שתף קטע נבחר

מלצר, יש צ'יפטקה במרק שלי!

"זרחו עיניים, הוי פי הזל ריר מרוב אושר. ממש לפניך מגישים עכשיו מרק בשר" , כתב פעם משורר בבודפשט. עם של חובבי מרק הם ההונגרים ואת מרקיהם נוהגים לקשט במיני דברים טובים כדי שלא יהיה משעמם בפה

כמו באותה אגדת עם חביבה על חסר הבית המרוד, שבישל מרק מאבנים, כך גם ההונגרים. כמותו גם הם מעשירים את סירי המרק המהבילים שלהם בעוד ועוד דברים טובים – מקוריים לא פחות – ומביאים את הפשוטים שבמרקים למחוזות רחוקים מכל דמיון. מישהו אמר שקדי מרק?

 

אצל סבתא ננה ההמצאה הישראלית הצהובה הזו הייתה מחוץ לתחום. לנוכח שלל הקישוטים למרק שמציע המטבח המדיארי נראה כי לא ממש מצאנו עניין בשקדים. ביננו, מי בכלל צריך אותם כשיש כופתאות מסולת (GrizGaluska), או כופתאות כבד (Májgombóc), או איטריות מחביתיות (DaraGaluska)? ועוד לא אמרנו מילה על הצ'יפטקה - הלא הן הצבטניות - נטיפי הבצק הידועים. אפילו את כופתאות המצה היהודיות (Maceszos Gombóc) אימצו בבודפשט בחום. ככה זה כשאוכלים מרק יום יום בקביעות ואפילו בקיץ - כן, חובבי מרק מושבעים הם ההונגרים - נבחרת התוספות למרק מרשימה למדיי, שלא יהיה משעמם חלילה בפה ובבטן.

 

"זרחו עיניים. הוי פי הזל ריר מרוב אושר. ממש לפניך מגישים עכשיו מרק בשר", היטיב המשורר ההונגרי יוז'ף ברדא (1902-1966) לתאר את התשוקה המדיארית למרק. "ראה רק איזה צהוב זהוב הוא, מנצנץ כולו ואיך ריחו מדגדג אף! וטעמו! איזה טעם! וודאי יש בו נשמה. לזה אתה באמת זקוק! האם אתה חש, תגיד, מח העצמות, ניחוח הירקות והזנגוויל מרפא הגוף? רק בשביל זה כדאי עוד לחיות, האמן לי, רק כך תוכל לשים לבך לדברים האציליים אחרת ככלב מריר וחסר שיניים תהיה, נובח על העולם, שאפילו היפה שבעצמות לא מעניינת אותו".

 

כופתאות סולת - GrizGaluska

המרכיבים:

100 גרם חמאה

2 ביצים

100 גרם סולת

מלח

 

אופן ההכנה:

  1. מקציפים את החלבונים לקצף קשה.
  2. מערבבים בקערה חמאה, חלמונים, סולת ומלח. מוסיפים את הקצף בעדינות.
  3. בוצעים מהעיסה כופתאות קטנות ומבשלים במרק הרותח עד שהן מתקשות.

 

  • הארה: יש המוותרים על החמאה ומוסיפים לעיסה מעט אבקת אפייה

 

כופתאות כבד - Májgombóc

המרכיבים:

150 גרם כבד עוף

1 כפית שמן

1 כפית בצל סגול מגורר

1 לחמניה, שהושרתה בחלב

1 ביצה

קמח

מלח

פלפל שחור גרוס

מיורן

 

אופן ההכנה:

  1. סוחטים את הלחמניה ובוצעים ממנה חתיכות קטנות. מועכים את הכבד.
  2. מטגנים קלות את הבצל. מסירים את המחבת מעל האש ומוסיפים כבד וחתיכות לחמניה, ביצה, תבלינים וקמח ליצירת בצק רך. מניחים בצד למשך כשעה.
  3. בוצעים בעזרת כף רטובה מהבצק כופתאות קטנות ומבשלים אותן בתוך המרק הרותח עד שהן מתקשות.

 

אטריות פלצ'ינטה - PalacsintaMetélt

המרכיבים:

1 ביצה

1/2 כוס חלב

מעט מי סודה  

60 גרם קמח

קמצוץ מלח

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים היטב את הביצה, חלב, סודה, קמח ומלח ליצירת בלילה אחידה.
  2. מטגנים מן הבלילה חביתיות במעט שמן.
  3. חותכים לאטריות את החביתיות. מוסיפים בעת ההגשה לצלחת המרק.

 

איטריות - Metélt

המרכיבים:

1 ביצה

100 גרם קמח

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים את הביצה עם קמח ליצירת בצק קשה. מניחים לכ-10 דקות לנוח בצד.
  2. לשים את הבצק ומרדדים היטב. חותכים איטריות או קוביות או כל צורה אחרת. מניחים על משטח מקומח לייבוש. מבשלים במרק הרותח עד שהאטריות מתרככות.

 

  • הארה: אם מבשלים את האטריות ללא ייבוש, מספיק שצפו.

 

כופתאות מצה - Maceszos Gombóc

המרכיבים:

1 מצה

3 ביצים

3 כפות שמן

מלח

פלפל שחור

קמצוץ זנגוויל

קמח מצה

 

אופן ההכנה:

  1. משרים את המצה במים.
  2. מערבבים את הביצים, שמן, מלח, פלפל שחור וזנגוויל. סוחטים קלות את המצה ושוברים אותה לתוך העיסה. מערבבים.
  3. מוסיפים לעיסה קמח מצה ליצירת עיסה רכה למחצה. מניחים לכשעה בצד.
  4. יוצרים כופתאות בעזרת ידיים רטובות ומבשלים במרק החם תחת כיסוי במשך כחצי שעה.

 

  • הארה: יש המוסיפים לעיסה מעט אבקת סודה לשתייה ליצירת כופתאות אווריריות יותר.

 

עופר ורדי הוא עיתונאי ואיש של אוכל, בעיקר מתוצרת הונגרית, שלא יודע לסגור את הפה. אפשר ליצור איתו קשר כאן.

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קניידלעך בעברית. Maceszos Gombóc
קניידלעך בעברית. Maceszos Gombóc
צילום: סי די בנק
מומלצים