שתף קטע נבחר

מזוז: על קצב לשקול להשעות את עצמו

היועץ המשפטי לממשלה משמיע לראשונה בפומבי את דעתו בפרשת הנשיא. בתשובה לעתירת בג"ץ כתב: "במקום בו מתקיימת חקירה משטרתית בחשד לעבירה פלילית חמורה שעל פי טיבה, מהותה ונסיבותיה, יש עמה קלון, על נשיא המדינה לשקול לנקוט בהליך של הפסקה זמנית של כהונתו". יצויין כי רק הכנסת רשאית להשעות את קצב

"נוכח מעמדו הייחודי של הנשיא, מן הראוי שיגזור על עצמו סטנדרט התנהגות מחמיר", כך קובע הבוקר (א') היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, בהתבטאות פומבית ראשונה בפרשת הנשיא משה קצב. מזוז סבור כי על הנשיא להשעות את עצמו מתפקידו בעקבות המלצת המשטרה להגיש נגדו כתב אישום בגין אונס ועבירות מין. 

 

בתשובתו לבג"ץ שפורסמה הבוקר כתב מזוז: "העמדה הראויה הינה, כי מקום בו מתקיימת חקירה משטרתית נגד נשיא מדינה בחשד המתייחס לעבירה פלילית חמורה שעל פי טיבה, מהותה ונסיבותיה, יש עמה קלון, על נשיא המדינה לשקול לנקוט בהליך של הפסקה זמנית של כהונתו על ידי פנייה לכנסת לקביעת נבצרות זמנית". 

 

לפני כשבוע עתר עו"ד יוסי פוקס לבג"ץ בדרישה שיורה לנשיא להשעות את עצמו מתפקידו. בג"ץ, בצעד חריג, הורה לצרף את היועץ המשפטי לממשלה כמשיב בעתירה, לפי בקשתו של עורך הדין. צירופו של היועץ המשפטי מאפשר למעשה את התבטאותו הפומבית הראשונה של היועץ בפרשה. 

 

"בנקודת הזמן הנוכחית אנו מצויים בשלב בו הוגשו ליועץ המשפטי לממשלה ממצאי סיכום החקירה המשטרית בפרשת הנשיא קצב והחומר מצוי בבדיקה של צוות פרקליטים, לצורך בדיקה והערכה", כתב היועץ מזוז בתשובתו לבג"ץ. "המלאכה צפויה להימשך בשבועות הקרובים. על פי הלכה הפסוקה (פסקי דין קודמים) של בית המשפט הנכבד בנוגע לשרים וסגני שרים, מקום שמוגש כתב אישום בעבירה חמורה מהותה ונסיבותיה יש עימה קלון - אין הוא רשאי להמשיך בכהונתו. עם זאת הבהיר בית המשפט כי בנסיבות מסוימות יכול שתקום חובה להפסקת כהונתו של סגן או סגן שר, אף טרם החלטה על הגשת כתב אישום נגדו".

 

מזוז, שהגיש את תשובתו באמצעות עורכת הדין דינה זילבר מפרקליטות המדינה, המשיך ונימק: "הצורך בהפסקה זמנית של כהונתו עקב חקירה פלילית עשוי להתחייב, הן משיקולים ברורים של מניעת פגיעה באמון הציבור, שיקול אשר יש לו עוצמה מיוחדת נוכח מעמדו הייחודי של נשיא מדינה, והן משיקולים של מניעת מצב של ניגוד עניינים ושיקולים מעשיים של מניעת פגיעה בחקירה. נציין לסוף, כי נוכח העובדה שהכנסת היא הגורם הייחודי בעל הסמכות, על הכנסת יהיה לשקול את הצורך בהפעלת סמכות זו בהתאם לדרך בה ינהג הנשיא נוכח מעמדו הייחודי".

 

שפטל: עמדת מזוז לא חוקית

מגיש העתירה, עו"ד יוסי פוקס, מברך על "אומץ הלב הציבורי שגילה היועץ המשפטי לממשלה, באמצו את עיקרי העתירה שדרשה מהנשיא להשעות את עצמו עד להכרעה בעניינו".

 

עורך הדין יורם שפטל, שייצג בין היתר את ג'ון דמיאניוק והביא לזיכויו מחמת הספק, הגיע לבית המשפט העליון ואמר כי הוא מתכוון להצטרף כמשיב ציבורי בעתירתו של עורך הדין פוקס נגד נשיא המדינה. עורך הדין שפטל ציין כי העתירה, החקירה ועמדת היועץ המשפטי לממשלה, אינן חוקיות. 

 

ביום ראשון שעבר הקציב השופט דוד חשין למזוז שבוע ימים כדי לנמק מדוע לא יושעה הנשיא בעקבות החשדות שהועלו נגדו, עד שהיועץ המשפטי לממשלה יחליט אם להגיש נגדו כתב אישום. השופט חשין כתב אז: "לפי בקשת העותר, אני מורה בזה על צירופו של היועץ המשפטי לממשלה כמשיב לעתירה, המשיבים יגישו תגובתם לעתירה בתוך שבעה ימים". עורך הדין פוקס אמר בתגובה: "אני מקווה שמזוז ינהג באומץ לב מקצועי, וישמיע קבל עם ועולם לבג"ץ את עמדתו בקשר להיאחזותו של קצב בקרנות הנשיאות למרות החשדות הכבדים נגדו, ולא רק בחדרי חדרים של הפרקליטות".

 

כזכור, לפני כחודש וחצי נקבע התקדים המפוקפק כאשר בפעם הראשונה במדינת ישראל המליצה המשטרה על הגשת כתב אישום נגד נשיא המדינה, משה קצב. תיק החקירה עבר מהמשטרה לפרקליטות , ואיתו ההמלצה להעמיד לדין את הנשיא באשמת אונס של שתי נשים ועבירות מין נוספות. קצב אף חשוד בהטרדת עד ושיבוש מהלכי משפט, אולם בנושא זה טרם הסתיימה החקירה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ניב קלדרון
מני מזוז. ממליץ לקצב לבקש נבצרות
צילום: ניב קלדרון
צילום: איי פי
קצב. יקבל את המלצת היועץ?
צילום: איי פי
צילום: יואב גלאי
תשובת היועץ. התבטאות פומבית ראשונה
צילום: יואב גלאי
צילום: יואב גלאי
השליח מגיש את עמדת היועץ
צילום: יואב גלאי
מומלצים