שתף קטע נבחר

קורס מפקדים: בלי שינויים דרמטיים אחרי המלחמה

בקורס הכשרת מפקדי הפלוגות והגדודים הראשון מאז המלחמה, אי אפשר להבחין במסקנות הרבות שעלו בתחקירים. "כבר במלחמה הבנו שמה שאנו מלמדים הוא נכון ולכן לא מצאנו לנכון לעשות מהפכות", אומר מפקד הקורס, ומרגיע כי בניגוד לחששות, המוטיבציה של החניכים לא נפגעה

"מי שחשב שאחרי המלחמה שינינו את הקורס ב-180 מעלות, טועה. הבעיות שהתגלו לא היו בדרגים האלה", כך אומר ל-ynet תא"ל יואב הר אבן, מי שאמון על הכשרת מפקדי הפלוגות והגדודים הבאים של צה"ל. את הדברים אומר הר אבן בהתייחסו לכך שהקורס הראשון שנערך אחרי סיום מלחמת לבנון השניה לא שינה כמעט מתכניו, למרות הלקחים הרבים שעלו בתחקירים השונים בצבא. 

 

תורת הפיקוד והשליטה ותורות הלחימה עדיין עומדות במרכז הקורס המכשיר את דרג הפיקוד הזוטר בצבא. בנוסף עוסקים התכנים בכושר גופני, מסע לפולין ותרגילי שטח. אז מה בכל זאת עשתה המלחמה לקורס? הר אבן: "אנחנו שמים דגש על שילוביות זרועית, הכרת יכולות חייליות, יום עיון על ממצאי תחקירי המלחמה והחזרתם של הטייסים לסגל הקורס (שלושה כאלה נמצאים במחזור הראשון שלאחר המלחמה)".

 

הקצינים יצאו השבוע לשטח לתרגיל ראשון בקור המקפיא של צפון הארץ. המשימה של המג"ד המתרגל היא לנוע בשטח סבוך למרחק של שבעה ק"מ, תוך התמודדות עם אויב מגוון כולל קומנדו וחוליות נ"ט, קרקע מורכבת, סוגיות פיקוד ושליטה ומעבר לתצורות קרב שונות בזמן אמת, וכל זה תוך שיתוף פעולה עם מסוקים. "התרגיל היה מצוין", סיכם תא"ל הר אבן, "יש לנו לא מעט לקחים והערות. ככה לומדים".

 

בקורס לוקחים חלק מפקדים מהמערך הסדיר והמילואים והוא נמשך שלושה חודשים רצופים. בקרוב יערכו החניכים את האימונים גם ברמת הגולן כפי שהיה לפני מספר שנים, אבל בפועל, למרות המלחמה והמסקנות הקשות שעלו מהתחקירים, אין כמעט שינויים. "כבר במהלך המלחמה בדקנו את התכנים שלנו ורמת הרלוונטיות שלהם, הבנו שמה שאנו מלמדים הוא נכון וכך צריך להיות ולכן לא מצאנו לנכון לעשות מהפכות בקורס", מסביר תא"ל הר אבן.

 

"הבעיות שלנו במלחמה לא היו הכשרת המ"פ והמג"ד, אלא דברים אחרים שפחות רלוונטים לדרג הזה". בחודש מרס צפוי צה"ל לערוך השתלמות למפקדי חטיבות ולדברי תא"ל הר אבן, שם ניתן יהיה לראות יותר שינויים כפועל יוצא של לקחי המלחמה.

 

התרגיל הלילי השבוע פתח סדרת תרגילים, חלקם באש, שיימשכו ארבעה שבועות. סוגיות הקרב המשולב הן דווקא אחד הלקחים מהמלחמה ומקבלות תשומת לב מיוחדת בקורס, בהם נכנסים קצת יותר לעומק הכרת היכולות של כל חיל.

 

לגבי התחושות של הקצינים שיובילו בעתיד את צה"ל והאפשרות שהמוטיבציה שלהם נפגעת נוכח מלחמות הגנרלים בתקשורת, מרגיע מפקד הקורס: "ברור שזה מלווה את האנשים כאן. שומעים חדשות, קוראים עיתונים, אבל צריך לזכור שמדובר כאן בקצינים שהם מפקדים ברמה הטקטית והם מנסים לשים את זה בצד. אולי נראה כלפי חוץ שהצבא דן כל היום בתחקירים ולא עושה כלום מעבר לזה - אבל זה לא נכון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו בקר
חניכי הקורס בתרגיל
צילום: עידו בקר
מומלצים