שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות

    תחרות "פרס ירדן" ויקב ספרדי כשר בחלקו

    תחרות "פרס ירדן" של יקבי רמת-הגולן שנערכה אתמול, הולכת ומסתמנת כתחרות החשובה ביותר בתחום היין בישראל. שגיא קופר מספר עליה ועל יקב ספרדי שמייצר יינות כשרים ולא רעים בכלל

    פרס ירדן

    יקבי רמת הגולן מארגנים את התחרות המובילה בישראל בתחום ההתמצאות היין. תחרות פרס ירדן היא כבר שם דבר ומוסד בארץ, והשנה היא כללה לא רק יין, אלא גם משקאות כהילים. בתחרות מתמודדים ונבחנים בשלוש קטגוריות: מלצר היין הטוב ביותר, מוכר היין הטוב ביותר וחובב היין הטוב ביותר. שלום בלייר היה גאה מאוד לומר שלא רק שהיקב "מתקתק" את התחרות בצורה חלקה ומושלמת משנת 1994, אלא שרבים מהזוכים אכן השתלבו בתעשייה או המשיכו והתפתחו בה. השמות שהתמודדו השנה, מספר הנבחנים והרמה של הזוכים הוכיחו גם השנה שהפרס אכן יוקרתי, ושיש לאנשי היקב במה להתגאות. מורן עשור, ממסעדת "מסה", שאול אלקנה, מבעלי חנות המשקאות של שחר, הירושלמית, ולאוניד בלקינד, מהנדס תוכנה, איש צ'קפוינט, זכו במקומות הראשונים בתחרות - כה לחי.

     

    תחרות פרס ירדן חשובה לא רק במישור הפנימי של היקב, אלא מקדמת את הענף כולו וגם מאפשרת לעקוב אחרי מגמות וחסרים בידע הכללי בשוק. ארנון הראל, מאנשי השיווק של היקב, אמר למשל שהתחרות חשפה את הצורך לפעול חזק יותר בקרב אנשי המכירות של היין בחנויות.

     

    יין ספרדי, וכשר. בחלקו לפחות

    די נדיר למצוא יין כשר טוב תוצרת חוץ. מה שטעמתי עד היום, גם יין מיקבים טובים, היה פחות טוב מהיין הרגיל של היקב, אפילו מאותה סדרה. המצב שונה לגמרי על יקב ספרדי מאזור קפסנס, שאחד מהיננים שלו, יורגן ווגנר, היה כאן לאחרונה בארץ והטעים סדרה שלמה מהיינות שלו.

     

    קפסנס הוא למעשה קואופרטיב של יצרנים מאזור ומכפר סמוך לפריורט. למרבה הפרדוקס, הם החלו לייצר יין כשר דווקא לפני שהחלו לייצר יין שאינו כשר. הסיבה? הקהילה היהודית אמרה להם שאם יפסיקו לעשות יין "bulk" ויעברו לייצר יינות כשרים, ההצלחה שלהם מובטחת. אז ההצלחה הגיעה, אבל הם לא מתבססים על אותם 18,000 בקבוקים הכשרים שהם מייצרים בכל שנה. בין השאר היינות שטעמנו, היו היינות הבאים:

     

    "Capcanes Mas Donis 2005 Vino Joven" - בלנד של 80% גרנאצ'ה, 20% סירה. "בית דוניס", בתרגום חופשי, על שמו של מגדל ענבי הסירה הראשון בין הכורמים בקואופרטיב. זהו יין צעיר, סגול צעיר, שצריך לשתות מקורר קצת. אף מתקתק, קפה וארומות שוקולד, פרי כהה, פה מתוק עם חומציות טובה ורעננות. סיומת בינונית, מתובלת למדי וטאנית. נותנים ליין קצת זמן בכוס, והיופי של הסירה – פרחים ואנימליות - יוצא החוצה, מרענן ומייפה את היין הצעיר הזה שבסך הכל שהה בחלקו חודשיים בעץ. 13.5% אלכוהול, 45 שקל. אולי לא מורכב מאוד, אבל שווה כל גרוש.

     

    "Capcanes Mas Collet 2004" - "בייבי פריורט": זהו המותג הנמכר ביותר של היקב, אבל לא בטוח שנראה אותו פה. שמונה חודשים בעץ אמריקאי, בלנד של גרנאצ'ה, טמפרניו בחלקים שווים, ו- 15% קברנה סוביניון. צבע סגול כהה, ממש אטום. באף מורגשת מתיקות פרי לצד ארומות החבית. מעט ירוק – עשבוני, עם מנטול פה ושם, ואז חייתיות. פה חלק, נעים, עם טאנינים טובים. סיומת יבשה מאוד ומתובלת. מרירות קצרה שהזכירה לי אשכוליות והתאימה ליין. 55 ש'.

     

    "Capcanes Costers del Gravet 2002" - כרגע נמצאת עדיין אצל היבואן כמות קטנה ומומלצת של ה- 1999. בזכות מיקום הכרמים, שמקבלים צל החל בשעות אחר הצהריים, ההבשלה של הענבים איטית יותר ומאוזנת יותר. האיזון בין החומציות והסוכר טובים. צבע היין כהה, עם שוליים כתומים דקיקים. מתיקות של בושם מתוק, לצד ארומות אופיניות של עץ "ספרדי" – נעשה כאן יישון ארוך בחביות צרפתיות. היין חלק, קטיפתי כמעט, ומאוד נעים. סיומת מאוד ארוכה, טיפה מינרלית, מזכירה עפרון, ומאוד מספקת. יופי של יין, במחיר של 85 ש' לבקבוק.

     

    ""Flor de Primavera - Peraj Ha'Abib - 2004 - היין עדיין לא למכירה, ונמצא רק ביקב. בעל צבע אדום כהה ואטום. האף מעלה בהתחלה ארומות של חבית כמו קרום לחם, וקליה, ואחר כך יוצא הפרי, כהה ומתוק. עדיין סגור מאוד, וניכר בו שהוא בתחילת הדרך. (כשר).

     

    "Flor de Primavera - Peraj Ha'Abib – 2003" - בכוס, היין היה צלול יותר מ-2004 ומ- 2000. בפה הוא טאני מאוד, בודאי בהשוואה ל- 2004, אבל כשהטאניניות תעלם, ישאר יין חלק וקטיפתי. סיומת מאוד מאוד ארוכה, טאנית וצעירה. קצת מינרליות. אחרי שהארומות הפירותיות של היין שוקעות, עולים הפרחים שבו, והארומות העדינות יותר. 130 ש', תמורה מצוינת, לשמירה. (כשר).

     

     

    "Flor de Primavera – Peraj Ha'Abib – 2000" - מהסדרות הגבוהות, כיין לשתיה עכשיו, זה ללא ספק היין המתאים ביותר בטעימה הזאת. האף הרבה יותר בשל ומוכן מה- 2003. היין עצמו חלק בפה, הוא מאוד טאני, אבל הטאנינים כבר משתלבים יפה בפרי. באף, היין עדיין נתון להשפעות העץ, אבל הכל, כאמור, משתלב היטב. זהו יין חי, מצוין, שיש לו עדיין כמה שנים טובות בבקבוק. 130 ש'. (כשר). 

     

    "Capcanes Cabrida 2004" - כרם של גפנים ותיקות יחסית, בנות 75 – 90 שנה. 100% גרנאצ'ה, שנותנים יבול יקר מפז של 500 גרם לגפן. הכרם גדל על צפחה. יין צבע סגול שחור אטום ומרוכז. באף – פירות מתוקים, שזיפים, פרחים, עם השפעות של העץ בדמות ציפורן ומנטה. גוף מצוין, מאוד לעיס, כבד ומורכב עם טאניניות מצוינת. יין ליישון ארוך טווח. 250 ש' לבקבוק.

     

    את כל היינות אפשר להשיג אצל היבואן,"בסט וויינס". טל' 03-6874616.

     

     

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: ויז'ואל/פוטוס
    יכול להיות כשר וטעים. יין
    צילום: ויז'ואל/פוטוס
    מומלצים