שתף קטע נבחר

חברון: ממש לא מה שחשבתם

כרמי ענבים, נוף נדיר ושלווה מרגיעה. ברוכים הבאים לחברון ולא, לא התבלבלנו. העיר הטעונה הזו מנסה בימים אלה לשווק עצמה כיעד תיירותי מועדף. אז אם מחסומים וחיילים חמושים לא מפחידים אתכם, צאו לטייל בעיר האבות

את העיר חברון חלקנו מכירים בעיקר מהחדשות. שמה של שכונת אברהם אבינו עולה לא פעם בדיווחים על התנגשויות אלימות בין תושביה היהודים והערבים, ומערת המכפלה הפכה למפורסמת, לא רק בזכות אברהם אבינו, אלא גם בגלל הטבח של ברוך גולדשטיין. כעת מנסים במדרשה בחברון לשווק את האזור ולשנות את תדמיתו. 

 

 

"צריך אישור של הצבא?" חקרנו את אנשי המדרשה, ואלה בתגובה השתנקו מצחוק. "לא צריך שום דבר, פשוט תבואו", אמרו לנו. אז באנו. יצאנו משכונת גילה שבירושלים, דרך כביש המנהרות הידוע לשמצה, והגענו לחברון. במחסום שבדרך אפילו לא העיפו בנו מבט, והדרך סבבה לה בנוף שקשה למצוא שכמותו בארץ. רק לוחית רישוי ירוקה מדי פעם, הזכירה שתושבי האזור אינם דרים בכפיפה דתית אחת.

 

"האזור מזוהה בכרמי הענבים שבו", סיפר לנו מאיר זליקוביץ, מדריך טיולים, בין היתר במדרשת חברון. איש צנוע זליקוביץ', מדבר בקול שקט ומדוד. לפני שנים מספר התיק את מושבה של משפחתו מירושלים לקרית ארבע. הנוף וההיסטוריה של האזור הם ששבו את ליבו ונפשו. כעת הוא מייחל לדו-קיום אמיתי. "זו העיר היחידה ביהודה ושומרון שבה יהודים וערבים חיים ביחד", אמר כשהסתובבנו בסמטאות, "אני מקווה שיום אחד יהיה פה שלום אמיתי".

 

השלום האמיתי הוא עדיין בגדר תקווה רחוקה. הכתובות המרוססות על החנויות בשדרה המרכזית הזכירו לנו שחלק מהמיעוט היהודי בעיר לא מקבל את העובדה שגם לשכנים הערבים (שהם הרוב המוחלט העיר) יש זכות קיום. בסמטה אחת שיחקו ילדים יהודים, בסמטה סמוכה השתובבו ילדים ערבים. קולות צחוק וצעקות הנאה בשתי שפות מילאו את האזור. רק עמדות הצבא הרבות הפזורות בעיר ושלטי הקנאים הדתיים הנשבעים לנקום את דמה של התינוקת שלהבת פס, המשיכו להזכיר שעברה של העיר אינו מלא בהרמוניה היסטורית אלא בדם.

 

מערת המכפלה, פאר ארכיטקטוני מזמנו של הורדוס, מרשימה מאוד. המערה בנויה משתי קומות והגישה לקומה התחתונה אסורה. "זו חידה ארכיאולוגית של ממש", אומר זליקוביץ'. ספורים האנשים שנכנסו לקומה התחתונה. לאחר מלחמת ששת הימים הוריד משה דיין ילדה בת 12 אל המערות. המבקרת הצעירה, מיכל ארבל, דיווחה על מסדרונות צרים, וחדר שבו שלוש מצבות. מאז ירדו עוד שתי משלחות מצומצמות ודיווחו על מערת קבורה כנענית. כיום אוסרים המוסלמים על הגישה למערה, ואנו נאלצים להסתפק בפרורי הדיווחים מהעבר.

 

"בכל הארץ מפחיד", מעודד זליקוביץ', "מי שמגיע לכאן מופתע מכמה שלא מפחיד פה". ואכן, בחברון שורר שקט יחסי, והעיר וסביבתה שלוות לגמרי. במדרשת חברון אומרים שאלפי מטיילים מגיעים לאזור ומפצירים במטיילים אחרים שיבואו. עם כל זאת, עמדות הצבא הרבות בהן עומדים חיילים עטויים באפודים וקסדות, מעידות שהצבא קצת פחות אופטימי ממדרשת חברון.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שקט מתוח
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
פורים בחברון. דו-קיום
צילום: איי פי
צילום: איי פי
מערת המכפלה. מיסתורית
צילום: איי פי
מומלצים