שתף קטע נבחר

צילום: ויז'ואל/פוטוס, איי פי

"נסראללה יכול להיות ר"מ לבנון בעוד 5 שנים"

החוק בלבנון לא מתיר למזכ"ל חיזבאללה להתמודד על ראשות הממשלה, תפקיד השמור לסונים, אך ההערכה היא שבעוד כמה שנים המצב בלבנון יכול להשתנות. ד"ר בועז גנור: "המטרה של חיזבאללה ואיראן היא להשתלט על לבנון, אולם נסראללה וחבריו מספיק זהירים כדי שלא לומר זאת בגלוי"

האם נסראללה יכול לתפוס את השלטון בלבנון? כיום מדובר בתרחיש דמיוני בלבד, אבל בעתיד - הדמיון עלול להפוך למציאות.

 

מזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה, לא יכול להיבחר נכון להיום לתפקיד הזה מכוח הסכם טאא'ף משנת 1989 שקבע, בתום מלחמת אזרחים עקובה מדם, את חלוקת מוקדי הכוח בלבנון. לפי ההסכם בראש מוסד הנשיאות יכהן ראש ממשלה נוצרי-מארוני, בראשות הממשלה - מוסלמי-סוני ויו"ר הפרלמנט יהיה שיעי. פרט לכך, גם לאחר ההחלטה ההיסטורית של חיזבאללה לקחת חלק בבחירות בלבנון, בארגון אומרים כי הוא עדיין אינו יכול לממש את מלוא כוחו בשל חלוקת מחוזות הבחירה, באופן שמטיב לדבריהם עם העדות האחרות.


תומכי חיזבאללה בלבנון. יביאו את נסראלה לשלטון?   (צילום: איי.פי)

 

אבל יש כאלו בישראל שמאמינים שהתרחיש הלא ריאלי יכול להפוך למציאות. "חיזבאללה בהחלט יוכל לתפוס את השלטון בלבנון בתוך שנים ספורות. לא הייתי רוצה להתחייב על תאריך אבל זה בהחלט יכול להתבצע אפילו בתוך חמש שנים", כך אמר ל-ynet סגן הדיקן של בית הספר "לאודר" לממשל ומנהל המכון לחקר הטרור במרכז הבינתחומי בהרצליה, ד"ר בועז גנור.

 

לד"ר גנור יש הסבר מנומק מדוע בתוך שנים אחדות ייתכן שבראש ממשלת לבנון יעמוד שיעי אדוק הדוגל בהקמת מדינת הלכה מוסלמית. "לנסראללה ולחיזבאללה יש שני יעדים, קצר וארוך, בשני מישורים - בלבנון ובאזור", הוא מסביר. "במישור הלבנוני - היעד לטווח קצר הוא שינוי המאזן הפוליטי באופן שישפר את המעמד של הקהילה השיעית בתוך כל העדות בלבנון ואת ייצוגם הפוליטי.

 

"בטווח הארוך – המטרה היא להפוך את לבנון למדינת חליפוּת שיעית לפי ההלכה האיסלאמית בדומה לאיראן. ברמה האזורית – בטווח הקצר המטרה של חיזבאללה היא לסלק את ישראל מלבנון ובטווח הארוך – חיסולה של מדינת ישראל והקמת משטר איסלאמי רדיקלי במקומה. כשמסתכלים על היעדים האלה, רואים שנסראללה השיג את היעדים שהציב לעצמו בטווח הקצר. מה שנשאר לו עתה הוא להשלים את היעדים לטווח הארוך".

 

ואם כבר מדברים על היעדים לטווח ארוך, עד כמה מוחשית המטרה של השתלטות פוליטית על לבנון?

 

"לדעתי, באג'נדה של נסראללה, חיזבאללה ואיראן - המטרה היא להשתלט על לבנון, אולם נסראללה וחבריו מספיק זהירים כדי שלא לומר זאת בגלוי. הם מציגים את עצמם כפטריוטים לבנוניים ומסתפקים בביטויים של אי שביעות רצון מהסדר הפוליטי הקיים".

 

וביטויים כאלה לא חסרים, אולם צריך להקשיב היטב לנסראללה כדי למצוא אותם. ב-22 בספטמבר חגגו נסראללה ונאמניו בכיכר של הדאחיה ההרוסה את הניצחון על ישראל. בנאום הניצחון התפאר נסראללה למעלה משעה, ב"ניצחון האלוהי" של תנועתו. הכותרות בישראל עסקו בעיקר בהכרזתו שלארגונו יותר מ-20 אלף רקטות המוכנות לשימוש נגד ישראל.

  

הכוח של השיעים בלבנון עולה

מפקד אוכלוסין אמיתי אמנם לא נערך בלבנון מאז שנת 1932 (מפקד שעד היום זוכה לביקורת רבה בשל הניסיונות שבוצעו כדי להטות את התוצאות לטובות המארונים על פני האחרים -ר.נ), ואולם ההערכות מדברות על כך שכוחם של השיעים מכלל הציבור בלבנון עומד על כארבעים אחוזים. הממעיטים טוענים שמדובר בכשליש והמפריזים אומרים שמדובר בכמחצית. אולם כך או אחרת, מדובר בנתח נכבד ביותר שרק הולך וגדל עם השנים על חשבון העדות האחרות בלבנון.

 

ואיך נסראללה ואיראן יכולים לנצל את המצב לטובתם? ד"ר גנור מסביר: "מספרם של השיעים הולך וגדל על חשבון הנוצרים בלבנון. בעשור האחרון ישנה הגירה נוצרית מואצת מהמדינה, בעיקר למדינות המערב ולמדינות אמריקה הלטינית וברור שהמגמה הדמוגרפית נוטה בבירור לטובת השיעים. הגירה זו אמנם לא התחילה מהיום, אלא כבר ממלחמת לבנון הראשונה, אולם הואצה אחרי נסיגת ישראל מדרום לבנון. לפיכך, הסכם טאא'ף קיבע את המצב של יחסי הכוחות כפי שאלה היו ב-1989. אולם היום תמונת המצב היא שונה ובעוד חמש שנים היא תהיה שונה עוד יותר לטובת השיעים.

 

"לכן, לא צריך להתפלא כששומעים רמיזות על שינוי הסדר הקיים מצד נסראללה. כל אלה נובעים מתוך הרצון והמטרה של איראן להביא לשלטון רדיקלי שיעי בלבנון ואני מעריך שבתוך תקופת זמן לא ארוכה זה אכן יקרה. לדעתי, בתוך כמה שנים מהיום נראה אותם מנסים להתחזק עוד יותר ואולי אף לתפוס מוקדי כוח כמו הפרלמנט או הממשלה וייתכן שגם להגיע למשטר קואליציוני בראשות חיזבאללה. כל זה תלוי באיראנים ובכספים שהם יהיו מוכנים להשקיע לצורך מטרה זו – כספים שבאמצעותם הם ירכשו עוד ועוד לבבות בלבנון".

 

גורמים מדיניים: "נסראללה רוצה להיות רה"מ, אבל לא עכשיו" 

ד"ר גנור הוא לא היחיד בישראל שחושב שנסראללה יכול להפוך לבכיר בממשלת לבנון. גורמים מדיניים בישראל הבקיאים בנושא מקבלים באופן עקרוני את הניתוח המוצע. האם נסראללה רוצה להפוך לשליט של לבנון? "כן, אבל לא עכשיו", הם אומרים ל-ynet. "באופן רעיוני בחיזבאללה רוצים להגיע למצב הזה ביום מן הימים, אבל רק במצב שבו הנסיבות יאפשרו זאת וזה לא קיים כיום. בהחלט ייתכן שאם איראן תשיג נשק גרעיני, והגידול הדמוגרפי של העדה השיעית בלבנון יימשך, הדבר ייתן לנסראללה רוח גבית וביטחון עצמי והוא ידרוש דרישות פוליטיות שהוא לא דורש כיום. לפי שעה הוא מעדיף להיות הגורם המשפיע על לבנון, אבל לא לשאת באחריות. נסיבות מעין אלה יכולות לגרום לו לרצות לצעוד לקדמת הבמה", הם אמרו.

 

לעומתם, בצה"ל לא מזהים בהכרח סימנים לרצון שכזה מצד חיזבאללה. "אין לנו עדויות שנסראללה חותר לכך, והם לא עסוקים בזה יותר מידי. אנו מזהים אצלו זהירות שלא לעורר מחדש את מלחמת האזרחים ולהפוך עליו את הקערה", הסביר ל-ynet קצין בכיר באמ"ן. "הנושא הבוער כרגע מבחינתו הוא הקמת ממשלת אחדות לאומית, שבה יתווספו לתומכיו עוד חמישה שרים והוא יקבל זכות וטו בממשלה. אולם זה לא אומר שאם נסראללה ירגיש מאויים או לחוץ, הוא לא יעשה זאת. אם הוא ירגיש לחוץ - הוא יוכל לקיים מאבק אגרסיבי יותר בכוחות 'הסדר החדש' בלבנון".

 

לד"ר גנור יש עצה חמה למקבלי ההחלטות בירושלים. "ישראל צריכה להתעורר ולהבין שהיא לא השחקן היחיד באזור ושהזירה היא דינאמית ומשתנה. לאור ההתחזקות של חיזבאלה והפוטנציאל להתחזקות השיעית בלבנון בעקבות המלחמה האחרונה, נוצר בסיס לזהות אינטרסים בין מה שמכונה 'מדינות ערב המתונות' כמו סעודיה, מצרים, ירדן ואפילו סוריה לצורך העניין שחוששות מהתחזקות חיזבאללה ורוצות בהחלשתו. ישראל יכולה לקחת זאת בחשבון ולבחון כיצד לכלכל את מהלכיה באופן סינרגי עם האינטרסים של האחרים ובצורה שתתאים לאינטרסים של האחרים לטובת האזור כולו".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ניב קלדרון
ד"ר גנור. תרחיש שיכול להתממש
צילום: ניב קלדרון
צילום: איי פי
נסראללה. מסתיר את השאיפות
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
סניורה, חושש לכסאו?
צילום: רויטרס
מומלצים