שתף קטע נבחר

אולמרט נסע בחשאי לירדן ונפגש עם המלך

לשכת רה"מ הודיעה בצהריים כי הוא נפגש עם המלך עבדאללה בעמאן וכי "השניים דנו במצב ברשות הפלסטינית". לא נמסר על מנהיגים נוספים עמם נפגש אולמרט בממלכה ההאשמית. "עמי האיזור כבר נואשו מלעבור מוועידת שלום אחת לאחרת מבלי להשיג תוצאות", אמר המלך לראש הממשלה. "מדיניות הפתרונות החד-צדדיים הוכחה ככושלת"

בעוד יריביו מבקרים אותו על הדלת הסגורה בפני דמשק ועל סירובו להיפגש עם הנשיא הפלסטיני, עשה היום ראש הממשלה בעמאן. בשעות הצהריים המאוחרות (יום ג') הודיעה לשכתו של אהוד אולמרט כי מוקדם יותר הוא נועד בחשאי עם עבדאללה מלך ירדן.

 

בדיווח לקוני של לשכת רה"מ, נמסר כי שני המנהיגים "דנו במצב ברשות הפלסטינית, סיכמו כי ימשיכו להיפגש ויהדקו את שיתוף הפעולה בין ישראל וירדן". לא נמסר על אישים נוספים עמם נפגש אולמרט. סוכנות איי.פי דיווחה, כי אולמרט הגיע לעמאן לאחר שקיבל הזמנה מהמלך, שמתעקש להביא לפריצת דרך בקיפאון השורר בין ישראל לרשות.

 

 

גורם בלשכתו של המלך אמר כי במהלך השיחה הדגיש עבדאללה את הצורך בכניסה למשא ומתן כדי למצוא מכנה משותף לחידוש תהליך השלום. המלך הבהיר עוד כי המפתח לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני יהיה רק באמצעות שכנועם של שני הצדדים כי הם שותפים אמיתיים בתהליך שיישא פירות. מלך ירדן הזהיר מפני בזבוז זמן וחילופי האשמות בין הצדדים וכן מהססנות בנקיטת צעדים שיחזקו את ההזדמנויות לשלום. לדבריו, החמצת ההזדמנויות ידחוף את האיזור למעגל אלימות שכולם ישלמו את מחירו.

 

"הקהילה הבינלאומית תעמוד לצידכם" 

בשיחה עם אולמרט הוסיף המלך כי עמי האיזור כבר נואשו מלעבור מוועידת שלום אחת לאחרת תחת שמות שונים מבלי להשיג תוצאות בשטח. לדבריו, מדיניות הפתרונות החד-צדדיים וכפיית המציאות בשטח הוכחה ככושלת. בהקשר זה הוסיף המלך הירדני כי חזרה למשא ומתן חייבת להיעשות מתוך שכנוע של שני הצדדים כי עליהם להגיע לפתרון שיגשים את שאיפות עמיהם לחיות בשלום ובבטחון. אם הישראלים והפלסטינים יגיעו לשכנוע הזה, אמר, הקהילה הבינלאומית תעמוד לצידם כדי להגיש להם את כל הסיוע הדרוש.

 

לדברי מלך ירדן, לא יהיה שותף פלסטיני חזק כל עוד לא ימתן לאותו שותף סיוע רציני מצידה של ישראל וכן מצד הקהילה הבינלאומית. המלך הדגיש כי כל הצדדים באיזור יפסידו אם לא יגיעו לפתרון קרוב של הסכסוך הישראלי-פלסטיני וכי פתרון של שתי מדינות חייב להיות הבסיס לכל מהלך עתידי לחידוש ההידברות, שכן זהו הפתרון ההגיוני למילוי השאיפות של הפלסטינים להקמת מדינה עצמאית, ולהשגת ביטחון ויציבות לישראלים.

 

המלך הירדני קרא לישראל לבחון ברצינות ובאופן חיובי את היוזמה הערבית לשלום ואמר כי היוזמה הזו מהווה קרקע הולמת לפתרון הסכסוך הישראלי-ערבי בכל המישורים.

 

לפי דיווח בסוכנות הידיעות הירדנית פטרה, ראש הממשלה, אהוד אולמרט סקר את הצעדים שישראל יכולה לקיים בעתיד הקרוב כלפי חידושו של תהליך השלום עם הפלסטינים. אולמרט אמר כי שני הצדדים זקוקים שהקהילה הבינלאומית תעמוד לצידם יותר מכל זמן אחר בעבר וזאת כדי להשיג את השלום.

 

אזהרה מפני קיפאון

בעת האחרונה הזהיר עבדאללה במספר הזדמנויות מהסכנות הטמונות בקיפאון בין ישראל לפלסטינים. הממלכה ההאשמית מודאגת זה זמן רב מהאפשרות שגל של פליטים פלסטינים ינוע מזרחה, ויסכן את קיומה. במיוחד יצא בשעתו קצפם של הירדנים על התבטאויות מפי בכירים בצה"ל, לפיהן אפשר שהמלך הנוכחי הוא גם האחרון.

 

ביקורו של אולמרט הגיע שעות ספורות לאחר שעבדאללה הצהיר על כוונתו להיפגש בקרוב עם מנהיגים ישראלים. הצהרה כתובה בנוסח זה פורסמה על ידי בית המלוכה כבר אמש, אך לא נמסר בה האם בכוונתו לארח את המנהיגים בירדן, או לסור לישראל לצורך כך.

 

בתוך כך חתמו היום מנכ"ל משרד התמ"ת, גבריאל מימון, ועמיתו הירדני, ד"ר מונתאסר אוקלה, על הסכם לשיפור הפיקוח על העמידה

 בכללי הסכם ה-QIZ. במסגרת הסכם זה, סוכם כי הצדדים יעברו לשיטה של פיקוח רבעוני, במקום השיטה שהונהגה מאז חתימת ההסכם, בשנת 1997, ועד היום, ובה התקיים פיקוח על הרכבו של כל מוצר ודגם המכיל תשומות ישראליות שיוצא לארה"ב במסגרת הסכם ה-QIZ.

 

ממשרד התמ"ת נמסר כי במהלך 11 החודשים הראשונים של 2006, נרשם גידול של כ-10 אחוזים בייצוא מישראל לירדן, ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, והוא הגיע לסך של כ-110 מיליוני דולרים. רוב המוצרים המיוצאים לירדן משמשים כחומרי גלם למפעלי ה-QIZ הירדנים, המייצאים לארה"ב. המנכ"ל מימון אמר במעמד החתימה בירושלים, כי הוא צופה שהמעבר לפיקוח רבעוני יקל על התעשיינים והיצואנים ויפחית את הביורוקרטיה הקיימת כיום בין שני הצדדים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
עבדאללה מלך ירדן
צילום: איי פי
צילום: גיל יוחנן
אולמרט. נועד בחשאי
צילום: גיל יוחנן
צילום: זום 77
גידול ביצוא. גבול ירדן
צילום: זום 77
מומלצים