הונגריה - ארץ זבת נקניק ונקניקיות
ההונגרים מספרים, שבארץ זבת חלב ודבש עשויות הגדרות נקניקים - הטליסלמי הוא המלך, הקולבאס היא המלכה, אבל השייטושפאריז'י הוא אלוהי. כיאה למעמדם, עושים להם המדיארים כבוד ושוזרים מפרוסותיהם כאבנים טובות בכמה ממנות הדגל של המטבח המקומי
בארץ זבת חלב ודבש, כך מספרים לילדים בהונגריה, יש גדרות עשויות נקניקים. כי כמו הגבינות בארץ האבות, כך הנקניקים בארץ המדיארים: המגוון עצום, דמיוני כמעט, השלל אין סופי והסוגים רבים מספור. כל כך קשה הבחירה ומבלבלת אל מול ערימות מוצרי הבשר על המדפים במרכול. כן, ההונגרים אוהבים נקניקיות.
המפורסם שבנקניקי המדיארים הוא הסלמי החורפי (TéliSzalámi). בעבר ייצרו את המעדן רק בעונה הקרה ומכאן שמו. לחנויות מגיע הנקניק, שעשוי מבשר חזיר עתיר משמנים, אחר חודשים של הבשלה, עטוף במעטה פניצילין ובנייר צלופן קשור בדגל הלאום. לשולחן מוגש פרוס לפרוסות דקות כנייר, שקופות כמעט, וטעמו טעם גן עדן.
סיפורו של הסלמי מתחיל באחד הימים של שנת 1869 בעיר סגד שבדרום המדינה. אז החליט בחור בשם מרק פיק – יש אומרים שהיה יהודי - לנסות את מזלו בהכנת נקניק סלמי איטלקי. כל כך יצליח הקצב הצעיר במלאכתו, שבתוך שנים ספורות יקים בית חרושת לנקניקים, שיהפוך לאימפריה. זו תשתלט על המפעל המתחרה של הרץ, שיש אומרים שגם הוא היה יהודי, ותהיה לאחת היצואניות הגדולות בהונגריה.
גאוותם של ההונגרים נתונה גם לקולבאס (Kolbász) שלהם – קבנוס בעברית. את הנקניק העסיסי מייצרים במדינה בכמה מוקדים, ולכל אחד מהם טעם שונה. בזכות הקולבאס שלו, זכה בשנת 1935 קצב אחד מג'ולה Gyula במדליית הזהב בתערוכת המזון העולמית בבריסל. מאז הפכו עירו הקטנה וקבנוסיה לשם דבר, וחנותו למפעל גדול.
גם בעיר Békéscsaba בקשצ'בה אוהבים נקניקים, ואפילו עורכים מדיי שנה את פסטיבל הקבנוס. השנה ייפתחו החגיגות בחודש אוקטובר, וכולם מוזמנים.

עושים להם כבוד. דוכן נקניקים בבודפשט (צילום: עופר ורדי)
אבל, אם יורשה לי, אין כמו נקניק הפריזר שנקרא SajtosPárizsi. אין זה רק נקניק פריזר נימוח, שנמס בפה, מעוטר בפיסות גבינה רכות. זו שירה. נדמה שגם אותו ילד הונגרי, שמספרים עליו כי זכה לבקש שלוש משאלות מפיה טובה - וללא כל היסוס ניצל את ההזדמנות כדי לבקש צלחת נקניקים - ידע היטב מה הוא עושה.
כיאה למעמדם, עושה לנקניקים כבוד המטבח המקומי ומשבץ אותם כאבנים טובות בכמה ממנות הדגל שלו. רקוט קרומפלי הוא מאפה של תפוחי אדמה. בתפריט של סבתא ננה כיכבה המנה המסורתית בפרשנותה הכשרה נטולת הקולבאס. אך בגירסתה המקורית מעושנות פרוסות התפוחים מנקניקים - ורצוי שיהיו מתוצרת ג'ולה.
רקוט קרומפלי - Rakott Krumpli
המרכיבים (ל-6 מנות):
1 ק"ג תפוחי אדמה
6 ביצים קשות
100 גרם נקניק קבנוס, רצוי מעושן ומתובל בפפריקה
1/2 2 כוסות שמנת חמוצה
מעט חמאה
100 גרם בייקון בשרני מעושן
מלח
אופן ההכנה:
- מבשלים את תפוחי האדמה בקליפתם עד אשר הם מתרככים למחצה. מקלפים אותם ומצננים. אחר כך פורסים אותם לפרוסות בעובי של כ-2 סנטימטרים.
- מקלפים את הביצים ופורסים אותן לפרוסות בעובי של כ-2 סנטימטרים. פורסים כך גם את הנקניק. מושחים בחמאה תבנית בגודל בינוני.
- מניחים בתבנית מחצית מכמות פרוסות תפוחי האדמה. מעליהם מסדרים את פרוסות הביצים ואת הנקניק. ממליחים קלות.
- יוצקים מחצית מכמות השמנת החמוצה. מעל שמים את שאר תפוחי האדמה ומושחים אותם בשארית השמנת. מניחים מעל את פרוסות השפק.
- אופים בתנור, שחומם מראש ל-220 מעלות, במשך כ-40 דקות עד אשר מזהיב.
עופר ורדי הוא עיתונאי ואיש של אוכל, בעיקר מתוצרת הונגרית, שלא יודע לסגור את הפה. אפשר ליצור איתו קשר כאן.