שתף קטע נבחר

שיטה חדשה: קוצב קיבה להפחתת תיאבון

המילה האחרונה בטיפול בחולי סוכרת שסובלים מהשמנת יתר היא השתלת קוצב קיבה. הקוצב, שהומצא בישראל, אמור לגרום לירידה בתיאבון ובכך לסייע בהפחתת המשקל. לפני כחודש וחצי הוא הושתל, לראשונה בישראל, בחולת סוכרת. בקרוב ניתן יהיה להשתמש בקוצב גם לטיפול באנשים בריאים שסובלים מהשמנה

תקווה חדשה לחולי סוכרת שסובלים מהשמנת יתר: טיפול נסיוני באמצעות השתלת קוצב, שאמור לגרום לירידה בתיאבון ולסייע בהרזיה תוך איזון רמות הסוכר בדם.

 

ד׳ ‭,(45)‬ חולת סוכרת שסובלת מהשמנת יתר, היא הישראלית הראשונה שבגופה הושתל הקוצב. הטיפול הנסיוני, שנערך באישור ועדת הלסינקי (ועדה שמאשרת ניסויים בבני אדם‭,(‬ התבצע לראשונה לפני כחודש וחצי במרכז הרפואי רמב"ם בשיתוף הפקולטה לרפואה של הטכניון, והוא חלק מניסוי בינלאומי שנערך בו זמנית בארה"ב ובאוסטריה.

 

ד׳ סובלת מסוכרת מסוג ‭.2‬ היא מטופלת בתרופות לאיזון רמות הסוכר הגבוהות בדמה, אבל בשל מצבה יעילותן של התרופות מזערית. לדברי פרופ׳ אדי קרניאלי, מנהל המכון לאנדוקרינולוגיה, סוכרת ומטבוליזם ברמב"ם, שעומד בראש הניסוי, אצל 80% מהחולים בסוכרת מסוג 2 המחלה נגרמה בגלל השמנה. לחולים בסוכרת מהסוג הזה קשה להוריד משקל, הגם שידוע באופן מובהק שדיאטה ופעילות גופנית בקרב חולים סוכרתיים מהווות עמודי יסוד בטיפול.

 

תזונה לא מספיקה

דיאטה, שמירה על אורח חיים נכון וריבוי בפעילות גופנית מקטינים ב־58% את הסיכון להתפתחות סוכרת. גם בשלביה הראשונים של המחלה השמירה על משקל הגוף מסייעת, אבל כשהמחלה כבר מתקדמת והפרשת האינסולין מהלבלב קשה לריסון, לא רק שלא מתרחשת הרזיה, אלא אז אפילו כששומרים על תזונה מאוזנת ועוסקים בפעילות גופנית קורה בדיוק ההיפך ומתרחשת השמנה.

 

מדוע זה קורה? כשמחלת הסוכרת מתקדמת, נוצר נזק קבוע ומצטבר בהפרשת האינסולין שלא ניתן לתיקון. התרופות שמיועדות לאיזון רמות הסוכר עלולות אז לגרום להשמנה, כיוון שהמנגנון של חלק מהן משפיע על תאי השומן, ולכן במקום שהחולים יורידו במשקל הם עוד צוברים קילוגרמים.

 

איזון ערכי הסוכר תוך שמירה על המשקל הפך בעשור האחרון לאתגר רפואי מוביל בטיפול בסוכרת. כשהפתרונות הכימיים נמצאו לא מספקים ולא די יעילים, נוצר צורך במציאת פתרון מכני, מה שהוביל להמצאת קוצב הקיבה הראשון לפני כשלוש שנים בישראל.

 

גירוי חשמלי לקיבה

כיצד פועל הקוצב? כיוון שידוע שיש קשר בין מערכת העיכול להפרשת הורמוני התיאבון במוח, התמקדו ממציאי הקוצב בהמצאת מכשיר שיושתל בקיבה ועליו תעבוד הפעילות המוחית, מסביר פרופ׳ קרניאלי. התפקיד של הקוצב הוא ליצור פעילות במערכת העיכול שתביא בסופו של דבר לירידה בתיאבון. וכך זה עובד: בזמן האכילה ׳זורק׳ החיישן גירויים חשמלים לקיבה, בנוסף לגירוי הטבעי שמתרחש בה. כתוצאה מהפולסים החשמליים מתרחש שינוי במבנה ההורמונלי של גורמי הרעב והאינסולין, ואז מתרחשת ירידה טבעית בתיאבון.

 

הניסוי הראשון מסוגו בעולם בשיטה החדשה נערך לפני כשלוש שנים על בעלי חיים. את הניסוי ערך פרופ׳ שלמה בן חיים מהפקולטה לרפואה של הטכניון וחברת מטה קיור. לפני כשנתיים הסתיים שלב הניסוי הראשון, וחוקרים בארה"ב ובאוסטריה התחילו בשלב הניסוי בבני אדם. עד היום עברו את השתלת הקוצב במסגרת הניסוי כ־200 חולי סוכרת בעולם, וכולם השיגו גם איזון ברמת הסוכר וגם ירידה במשקל.

 

לפני כחודש וחצי, כאמור, נערך ניתוח השתלת הקוצב הראשון בישראל. ד"ר אחמד עסלייה, סגן מנהל המחלקה הכירורגית במרכז הרפואי רמב"ם, הוא שהשתיל את הקוצב בקיבתה של ד׳. במהלך הניתוח, שהתבצע בשיטה הלפרסקופית ובהרדמה כללית, השתיל הרופא ארבע אלקטרודות סביב דופן הקיבה של ד׳, ואת קצותיהן הוא קלע למעין צמה וחיבר אותה לקוצב שבתוכו חיישן. הקוצב עצמו ממוקם מתחת לעור, בין קשת הצלעות לאגן. גודלו 10־15 ס"מ, והוא מופעל באמצעות סוללה שניתנת להחלפה אחת לחצי שנה.

 

לא רק לחולי סוכרת

מאז ההשתלה השילה ד׳ 8 ק"ג ממשקלה בזמן שמינון התרופות שהיא נוטלת לא השתנה. לדברי פרופ׳ קרניאלי, איזון האינסולין בדמה של ד׳ השתפר בצורה מדהימה, והיא עוד רק בתחילת הדרך.

 

המצאת הקוצב מפיחה תקווה רבה בקרב מאות אלפי חולים. על פי הערכת האגודה הישראלית לסוכרת, לפחות 8% מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל - כ־450 אלף איש - סובלים מהמחלה, שמלווה בנכויות כגון קטיעת גפיים, עיוורון, אי ספיקת כליות ומחלות לב וכן שיעורי תמותה גבוהים. על כך יש להוסיף חולים רבים שלא אובחנו.

 

השתלת קוצב לקיבה אצל חולי סוכרת מתאימה לסובלים מסוכרת מסוג 2 שנוטלים תרופות אך לא מצליחים להתאזן וכן למי שסובלים מהשמנת יתר עד ‭BMI 45‬ (מדד משוקלל למסת הגוף), אומר פרופ׳ קרניאלי. יצוין שבקרוב תצא השיטה בארה"ב מתחום הניסוי לתחום הביצוע הגורף ותיושם גם על אנשים שסובלים רק מהשמנת יתר (ללא סוכרת) וחוששים מניתוח לקיצור קיבה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
החולים ממשיכים לצבור קילוגרמים
צילום: רויטרס
ד"ר רק שאלה
מומלצים