שתף קטע נבחר

תמונת מצב: כמחצית מהמפונים עדיין מובטלים

למרות היעד שהציב שירות התעסוקה, לפיו עד סוף 2006 ישולבו 80% מהמפונים במקומות עבודה, הדרך עדיין ארוכה. תופעות הדיכאון וההתערערות הנפשית עדיין ניכרות בקרב בני הנוער, אך המומחים קובעים: אבק הסערה של הפינוי מתחיל לשקוע

51 אחוז מהמפונים עדיין מובטלים. כך עולה מנתונים שפורסמו היום (ג') בכנס של מינהלת סל"ע, ועד מתיישבי גוש קטיף ומשרד הרווחה, תחת הכותרת "מהתנתקות להתחדשות". שירות התעסוקה שאף למצוא מקומות עבודה ל-80 אחוז מהמפונים עד סוף 2006, אך היעד, כך נראה, עדיין רחוק מלהיות בר השגה.

 

בכנס נמסר עוד, כי עד כה פנו 700 משפחות ובודדים לקבלת טיפול נפשי. לאחר המלחמה בצפון עלה באופן ניכר מספר הפונים לקבלת טיפול מקרב המפונים. אחוז גבוה מהפניות מתמקד בדאגתם של הילדים במשפחה. השירות הפסיכולוגי הציג נתונים על קשיי ריכוז, חרדות, ירידה בהישגים, קשיי הסתגלות, תחושת אובדן האמון והתערערות סמכות הורית. "ישנן תופעות רבות של דיכאון, זעם וקשיי תפקוד, צריכה מוגברת של תרופות, אירועי לב ואשפוזים למיניהם". עם זאת המטפלים קובעים כי "אבק הסערה הראשונית של תהליך הפינוי מתחיל לשקוע". 

 

30 אחוז מבני הנוער עדיין סובלים ממצוקה אישית, וחלקם נתקלו בפערים לימודיים אותם הם מבקשים להשלים, אך לדברי אמציה יחיאלי, אחד המפונים שעובד כיום עם מנהלת סל"ע, עדיין אין תקציבים ראויים לכך ממשרד החינוך. "הם מתחילים כעת בתהליך של הסכמה על החלטת הוריהם לעבור למגורים זמניים", הוסיף.

 

בתחילת שנת הלימודים לא שובצו במסגרת חינוכית 15 תלמידים. כיום עומד מספם על 11. 300 נערים מדווחים על מצוקה ובלבול שבאים לביטוי בעצבנות, אדישות חוסר מוטיבציה ועוד. נתון גבוה יחסית הוא של מספר בני הנוער המוגדרים בסיכון הנוער בסיכון: 150 בני נוער מקרב המפונים. 

 

יחיאלי סיפר כי כיום, שנה וחצי לאחר ההתנתקות, בני הנוער מתגייסים לצה"ל כרגיל והכעס כלפי הצבא שהיה הגורם המפנה הולך ודועך אט אט. הערכות כזכור היו כי הפינוי יפגע קשות במוטיבציה לשרת. "דובר על שבר דתי ועל תופעת חילון בקרב בני הנוער. לשמחתנו זה לא קרה, למרות שחלק מהקבוצות עברו תהליך קיצוני במעבר, כי לחלק למשל לא היתה טלוויזיה בבית, ופתאום הם נחשפים לכך".

 

בניגוד למציאות בגוש קטיף בה הילדים שנישאו התגוררו ליד הוריהם כיום המגמה הפוכה. רבים מהצעירים נישאים בגיל צעיר יחסית. "הם מרגישים בשלים להתחתן בגיל צעיר כי לדבריהם התהליך שעברו גרם להם להתבגרות". 

 

המפונים מפוזרים ב-88 רשויות, כשב-15 מהיישובים מתגוררות קבוצות של משפחות. גדי אביקסיס, מנהל חברה ונוער במשרד החינוך, מסר כי במהלך כל השנה מתקיימת פעילות של חוגים וטיולים ב-14 יישובים בהם שוהים המפונים. 

 

26 מיליון שקלים הועמדו לסיוע שיקום והתחדשות למפונים. נכון לאוקטובר השנה הועברו חמישה מיליון שקלים לצורך כך, ושאר התקציב יועבר מול דוחו"ת ביצוע.  

 

תוכניות יישוב המפונים ביישובי קבע מתעכבות: לתוכנית ביישוב ניצן נרשמו רק 280 משפחות, למרות שבמקום 442 מגרשים. חלקם לא בטוחים שברצונם להתגורר במקום ולחלקם אין די אמצעים כדי לעשות כן.

 

לגבי החקלאים, מתוך 400 משקים חקלאים נכון להיום חזרו לפעילות רק 45 חקלאים. ל-39 חקלאים הוקצו 2000 דונם בחולות זיקים, מתוכם 15 כבר מעבדים אותם והקימו חממות. לטענת החקלאים, גובה הפיצוי שניתן להם אינו מספק, ואינו מאפשר הקמת משק זהה לזה שהיה בגוש קטיף גם אם יתקבלו המענקים שניתנו להם. חלק מטענותיהם הושמעו מוקדם יותר בדיון של הוועדה לביקורת המדינה בכנסת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אמיר כהן
כנס באשקלון.
צילום: אמיר כהן
צילום: דלית שחם
ניצן. פחות ממחצית המגרשים נרכשו
צילום: דלית שחם
צילום: ירון ברנר
אבק הסערה החל לשקוע?
צילום: ירון ברנר
מומלצים