שתף קטע נבחר

נעים להכיר: פלאטנו - בננה מוזרה ומאוד טעימה

טיילתם בדרום אמריקה ונדלקתם על פלאטנו? מתברר שאפשר להשיג את הבננה המוזרה הזו גם בארץ. יעל גרטי מספרת ומביאה מתכונים

אם טיילתם בדרום אמריקה (או עליתם משם ארצה) קרוב לוודאי שאתם:

א. מכירים פלאטנו.

ב. אוהבים פלאטנו.

ג. משוגעים על פלאטנו.

ד. כל התשובות נכונות.

 

פלאטנו (Platano), או באנגלית: פלנטיין (Plantain) היא בננה לבישול, לטיגון או לאפיה. לא ניתן לאכול אותה כמות שהיא, טריה. אני פוגשת אותה ב"הוואנה", דיינר קובני חדש ומדליק בעיר, כשהיא משולבת עם תפוחי אדמה בפירה טעים, בעל ניחוח מעושן.

 

אני שומעת על פלאטנו ועל גידול פלאטנו מסתורי בצפון הארץ מזה כמה שנים. הודות לפירה של "הוואנה" אני מצליחה לעלות על עקבותיו של המגדל: יעקב צימרמן שמו. אני מדמיינת אותו כמו שאני מדמיינת כל חקלאי: סתור שיער, לבוש חולצה כחולה בלויה ומגפי גומי שחורים עד הברכיים. להפתעתי הוא לבוש חולצה מכופתרת ומגוהצת, מסודר ונקי. "אני בכלל מהנדס בניין", הוא מסביר. לגידול פלאטנו הגיע צימרמן לפני 12 שנה מתוך געגועים למולדתו קולומביה, ממנה עלה בשנת 1973 ("כל יום יותר נעים לי פה"). עם הזמן החל לגדל גם יוקה (Yuca), הוא שמו הספרדי של הקסאווה, אותו צמח ממנו מופקים גם גרגרי הטפיוקה. על מיקומם הסודי של מטעי הפלאטנו ושדות היוקה הוא שומר בקנאות ("יגנבו לי הכל"). כל הסחורה, מתברר, משווקת באופן פרטי ליודעי דבר, יוצאי דרום אמריקה, הקונים ממנו 50-60 קילו כל אחד ומוכרים הלאה לחבריהם.

 

אז מה זה בדיוק פלאטנו? 

פלאטנו, ששמה המדעי הוא Musa Paradisiaca, היא בננה גדולה בדרך כלל, אם כי ניתן למצוא גם פלאטנו בגודל של בננה רגילה (ראה צילומים) או בגודל זערורי ממש. מוצאה מהודו והיא גדלה בדרום אמריקה, בפלורידה, באיים הקריביים, במצרים,ביפן, בטאיוואן ועוד. צבעה בדרך כלל ירוק אם כי ניתן למצוא גם פלאטנו חומות ואדומות.

 

צורתה דומה למדי לצורת בננה רגילה אך בניגוד לבננה רגילה קליפתה עבה יותר, קצה אחד שלה הוא פחוס, היא קשה יותר, עמילנית יותר וטעמה פחות מתוק. אחוז המים בפלאטנו נמוך יותר בהשוואה לאחוז המים בבננה, כך שהעמילן שבה הופך לסוכר לאט יותר מאשר בבננה: אם בבננה רגילה קליפה צהובה מעידה על בשלות - בפלאטנו קליפה שחורה תעיד על כך.

 

בדומה לבננה, גם הפלאטנו עשירה באשלגן. היא מכילה ויטמין A ו- C ועשירה בסיבים תזונתיים.

 

מה מכינים מפלאטנו?

אפשר להשתמש בפלאטנו בכל שלב בהבשלתן, גם אם קליפתן ירוקה, צהובה או שחורה. כשהן בוסר צבען ירוק, קליפתן קשה לקילוף (נעזרים בסכין), מגען נוקשה וטעמן מעט עמילני, בדומה לתפוח אדמה (לא מומלץ לטעום פלאטנו טריה!). ניתן לבשלן במים רותחים או לטגנן. כעבור שבוע-שבועיים הן מבשילות, מתרככות מעט, צבען הופך צהוב וטעמן הופך מעט מתוק (עדיין, לא מומלץ לטעום אותן כמות שהן). כשהן משחירות לחלוטין ונדמה שהגיעה שעתן לפגוש את פח האשפה - הן רכות ומתוקות.

 

פלאטנו ירוקות:

  • ניתן להכין "טוסטונים" (Tostones) או "פטאקון" (Patacones) שהם צ'יפסים חמודים וטעימים להפליא (ראה מתכון בהמשך).
  • אפשר לשלבן במרק (מתכון בהמשך).
  • פירה: מבשלים פלאטנו ירוקות קלופות במים רותחים עד להתרככותן, מועכים לפירה ומוסיפים חמאה, מלח ופלפל.

 

פלאטנו בשלות (צהובות):

  • אפשר להכין צ'יפסים ששמם "מאדורוס" (Maduros): במקום טיגון כפול בשמן עמוק מטגנים פרוסות דקיקות פעם אחת במעט שמן ובוזקים מלח.
  • ניתן לשלב בכל פירה (ראה מתכון), לביבות או בכל מקום בו הייתם משלבים תפוחי אדמה.
  • אפשר לשלבן עם בננות רגילות, מה שיוצר עניין במנה.
  • אפשר לבשל עם מיץ חמוציות, סוכר חום ומקל קינמון עד להתרככותן.
  • אפשר לשלב אותן בתבשילי עוף או בשר.

 

פלאטנו בשלות מאוד (שחורות):

  • ניתן לצרוב פלאטנו בשלות, קלופות, על גבי גריל במשך דקות אחדות, עד להזהבה. חורצים, ממלאים בגבינה לבנה וקונפיטורת גויאבה דרום אמריקאית (הגויאבה שם עדינה יותר מזו הישראלית) או במלית בשר ומחזירים לגריל לכמה דקות נוספות.
  • ניתן להכין כל קינוח העולה על דעתכם, משל היתה זו בננה מתוקה מאוד.

 

עלי פלאטנו:

  • צימרמן מכין מנה הכוללת עוף/בשר, יוקה (שורש קסאווה) ומרכיבים נוספים אותם הוא מניח על גבי עלה פלאטנו, סוגר היטב, עוטף הרמטית בעזרת נייר אלומיניום ומבשל במים רותחים. טעמו של העלה, לדבריו, חודר פנימה ומעניק ארומה "בננית" לתכולתו.
  • אפשר לנצל את עלי הפלאטנו להגשה חגיגית של ארוחה, כ"פלייסמנט" אישי לכל סועד.

 

כיצד משיגים פלאטנו בארץ?

אל תנסו לחפש את הפלאטנו בחנויות הירקות והפירות: יעקב צימרמן משווק את הפלאטנו ל-18 נקודות פרטיות ברחבי הארץ: (חיפה, נצרת, עפולה, ירושלים, ת"א, ב"ש, אשקלון, אשדוד ועוד). ניתן לצלצל אליו (טל' 03-5406393 או 052-2525926) ולקבל ממנו את הכתובת הקרובה ביותר לאזור מגוריכם בה ניתן להשיג פלאטנו. המחיר: 20 שקלים לק"ג.

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יש בארץ. פלאטנו
יש בארץ. פלאטנו
צילום: יעל גרטי
שטוח. צ'יפס פלאטנו
שטוח. צ'יפס פלאטנו
צילום: יעל גרטי
מומלצים