שתף קטע נבחר

מרכז העבודה הכריע: נשארים בקואליציה

נצחון לפרץ: חברי המרכז הכריעו בהצבעה גלויה על הישארות בממשלה עם ליברמן. לפני ההצבעה אמר פרץ: "תפסיקו לדבר על הונאה ועל בגידה". מולו נעמד ח"כ פינס שאמר: "הבית נקבר לי מול העיניים". הישיבה אף הופסקה בשל תגרות ידיים באולם. הערכה: פינס יכריז מחר על התפטרות מהממשלה

סערה במפלגת העבודה: מרכז העבודה אישר הערב (יום א') את הישארות המפלגה בקואליציה ברוב גדול ובהצבעה גלויה. קדמו לאישור חילופי דברים קשים שהתנהלו בין הדוברים השונים במפלגת העבודה בכינוס המרכז במלון "דן פנורמה" בתל אביב. מזכ"ל המפלגה, השר איתן כבל, הזהיר בפתח הכינוס כי יסיים אותו במקרה של התלהמות.

 

במוקד הדיונים במרכז מפלגת העבודה עמדו שתי הצעות - האחת, זו שאושרה, העלו שרים בשמו של עמיר פרץ והיא קוראת למפלגה להישאר בממשלה "כדי לקדם נושאים חברתיים ומדיניים". השנייה, של השר אופיר פינס ושל ח"כ דני יתום, תבעה לפרוש מהממשלה.

 

נאומו של פינס היה חריף במיוחד, ובמסגרתו הקריא השר חלק מנאום שנשא ליברמן בכנסת לפני חודשים אחדים. בנאום קרא ליברמן להעמדתם לדין של המשת"פים בכנסת "כמו בנירנברג". פינס הוסיף: "אני יציר כפיה של מפלגת העבודה, של תנועת העבודה, זה הבית שלי מאז שהצטרפתי למפלגה כשהייתי בנוער עבודה, אבל הבית הזה נקבר לי מול העיניים בגלל חוסר אמינות, בגלל קומבינות , בגלל זיגזגים, בגלל חוסר מנהיגות. 

 


גיבוי לפרץ ותגרות ידיים. מרכז העבודה (צילום: עופר עמרם)

  

"לצערי עשינו הרבה מאוד טעויות בחודשים האחרונים. זה התחיל עם הספין של הממשלה הימנית, דרך הסכם קואליציוני גרוע, דרך העדפת הביטחון על הנושאים החברתיים והכלכליים, ודרך ויתור על הטבות בסיסיות. אני רוצה להתריע הערב הזה בפני הטעות האחת, שתהיה הטעות האחת יותר מדי - וזו הכניעה לתכתיב ליברמן. זהו רגע האמת, זה הזמן לחשבון נפש", ציין עוד פינס.

 

פינס צפוי למסור מחר את החלטתו בעקבות ההחלטה - האם ישאר בממשלה או יגיש את התפטרותו. במפלגה גוברת ההערכה שלאחר הנאום שנשא במרכז לא תהיה לו ברירה אלא להתפטר.

 


הבימה במרכז העבודה (צילום: עופר עמרם)

 

פרץ הזכיר כי מפלגת העבודה ישבה בממשלת שרון עם ליברמן וגנדי. הוא הוסיף כי הוא מקבל ביקורת, אך תקף: "מה זה האמירות האלה על הונאה, על בגידה? מחוז הקיבוצים שהחליט לתמוך בהצעה הוא מחוז של בוגדים? מחוז חיפה שהחליט לתמוך הוא מחוז של בוגדים? אני מבקש מהחברים העברית מלאה במילים - בואו נבחר את המילים שמכבדות אותנו". יו"ר העבודה הזכיר כי יושב ראש האופוזיציה הוא החבר המצ'ופר ביותר מבין חברי הכנסת. "חייבים להמשיך ולשאת באחריות",הבהיר. "נוצרה תחושה שכל הוויכוח סביב ליברמן הוא ויכוח במסגרתו מפלגת העבודה סוגרת את דלתותיה מישראלים דוברי רוסית. אני מנצל את ההזדמנות הזו לפנות אליהם ולומר להם שדלתותינו פתוחות".

 

ח"כ עמי איילון הסביר מדוע הוא תומך שמפלגת העבודה תישאר בממשלה. "זה רגע שבו עם ישראל מצפה שניקח אחריות ולא נברח מאחריות. אני לא תומך בליברמן, ולא מעריץ את דעותיו. אבל אנחנו וצריכים לתמוך בהחלטה הגרועה פחות. ולכן, בראייתי - אין מנוס אלא להישאר בתוך הממשלה".

 

אחריו עלה לנאום ח"כ דני יתום, מראשי התומכים בפרישה הממשלה. "אנחנו חייבים להחליט היום, שאנחנו בולמים את ליברמן, ולא נאפשר את כניסת ישראל ביתנו לממשלה. אנחנו לא יכולים לשבת באותה ממשלה עם מפלגה גזענית שדוגלת בטרנספר לערביי ישראל, ובולמת ותמשיך לבלום כל ניסיון להתפייס עם אויבינו. ממשלת אולמרט-ליברמן תוביל אותנו למערכה הבאה". בסיום דבריו פנה יתום ליו"ר העבודה ואמר לו: "פרץ, אל תכשיר את השרץ". 

 

"ליברמן לא יזוז מטר"

מי שנחרץ בדעתו להישאר בממשלה הוא שר התשתיות, בנימין בן אליעזר. "ליברמן הוא לא חלום חיי. מותר לנו להסתכל על עצמנו בראי, וגם לעשות את חשבון הנפש. מותר לנו לבוא ולהגיד- איך זה קרה שליברמן צנח לממשלה? מותר לבוא ולומר: 'האם התנהגנו כקואליציה עם 19 מנדטים? מותר לנו לספור אחורנית?'. מה קרה? אופוזיציה בתוך הקואליציה? אני יכול להסתכל לנדיה חילו ולראלב מג'אדלה ולומר להם כן, דרך המשרד שלי נביא חמש מאות מיליון שקל למגזר הערבי. דבר כזה לא עושים באופוזיציה". 

 

מנגד, הקהל לא אהב את דבריו של ח"כ אבישי ברוורמן. ברוורמן פתח את דבריו בפניה ליו"ר מפלגתו. "עמיר, למרות הכעסים, למרות האכזבה - פקח את עיניך. המפלגה מתרסקת לרסיסים תחת הנהגתך, וכולם שרים שירי שלטון".

 

במהלך נאומה של השרה יולי תמיר הופסקה הישיבה לדקות ארוכות בגלל עימותים באולם שפרצו בין הצעירים, המתנגדים להישארות בממשלה, ובין חברי מרכז אחרים. המזכ"ל כבל ניסה במשך דקות ארוכות להרגיע את הרוחות באולם, אך ללא הצלחה.

 

לאחר ההצבעה אמרה חברת הכנסת שלי יחימוביץ': "אני מצטערת שהמרכז החליט את מה שהחליט. זו החלטה שאינה נכונה מבחינה אידאולוגית. לא רק זאת, אלא שהיא גם גורמת נזק פוליטי כבד למפלגת העבודה לטווח הארוך".

 

ח"כ דני יתום הסביר: "אני מאוד מאוכזב, לא בגלל שההצעה שאני הגשתי לא עברה, אלא מכיוון שהעבודה ביום זה איבדה את דרכה. אני חושב שזה יום שייזכר כאחד הימים היותר רעים של מפלגת העבודה. מפלגה שבאופן ברור אמרה כן לכסא, לא לאידאולוגיה. זו מפלגה שמכשירה ונותנת לגיטימציה למפלגה הגזענית של ליברמן. אני נשאר במפלגת העבודה ואעשה הכל כדי שלא יהיה פילוג".


פורסם לראשונה 29/10/2006 17:06

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים צח
פרץ. רוצה להישאר
צילום: חיים צח
צילום: עופר עמרם
פינס.הבית נקבר
צילום: עופר עמרם
צילום: גבי מנשה
כבל. להתנהג יפה
צילום: גבי מנשה
צילום: ירון ברנר
איילון. הפתרון הפחות גרוע
צילום: ירון ברנר
צילום: אלי אלגרט
יתום. הכסא לא חשוב
צילום: אלי אלגרט
בן אליעזר. ליברמן הוא לא חלום חיי
צילום: אמיר כהן
הפגנת צעירי מרצ מחוץ לאולם
צילום: עופר עמרם
מומלצים