלי שירצה לקיים את מנהגי החג, ולהתארח לצד האושפיזין בסוכת הנשיא. הקהל שהגיע למקום התבקש להציג בכניסה תעודת זהות או דרכון בלבד. האורחים קיבלו דף עליו נכתב: "אורחים יקרים אנחנו שמחים לקדם אתכם בברכה חמה בחג הסוכות בבית נשיאי ישראל בירושלים. העלייה לרגל היא ממנהגי ישראל מימים קדומים, מסורת נאה זו מהווה סמל וביטוי לאחווה, אחדות וקיבוץ גלויות. אנו מאחלים לכם ולבני ביתכם שנה טובה ומבורכת. גילה ומשה קצב".  


בתור לבית הנשיא (צילום: חיים צח)

 

מעבר לחששות הגדולים באשר לאירוח בחג הסוכות, הנשיא יאלץ להתמודד לראשונה גם עם המלצת המשטרה להעמידו לדין. אמנם אין מדובר עדיין בהחלטה של הפרקליטות להעמידו לדין, אלא בהמלצה משטרתית בלבד, אולם גם להמלצה שכזו - שתוגש כאמור בימים הקרובים - יש משקל. בינו לבינו יצטרך הנשיא להכריע האם להמשיך להיאחז במשרתו ולהילחם מבית הנשיא על חפותו, או לבקש מן הכנסת לאפשר לו לצאת לחופשה - נבצרות זמנית - שבמהלכה יתמודד עם החשדות הכבדים.

 

עוד לפני ההמלצה המשטרתית קראו רבים במערכת הפוליטית לנשיא קצב לפרוש לאלתר מתפקידו או להשעות את עצמו. מבדיקת ynet לפני שבועות אחדים עלה כי במצב של המלצת משטרה על הגשת כתב אישום יתמכו 53 חברי כנסת בהליך הדחה . אפילו יועצו הקרוב של קצב הציע לו להשעות את עצמו באחרונה, במהלך שיחה שקיים הנשיא עם כמה יועצים. היועץ הסביר כי צעד שכזה יפחית את הלחץ התקשורתי סביב הפרשה.

 

כך התגלגלה הפרשה  

תחילת הפרשה בחודש יולי, אז דווח כי הנשיא קצב התלונן בפני היועץ המשפטי לממשלה על כך שאישה שהעלתה נגדו טענות על הטרדה מינית מנסה לסחוט אותו. מקורביה של העובדת, א', הכחישו את הדברים וטענו ש"היא מעולם לא באה בדרישה למצוא לה מקום עבודה ספציפי".

 

לאחר שגם היא וגם הנשיא נחקרו במשטרה נפגשה א' עם חברת הכנסת שלי יחימוביץ' וגוללה בפניה את מסכת עבירות המין להן נפלה קורבן בלשכתו של האזרח מספר 1. יחימוביץ', שסיפרה כי שמעה "עדות מפורטת על עבירות מין - מהטרדה מינית ועד לאונס", זכתה לביקורת ציבורית קשה על חריצת דינו של קצב לפני שנשפט. מאוחר יותר פירסמו מקורביה של א' את התמליל המלא של השיחה שבעקבותיה טען הנשיא שנסחט. בין היתר הטיחה א' בקצב: "התעללת בי נפשית ופיזית. כפית עלי יחסי מין".

 

על קצב הופעל לחץ ציבורי להתפטר או להשעות עצמו מתפקידו, ובעיתונות פורסמה גם גרסתו לאירועים. "אשתי גילה מגיעה לבקר בלשכה וגם הבן שלי אריאל נכנס לביקורים. אם היינו שם, כולם היו יודעים מזה. במהלך היום נכנסות ללשכה גם מחלקות התה. אם היה אונס כמו שהיא מתארת הייתי נתפס על חם. זה הכל קשקוש גדול שאין לו אחיזה במציאות". 

 

עד חקירתו הרביעית, הצטברו נגד קצב ארבע תלונות נוספות במשטרה, מלבד זו של א', ובהמשך נוספו עוד ועוד תלונות, על חלקן חל חוק ההתיישנות. בשעה שנחקר בפעם החמישית אישרה ועדת הכנסת לבקשתו של קצב מצב של "נבצרות זמנית" מלכהן בתפקידו - כדי שלא ישתתף בהשבעתה של נשיאת בית המשפט העליון, השופטת דורית בייניש.

 

כבר לפני כשבועיים הציג צוות החקירה את הראיות שנאספו נגד הנשיא, ואמרו ש"הפרשה נמצאת בשלבי סיום". גורם המקורב לחקירה אף העריך שלא יהיה מנוס מלהגיש כתב אישום נגד קצב בחשד לעבירות מין. במקביל, גורמים המעורבים בחקירה אמרו שיש בידי המשטרה והפרקליטות ראיות גבוליות נגד המתלוננת א' על סחיטה שהפעילה נגד הנשיא. 

פורסם לראשונה 09/10/2006 10:02

 

בהכנת הכתבה השתתפו אבירם זינו ואפרת וייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים צח
מברך
צילום: חיים צח
מצטלם
צילום: חיים צח
צילום: חיים צח
ומחבק
צילום: חיים צח
מומלצים