שתף קטע נבחר

מוזיאונים עם גלגלים

מפנטזים על יגואר? מתרגשים מרכבות? חולמים לנסוע במכונית משטרה? המוזיאונים המוטוריים ברחבי הארץ יעזרו לכם להגשים כמעט את כל החלומות הממונעים שלכם ויעסיקו את הילדים במהלך חופשת החנוכה. לא רק לבנים

חמש שנים עברו מאז הפכתי לאם לבן זכר וביחס ישיר גם למומחית בכל הקשור לכלי רכב. במהלך הניסיונות לשלב בין אהבת המכוניות של בני ובין בילוי משפחתי גיליתי את המוזיאונים המוטוריים, מקומות מוצלחים להעביר בהם את שעות הפנאי בימים גשומים, בעיקר אם אתם מלווים ביצורים עשירים בטסטוסטרון.

 


ג'ונדירלנד. הטרקטור שלנו גדול וירוק (צילום באדיבות ג'ונדירלנד)

 

טרקטור ננסי

מה יש ברכב הגדול והמגושם, העונה לשם טרקטור, שמצליח לשבות את ליבם של קטנים כגדולים ואף להפוך לכוכב ספרי ילדים ותוכניות טלוויזיה? את השאלה הזו הפנתי לבני שענה: "בגלל שהוא ירוק".

 

תשובה קצת יותר מפורטת קיבלתי מאהרון יצהר שטען כי הקשר בין האדם לטרקטור הוא כמו הקשר בין האדם לסוסו ומכאן האהבה הגדולה. אהרון יצהר הוא "דוד אהרון", גיבור הספר "הטרקטור בארגז החול" ודודו של מאיר שלו, מחבר הספר. דוד אהרון שייך לחבורה של משוגעים לטרקטורים המתקבצת בימי שישי במוזיאון הטרקטורים בעין ורד.

 

מוזיאון הטרקטורים מבוסס על אוסף מילשטיין של ארז מילשטיין, מייסד ויזם

 המוזיאון, וכולל כלי חקלאות ממונעים, כלים רתומים וטרקטורים בכל הצבעים, הגדלים, הגילאים וארצות המוצא. ארז וחבריו לעמותת המוזיאון מצילים ומשפצים טרקטורים וציוד חקלאי ישן, במטרה לבנות אוסף לאומי מפואר המוצג להנצחת העבר החקלאי.

 

אבל מכל הטרקטורים הגדולים והמרשימים הנמצאים במוזיאון, שבה את ליבנו דווקא "הזאטוט" – טרקטור ננסי מתוצרת ישראלית.

 

 

הרולס רויס של הטרקטורים

משוגע נוסף לטרקטורים הוא יוסי שמחוני, שאוהב אותם ירוקים ומדגם ג'ון דיר, הידוע גם בכינוי "הרולס רויס" של חקלאות השדה. לאחר שבמשך שנתיים אסף ושיפץ מכונות חקלאיות ישנות, הוא הקים בכפר תבור את ג'ונדירלנד. במתחם המשתרע על 1,200 מ"ר מוצג אוסף בלעדי של טרקטורים ומכונות חקלאיות מסוג ג'ון דיר, לצד סרט הממחיש את חווית הנסיעה בטרקטור, סימולטור אקטיבי מקבינה אורגינלית, שעשועי טרקטורים לזאטוטים והאטרקציה המרכזית - מגלשה מגובה 7 מ' לסל כותנה ענק.

 

  • ג'ונדירלנד , רחוב המייסדים, אזור התעשיה כפר תבור, טלפון: 04-6772560. שעות פעילות: א', ג'-ה', שבת, 9:00-17:00, ו', 9:00-15:00. בתשלום. 

 

מפנטזת על מוריס

בעקבות הסרט "מכוניות", שהפך ללהיט המדובר ביותר בביתנו, גדל והתעצם אוסף המכוניות של בני. כדי לשמח את לבו הבטחתי למצוא לו אוספי מכוניות "אמיתיות". למרבה ההפתעה גילינו כמה וכמה כאלו בארץ.

 


המועדון הישראלי לדגמי רכבות. בין הרים ובין סלעים (צילום: דן פלונסקר)

 

מוזיאון הרכב ע"ש קרן סהר נמצא במבנה ישן בקיבוץ אייל ומכיל את האוסף המרשים של אורי סהר, אביה של קרן שמתה ב-1989 בגיל 18. זהו אוסף נדיר ובו בעיקר רכבים בריטים משנות ה-30 וה-40 ששוחזרו בקפידה רבה. אפשר להצטרף לאורי לסיור בין המכוניות ולשמוע על תהליך שיפוצן. המכונית שהקסימה אותנו יותר מכל הייתה מוריס אדומה משנות ה-30.

 

 

כולן היו בנותיו

בפארק התעשייה בתפן נמצא מוזיאון המכוניות שהוא חלק מאוסף המכוניות הפרטי של איתן ורטהיימר. מוצגות בו כ-30 מכוניות קלאסיות מכל הזמנים - מתחילת המאה ה-20 ועד למכוניות שיוצרו בשנות ה-80, כולן נסעו על כבישי הארץ. והמכונית שהכי שווה להגיע עבורה: יגואר E טייפ.

 

  • המוזיאון הפתוח תפן , גן התעשייה תפן שבגליל, טלפון: 04-9872022. שעות פעילות: א'-ה', 17:00-9:00, ו' סגור, שבת, 17:00-10:00. בתשלום.

 

מי שגר בדרום יכול לראות את המשך האוסף של איתן ורטהיימר בגן התעשייה בעומר, שבו עוד כ-30 מכוניות קלאסיות. מכונית שהיינו רוצים גם לעצמנו: אלפא רומיאו אדומה עם גג פתוח.

 

  • המוזיאון הפתוח עומר , גן התעשייה עומר, טלפון: 08-6492629. שעות פעילות: א'-ה', 16:00-9:00, ו` סגור, שבת 17:00-10:00. בתשלום.

 

מרגיש בבית

ובאשדוד, ממש בתוך מוסך ראלקס, נמצא עוד אוסף מעניין הכולל מכוניות ששופצו על ידי רפי הרשקוביץ – הבעלים של המוסך. רפי מסביר למבקרים על עשרות המכוניות העתיקות, המנועים המשוכללים ועל חלקי החילוף. ואם זה לא מספיק אז בעליית הגג מתחבא גם בית קפה קטן. האטרקציה של המקום: דגם מכונית מירוץ אמיתית בבנייה עצמית.

 

  • מוסך ראלקס, צומת הנמל, אשדוד, טלפון: 08-8522470. שעות פעילות: כל יום, 16:00-8:00. לא בתשלום.

 

הנה באה הרכבת

הרכבות והקטרים גם כן מלהיבים ילדים ובוגרים ולהם מקום של כבוד בספרות הילדים. לאחר שביקרנו במיני ישראל והתפעלנו מדגמי הרכבות שם, חשנו פעמינו לקיבוץ נצר סירני בו נמצא המועדון הישראלי לדגמי רכבות. המועדון מורכב מ-30 איש הנפגשים מדי שבוע במקלט בקיבוץ נצר סירני, שם הם בונים ומתחזקים משטחים של דגמי רכבות. הרכבות נוסעות בגבעות ובעמקים, בינות לבקתות עץ בסגנון שוויצרי ומכולות של צים, עוברות במנהרות בדרך לירושלים ועוצרות בתחנות בעלות מראה עותומני.

 


מוזיאון הרכבת בחיפה. מראשית ימי הרכבת (צילום: חן מלינג)

 

לצד הפעילות השוטפת של המועדון, החברים גם מפעילים ומתחזקים משטחים במחלקות ילדים בשלושה בתי חולים בארץ. לאחרונה התווסף לחצר המועדון "תומאס הקטר" – קטר מפארק הירקון שהיה זרוק בשטח הקיבוץ, שופץ ונצבע בצבעי הקטר המפורסם.

 

 

בדיוק לשעת התה

בחיפה נמצא מוזיאון הרכבת השוכן בתחום תחנת הרכבת של חיפה בתוך מבנה משופץ, ששימש ברובו מוסך לקטרים של הרכבת החיג'זית, ומביא את סיפורה של התפתחות הרכבת בארץ ישראל מראשית ימיה בשנת 1892. במוזיאון קרונות וקטרים מתקופות שונות וחפצים הקשורים לרכבות: כובעי פקחים, מכשירי קשר ומדידה, כרטיסי נסיעה, מכשירי כירטוס, אדני רכבת, לוחות זמנים ועוד.

 

כדאי לבקר במקום ולו בשל קרון הסלון האנגלי, שנבנה בשנת 1920 עבור קציני הרכבת של הממשל המנדטורי, קטר הקיטור היחיד שנותר בארץ ובשל אוסף הבולים מכל העולם בנושא רכבות.

 

  • מוזיאון הרכבת , תחנת רכבת מזרח, רחוב חטיבת גולני 1, חיפה. טלפון: 04-8564293. שעות פעילות: א'-ה', 8:30-14:00. הכניסה בתשלום.

 

בזכות בנצי, מומו ויודל'ה

כשבני היה כבן שנה וחיפשתי לו גירויים מרגשים, הייתי לוקחת אותו לחניון של אוטובוסים בסביבה, חונה את העגלה ומרוויחה כמה דקות ארוכות של שקט בעוד הוא בוהה נפעם בכלי התחבורה הגדולים. היום, כשהוא גדול ובוגר, סתם חניון כבר לא מספיק, ואם רוצים לראות אוטובוסים צריך לבוא עם ערך מוסף, היסטורי למשל. בדיוק בשביל זה קיים מוזיאון הרכב ההיסטורי של אגד.

 


מוזיאון הרכב של אגד. אוטובוסים עם סיפור (צילום: דרור רגב)

 

במוזיאון אגד, הנמצא ליד מתקן אגד בחולון, מוצגים יותר מ-60 אוטובוסים משופצים. המוזיאון בכלל נולד בעקבות פנייה של מפיקי סרטים לספק להם אוטובוסים לסרטים תקופתיים כמו "אסקימו לימון". החיפוש אחר האוטובוסים ושיפוצם, הביא להקמתו של המוזיאון ולאיתורם ושיקומם של אוטובוסים נוספים.

 

לכל אוטובוס שבמוזיאון יש סיפור ייחודי. האוטובוסים הישנים, שהורכבו ונסעו עוד לפני קום המדינה, השתתפו בכל המפעלים הלאומיים בארץ ישראל: התיישבות, העפלה והגנה. סיפורם הכולל של האוטובוסים הוא סיפורה של המדינה ושל התחבורה הציבורית בה. בכניסה למוזיאון מוצב השלד המפויח של "אוטובוס הדמים" משנת 1978.

 

  • מוזיאון אגד , רחוב משה דיין, חולון, טלפון: 03-9142361. שעות פעילות: יום ו', 8:00-12:00. ללא תשלום.

 

שירת הסירנה

רוב הבנים חולמים לנהוג במכונית משטרה, בכבאית או באוטו זבל. מי שרוצה לראות מקרוב מגוון עשיר והיסטורי של מכוניות משטרה מוזמן להגיע למוזיאון מורשת משטרת ישראל השוכן במרכז ללימודי משטרה שבקריית אתא. בחצר המוזיאון מוצגים כ-40 כלי רכב שונים ששימשו את משטרת ישראל לאורך השנים. במקום יש גם תצוגה של האופנועים השונים שהיו בשירות המשטרה.

 

  • מוזיאון מורשת משטרת ישראל, קריית אתא, טלפון: 04-8478710. שעות פעילות: בתיאום מראש בלבד. ללא תשלום.

 

לשחרר אנרגיות

הפארק המוטורי "שפיים לי", הממוקם בקיבוץ שפיים, כולל מגוון מתקנים בתחום המוטורי ומתקנים המותאמים לילדים קטנים יותר. בין המתקנים: מכוניות קארטינג בנהיגה עצמית, מתחם משחקים לילדים, מסלול מקצועי למרוצי מכוניות בשלט רחוק באורך של כ- 350 מ', פעילויות ספורט אתגרי, כמו קירות טיפוס, זירת פיינטבול וטיול טרקטורונים בשטח ובדיונות.

 

במהלך ימי החג תתקיים הופעה יומית משתנה לילדים כמו מופע קוסם, הצגה ושעת סיפור ויתבצע מידי יום טקס הדלקת נרות חנוכה.

 

  • "שפיים לי", קיבוץ שפיים. בתשלום. לפרטים: 09-9566566

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המועדון הישראלי לדגמי רכבות
צילום: דן פלונסקר
חלום של כל ילד
צילום: ויז'אל/פוטוס
מוזיאון רלקס למכוניות
צילום: יפה רזיאל
רכב אספנות של אורי סהר
צילום: יפה רזיאל
מוזיאון טרקטורים עין ורד
צילום: מיכל בן ארי
מומלצים