שתף קטע נבחר

 

68 שנה לליל הבדולח: נחנך בית הכנסת במינכן

תחת אבטחה כבדה התקיים היום במינכן אירוע הכנסת ספר תורה לבית הכנסת החדש, שהוקם בלב העיר, סמוך למקום שבו עמד בית הכנסת העתיק, שנהרס ב-1938 על ידי הנאצים

קרוב ל-70 שנה לאחר שאדולף היטלר הורה להרוס את בית הכנסת הגדול של מינכן, חגגו היום (ה') יהודי העיר את שובו של בית הכנסת למרכז העיר. במלאות 68 שנה לליל הבדולח, הוכנסו ספרי תורה לבית הכנסת, במצעד שאובטח בידי 1,500 שוטרים שהתקיים ברחובות הצרים ומרוצפי-האבן של מרכז העיר.

 

שרלוטה קנובלוך, נשיאת הארגון היהודי העיקרי בגרמניה, ילידת מינכן ששרדה את ליל הבדולח, שיבחה את בית הכנסת והמרכז הקהילתי שהוקם בצמוד לו, וטענה כי הם מהווים עדות לקהילה היהודית המשגשגת בעיר. "תמיד רציתי לפתוח את בית הכנסת אוהל יעקב, בית הכנסת הראשי החדש של מינכן, ב-9 בנובמבר", אמרה קנובלוך בטקס שבו השתתפו כ-1,200 מכובדים ומנהיגים דתיים. "היום אנחנו יכולים להראות לעולם כולו שהיטלר לא הצליח להשמיד אותנו. יש יהודים בבירתה לשעבר של התנועה הנאצית".

 

השלמת בנייתם של בית הכנסת והמרכז הקהילתי היא אבן דרך לקהילה היהודית במינכן, שנמצאת בצמיחה. מדובר בקהילה השנייה בגודלה בגרמניה אחרי זו של ברלין, והיא מונה 9,200 חברים. בעיני רבים, העובדה שבית הכנסת החדש נמצא בליבה של העיר, מצביעה על כך שהיהדות נמצאת בלב המודעות הגרמנית.

 

"יש בעיר בתי כנסת ששוקמו, ששופצו ונבנו מחדש - אך אי אפשר להשוות אותם לבניית בית כנסת חדש מן היסוד, למען הקהילה היהודית של מינכן", אמר הרב ישראל זינגר מהקונגרס היהודי העולמי. "זה מעורר תקווה", הוסיף.


טקס הכנסת ספר תורה לבית הכנסת החדש במינכן, היום (צילום: רויטרס) 

 

נשיא גרמניה, הורסט קוהלר, הביע תקווה שסמל זה יסייע להפוך את הקהילה היהודית לחלק טבעי מהחברה הגרמנית. "המרכז היהודי החדש, שאליו משתייך בית הכנסת, לא רק ממלא חלל שנשאר בלב העיר מאז מלחמת העולם השנייה, הוא גם מסייע לגשר על החור התרבותי והרוחני שנפער בנו בשל גירושם ורציחתם של יהודי מינכן", אמר.

 

כאשר הצבא האמריקני נכנס לעיר מינכן ב-1945, נותרו בעיר רק עשרות ספורות של יהודים. בשנים שלאחר המלחמה, באו למינכן יהודים ממזרח אירופה - אך רבים מהם המשיכו משם לישראל או לארצות הברית. אלה שנשארו, נאלצו להסתפק בבית הכנסת היחיד שנותר, שהיה ממוקם בפרוור מרוחק.

 

בית הכנסת החדש, המסוגל להכיל 550 מתפללים, הוא מבנה קובייתי שחזיתו החיצונית משלבת אבן וזכוכית. קירותיו הפנימיים מצופים עץ אלון מקושט בפסוקי תהילים. עלות הקמתו הסתכמה בכ-72 מיליון דולרים, והמימון הגיע מעיריית מינכן, ממדינת בוואריה ומהקהילה היהודית במינכן. הוא נמצא בכיכר סנט יעקבס, מרחק מטרים ספורים מהמקום שבו עמד בית הכנסת העתיק שנהרס ביוני 1938.

 

ב-2003, הצליחו הרשויות לסכל מזימה של קבוצת ניאו-נאצים להטמין פצצה בטקס הנחת אבן הפינה למבנה. מנהיגי הקהילה החליטו להקים אנדרטה לזכרם של יהודי מינכן שנרצחו על ידי הנאצים במנהרה התת-קרקעית המקשרת בין בין הכנסת למרכז הקהילתי - מחשש שהוא יושחת. סינגר ציין כי בשל החששות האלה, מתחו כמה ניצולי שואה ביקורת על הרעיון להקים בית כנסת חדש בעיר שבה שכנה המפלגה הנאצית, שבה הורה שר התעמולה יוזף גבלס על ליל הבדולח. סינגר הוסיף כי על ממשלת גרמניה מוטלת האחריות לוודא שזכויותיהם של היהודים יכובדו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
קנובלוך. היטלר לא הצליח
צילום: איי פי
מומלצים