שתף קטע נבחר

בוש: כן לסנקציות נגד צ' קוריאה; לא לפעולה

נשיא ארה"ב קרא להטיל סנקציות חריפות על צפון קוריאה, אך הבהיר כי לארצו אין "כל כוונה לתקוף" את המדינה הסוררת על הניסוי הגרעיני שביצעה בתחילת השבוע. מזכ"ל האו"ם קופי אנאן טען כי רק מו"מ יפתור המשבר

נשיא ארצות הברית ג'ורג' בוש קרא הערב (יום ד') להטיל סנקציות חמורות על צפון קוריאה בשל הניסוי הגרעיני שביצעה מוקדם יותר השבוע. במקביל, הודיע בוש כי לארצו אין "כל כוונה לתקוף" את המדינה הקומוניסטית המבודדת.

 

במסיבת עיתונאים שקיים הנשיא בגן הוורדים שבבית הלבן, אמר בוש כי ארה"ב עדיין מחויבת לערוץ הדיפלומטי, אך עדיין "שומרת את מלוא האפשרויות פתוחות כדי להגן על ידידינו באסיה". בוש התחייב כי ארה"ב תרחיב את שיתוף הפעולה הצבאי עם בנות-בריתה, במסגרתו תחזק את מערכת ההגנה נגד טילים בליסטיים, ותגביר את המאמצים למנוע מפיונגיאנג לייבא טכנולוגיית טילים וגרעין.

 

בשעה שנשא בוש דברים, קרא מזכ"ל האו"ם, קופי אנאן לארה"ב לקיים שיחות דו-צדדיות עם צפון קוריאה - צעד לו מתנגדת ארה"ב. "תמיד טענתי שיש לשוחח עם מדינות שאת התנהגותן אנחנו מעוניינים לשנות", אמר אנאן לעיתונאים. "אי לכך, אני מאמין שעל ארה"ב לקיים משא ומתן עם צפון קוריאה". אנאן הבהיר כי הניסוי שערכה צפון קוריאה הוא "בלתי מתקבל על הדעת", וקרא לפיונגיאנג "לא להסלים את המצב עוד יותר".

 

בתגובה לדבריו של מזכ"ל האו"ם, אמר בוש כי משא ומתן עם פיונגיאנג "לא עבד בעבר. למדתי מכך לקח". בוש ציין כי הוא תומך בחידושן של השיחות הרב-צדדיות - בהן השתתפו, מלבד צפון קוריאה וארה"ב, דרום קוריאה, סין, רוסיה, ויפן. צפון קוריאה פרשה מהשיחות האלה לפני כשנה וחצי.

 

בוש דחה את הביקורת שהפנו אליו גורמים במפלגה הדמוקרטית, כאילו ממשלו לא הקדיש מספיק תשומת לב למשבר הגרעין המתהווה עם צפון קוריאה. הוא טען כי ממשלת צפון קוריאה הפנתה עורף עוד ב-1994 לניסיון הפשרה שרקח נשיא ארה"ב דאז, ביל קלינטון. "עקשנותו של שליט צפון קוריאה, קים ג'ונג-איל, היא זו שהביאה למשבר הנוכחי", אמר בוש.

 

בתוך כך, הודיעה ארה"ב כי היא מקווה להפיץ בקרב חברות מועצת הביטחון טיוטת הצעת החלטה מאוחר יותר היום שתקרא לסנקציות על צפון קוריאה.

 

כזכור, ביום שני השבוע - לאחר שבועות של דיווחים מקדימים - הודיעה צפון קוריאה כי ביצעה ניסוי גרעיני תת-קרקעי. ההודעה עוררה גל גינויים חריפים בעולם כולו, ובעיקר באסיה, שם הביעו שכנותיה של צפון קוריאה דאגה מההסלמה במצב. היום הודיעה צפון קוריאה כי הניסוי הגרעיני עבר בהצלחה, והוסיפה כי אם יוטלו עליה סנקציות, תראה זאת כהכרזת מלחמה.

 

"סנקציות זה קשקוש. אם סנקציות בהיקף מלא יוטלו עלינו נראה זאת כהכרזת מלחמה וננקוט בשורה של צעדים פיסיים מתאימים", אמר גורם במשרד החוץ של צפון קוריאה בהודעה שפורסמה באמצעות סוכנות הידיעות הרשמית של המדינה. במקביל, הוסיף הגורם: "אנו מוכנים לדיאלוג אך גם לעימות".

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בוש. עקשנותו של קים אחראית
בוש. עקשנותו של קים אחראית
צילום: איי פי
אנאן. צריך לשוחח
אנאן. צריך לשוחח
צילום: איי פי
שליט צפון קוריאה. סנקציות זה קשקוש
שליט צפון קוריאה. סנקציות זה קשקוש
צילום: רויטרס
מומלצים