שתף קטע נבחר

פרדוקס: למה לא כדאי להיות רזים בגיל הזהב

להיות שמן זה לא בריא בכל גיל, אך בגיל המבוגר גם להיות רזה מדי זה מסוכן. מחקרים מלמדים שמשקל נמוך בגיל הזהב קשור לעלייה בתחלואה ובתמותה. תזונה נאותה ושמירה על משקל תקין הן ערובה לאריכות ימים באיכות טובה

“בעוד שבגיל צעיר יותר מטיפים לנו לשמור על משקל תקין כדי למנוע תחלואה במחלות כמו סוכרת, מחלות לב וכלי דם וסרטן‭,“‬ מסבירה בלה רוטשטיין, דיאטנית קלינית מדיאטה קלאב, “בגיל המבוגר צריך לדאוג לאכול נכון ומאוזן, להימנע מדיאטות כאסח וליהנות מהאוכל‭.“‬ הנה עצותיה:

 

‭.1‬ הקפידו על אכילה מגוונת מדי יום. אכלו מכל קבוצות המזון וגוונו בכל קבוצה — פחמימות כמו לחם ופסטות, מוצרי חלב, בשר (עם העדפה לדגים, עוף והודו‭,(‬ פירות, ירקות ושומנים, שמהם עדיף לצרוך שמן זית, אבוקדו וטחינה.

 

‭.2‬ אכלו כמה פעמים במשך היום — רצוי שלוש ארוחות עיקריות (בוקר, צהריים, ערב) ושלוש ארוחות קלות (לפני הצהריים, אחר הצהריים, בלילה‭.(‬ אכילה בתדירות גבוהה יותר מובילה לצריכה נמוכה יותר של אנרגיה.

 

‭.3‬ המעיטו בצריכת אוכל מטוגן וסוכרים פשוטים, כמו ממתקים וחטיפים עתירי שומן. קבעו לכם יום בשבוע לאכילת משהו טעים במיוחד שאתם לא אוכר לים מדי יום, כמו גלידה, פיצה, עוגה וכדומה.

 

‭.4‬ אחסנו את המזונות בבית במקומות סגורים, כך שלא יפתו אתכם לזלול גם כשאתם לא רעבים באמת. פירות ניתן בהחלט להניח בקערה גלויה. הם יכולים להוות בחירה מצוינת כשמתחשק ׳לנשנש׳ משהו קטן.

 

‭.5‬ ערכו קניות מזון מתוכננות פעם בשבוע, לפי רשימה מוכנה ולא לפי מה שהעין רואה והבטן רוצה. שימו לב לתוויות המזון — בדקו אחוזי שומן, כמות שומן רווי, כולסטרול וקלוריות. השתדלו לצרוך מזונות שמכיר לים עד ‭5%‬ שומן ומינימום שומן רווי וכולסטרול.

 

‭.6‬ גם כשאתם מארחים שמרו על העקרונות הבריאים האלה — העשירו את הארוחות בירקות, בפירות ובר מזונות מבושלים ואפויים במקום מטוגנים.

 

‭.7‬ הקפידו על שתייה מרובה, לפחות עשר כוסות ביום. שתו מים (אפשר להוסיף להם פלחי לימון ועלי נענע‭,(‬ סודה, משקאות דיאט במידה, תה צמחים. שתייה חשובה ביותר בגיל המבוגר גם משום שבגיל הזה נוטלים בדרך כלל תרופות. חשוב ׳לשטוף׳ כמה שיותר את הגוף ולהיפטר מרעלים.

 

השמירה על איכות החיים בגיל המבוגר כוללת, כמו בכל השלבים האחרים בחיים, גם פעילות גופנית. זו צריכה להיות מתונה, כמובן, ולהתבצע בהתאם להור ראות הרופא. אבל אין ספק שהיא חיונית, בין השאר משום שבגיל הזה חל תהליך ניווני שמוביל לירידה במסת השריר ולעלייה במסת השומן בגוף.

 

עמי עיני מרשת מועדוני הכושר 'גו אקטיב' מציע כמה תרגילים לבני 70 ומעלה:

 

  • לחיזוק שרירי החזה: יושבים על כיסא עם הידיים על הידיות, נעזרים בידיים ומתרוממים עם האגן עד לשלב שבו המרפקים מתיישרים. הרגליים מונחות על הקרקע לתמיכה.

 

  • לשיווי משקל: עומדים על רגל אחת (רצוי בקרבת קיר תומך) ומרימים את הרגל השנייה בפישוק הצידה. יש לחזור על התרגיל שלוש פעמים ולהישאר בכל פעם מקסימום זמן עם הרגל למעלה. ניתן להיתמך בקיר אם חשים חוסר שיווי משקל פתאומי.

 

  • לחיזוק שרירי הרגליים: נשענים עם הגב לקיר, הרגליים בפישוק במרחק כ-30 ס"מ מהקיר. יורדים בזהירות לאורך הקיר עד לישיבה על הרצפה ועולים חזרה למעלה.

 

אמצו לכם כהרגל פעילות גופנית — הליכה, רכיבה על אופניים, שחייה, התעמלות במים. עשו את זה בזמנכם הפנוי, בכיף, אך כמנהג קבוע. כל פעילות עדיפה על חוסר תנועה. אם אתם לא מסוגלים לבצע פעילות ממושכת, חלקו אותה לכמה פעמים ביום, קצת בכל פעם. נסו ללכת במקום לנסוע, לעלות במדרגות במקום במעלית, לשלב הליכה עם נסיעה באוטובוס וכדומה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
עודף משקל בגיל המבוגר? יש מה לעשות
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מומלצים