שתף קטע נבחר

פיזה: בצלו של המגדל

820 שנה מאיים המגדל הנטוי של פיזה ליפול, אבל עדיין עומד וגונב את כל תשומת הלב מהעיר הטוסקנית היפה שמתחתיו, שיש בה עוד הרבה מה לראות. וגם לאכול

העיר פיזה תמיד הייתה עצירת ביניים מצוינת בין רומא למילאנו או פירנצה. ממהרים לפיאצה דיי מירקולי, מטפסים על המגדל הנטוי, מקווים שהפסטה שהספקתם לאכול בטיול לא תפיל אותו, מצטלמים, וכבר מניעים את הרכב השכור בדרך לתחנה הבאה. טעות! העיר הטוסקנית הזאת שווה הרבה יותר משעתיים-שלוש. מלבד המגדל יש בה עוד עשרות אתרים ראויים לביקור.

 

פיזה נולדה כנראה עוד בימי היוונים הקדומים, אבל בימי הביניים נהנתה מפריחה כלכלית בזכות מיקומה על החוף, הפכה למעצמה ימית ושלטה על כל חופי טוסקנה, סרדיניה וקורסיקה. הצי המקומי היה עסוק בקרבות ימיים נגד מעצמות יריבות: גנואה, ונציה ואמאלפי. ב-1406 נכבשה פיזה על ידי פירנצה והפכה למעשה לנמל הבית של בירת טוסקנה.

 


על נהר ארנו. מומלץ לטייל לאורכו (צילומים: הלן חזן)

 

במאה ה־16 נבנתה האוניברסיטה של פיזה, שבה לימד גלילאו גליליי, ללא ספק בנה המפורסם ביותר של העיר ומגדולי האסטרונומים והפילוסופים של זמנו. בסוף ימיו הרגיז גלילאו את הכנסייה הקתולית עד כדי כך שהושם במעצר בית. בטרם נכלא בביתו הספיק לערוך ניסויים הקשורים בקביעת כוח המשיכה של כדור הארץ על ידי זריקת אבנים ממגדלים. זה מביא אותנו כמובן לאתר התיירות המפורסם ביותר בפיזה: המגדל הנטוי.

 

מישהו שכח לבדוק על מה בונים

בניית המגדל החלה ב-‭,1173‬ אבל רק 12 שנה אחר כך גילו הבנאים לתדהמתם

 שהקרקע במקום חולית והמגדל, שעד אז הגיע לגובה של שלוש קומות, מתחיל לנטות הצידה. אז הם עשו את טעותם הראשונה והחליטו להיעזר באבני תמך. המגדל הגיב בצורה מקורית ביותר - הוא שינה את כיוון הנטייה לצד השני. העבודה נעצרה והבנאים והארכיטקטים עסקו במשך כ-100 שנה במדידות וחישובים.

 

את הבניין סיימו לבנות ב-‭,1350‬ אבל ישר הוא מעולם לא היה: המרחק האופקי בין בסיס המגדל לקצהו היה אז 4 מטר. מה שכן, הנטייה הזאת התאימה לגלילאו בניסויים המדעיים שלו.

 

באמצע המאה ה-20 הגיעו מדענים למסקנה שהמגדל עלול להתמוטט וניסו לחזק אותו על ידי חפירת תעלה סביב ליסודותיו. הייתה זו טעות קשה. נטיית המגדל רק גדלה במטר שלם והוא עמד לקרוס בכל רגע. ב-‭,1990‬ במימון של 30 מיליון דולר, חוזקו יסודות המגדל והוחלט להגביל את מספר האנשים שרשאים לשהות בו בבת אחת ל-‭.40‬

 

אם הוא נופל - הוא נופל עליכם

חלק גדול מאתריה המעניינים של פיזה נמצאים ממש בצילו של המגדל, בכיכר המרכזית. הקתדרלה (דואומו) נבנתה קצת לפני המגדל הנטוי, אך שופצה שוב ושוב, בעיקר אחרי השריפה הגדולה של ‭.1595‬ בכל המבנים בכיכר בולטת השפעה מוסלמית. השיש הצבעוני, הפסים האופקיים בשחור־לבן והכיפה האליפטית הנהדרת מעידים על כך בבירור. שימו לב לבימת המטיף הגותית בפנים - יצירת פאר של ג׳יובני פיזאנו. גם הפסיפס מרשים.

 

כנסייה מרשימה אחרת היא סנטה מריה דלה ספינה, על גדות הנהר ארנו. שמה (ספינה באיטלקית זה קוץ) נובע מהמסורת שבמשך שנים נשמר בה קוץ מכתר הקוצים של ישו. הקוץ מוצג עתה בכנסיית סנטה קיארה. פסלו של אנדראה פיזאנו ושאר הקישוטים בפנים הם פאר היצירה של פסלי פיזה מהמאה ה-‭.14‬

 

כנסיות סן פאולו א-ריפה ד'ארנו (הידועה גם כקתדרלה הישנה) מהמאה ה-‭,9‬ וסן מיקלה אין בורגו, הן אתרים נוספים ששווים ביקור.

 

קברים ופסלים

בין המוזיאונים בולטים כאן המוזיאון הלאומי סן מתיאו, המציג ציורים, פסלים ועבודות קרמיקה, מוזיאון הספינות העתיקות, ולמתגעגעים לווספה - מוזיאון פיאג'יו, שמציג את כל הדגמים של אחד מיצרני האופנועים המפורסמים בעולם.

 


המגדל העקום והקתדרלה. רק שלא יפול

 

לא להסס לבקר גם בשני בתי קברות: קמפוסנטו מונומנטלה, שנפתח בשנת 1277 ובו קבורים האזרחים החשובים של העיר באדמה שהובאה במיוחד מארץ הקודש על ידי הצלבנים, וכמובן בית הקברות היהודי מ-‭,1648‬ ממש ליד פיאצה דיי מירקולי. כדאי להקדיש קצת זמן לקריאת הכיתובים על המצבות - בעברית, איטלקית, ספרדית, פורטוגזית, צרפתית, גרמנית ואפילו צ׳כית, מה שמעיד על רב-גוניות הקהילה היהודית של פיזה לאורך השנים.

 

לא להחמיץ את פיאצה דיי קווליארי, המרכז הפוליטי של רפובליקת פיזה, בה מתנוססים מבנים מרשימים וכן פסלו של קוזימו מדיצ'י. עוד אתרים בעלי עניין בעיר: פלאצו דל אורולוגיו (בית החולים העתיק ביותר בפיזה), ‬פלאצו דל קונסיליו דיי דודיצ'י וכנסיית סן סטפן - מבנה שתוכנן על ידי ג'ורג'יו וסארי. שימו לב כאן לתקרת הכנסייה: עץ מצופה זהב.

 

רוצים לשאוף אוויר? אל תוותרו על טיול לאורך נהר הארנו. הגשרים, הארמונות המפוארים ובניין העירייה יותירו אתכם פעורי פה, מה שיכין אתכם טוב טוב לארוחה.

 

לא רק פיצה

בפיזה עשרות מסעדות המציעות אוכל טוסקני עם מוצרים מיוחדים האופייניים לפיזה, כגון שמן זית מונטה פיזנו, גבינת פקורינו, גרגירי פלפל שחור, כבש פרקו די מיליארינו, כמהין סן מיניאטו, עגבניות פיזנלו ועוד ועוד. לא כדאי לקמץ באכילת לחם טוסקני, העשוי ללא מלח ומהווה חלק בלתי נפרד מכל ארוחה בצפון איטליה.

 

בחורף חייבים לנסות חלק מהמרקים הסמיכים של פיזה - כל אחד מהם ארוחה בפני עצמה וכמעט כולם מוגשים עם חתיכות לחם יבש ששוחות בתוכם. המלצה חמה: פאפה אל פומודורו - מרק עגבניות, שום ולחם מיוחד לפיזה. הכי מקומי זה לזלול את המאכל של עניי פיזה, פנצנלה, המורכבת מלחם יבש, עגבניות ובצל. היינות המומלצים של פיזה הם קיאנטי דלה קולינה פיזאנה או וין סנטו - יינות אדומים וארומטיים במיוחד. גם לא יקרים.

 

תכינו את הארנק

פיזה ידועה במוצרי עור, נעליים, רהיטים וכמובן מזון. את כל זה אפשר למצוא בפיאצה דלה וטוואליה במרכז העיר העתיקה. השוק שבכיכר והרחובות הציוריים הקטנים שמובילים אליו יספקו את יצר הקניות הישראלי ללא שום בעיה.

 


פיאצה דיי קווליארי. המרכז הפוליטי של רפובליקת פיזה

 

אם רוצים דווקא משהו מיוחד ויקר, ניגשים לבורגו סטרטו, או קורסו איטליה, בצד השני של נהר הארנו. שם יש תכשיטים, בגדים, נעליים, מוצרי משי וחפצי אמנות מהממים. כדאי לבוא עם הרבה כסף.

 

אף-על-פי שפיזה עיר קטנה, כ-91 אלף תושבים בסך הכל, התיירות מהווה מקור הכנסה נכבד, ולכן יש כאן שורה ארוכה של בתי מלון במגוון מחירים שאמור להתאים לכל כיס. מלון לא יקר אך בהחלט נוח הוא ”לה פאצ'ה", כ-50 מטר מתחנת הרכבת. המחירים מתחילים מ-50 יורו ללילה. בערך באותה רמה גם מלון ”גליליי” החדש והסמוך לנמל התעופה (החל מ-60 יורו ללילה).‬

 

המלונות היקרים קרובים למרכז העיר: ”רפובליקה בויה מטאוצ'י‭4 ,”‬ כוכבים - החל מ-90 יורו ללילה; ”בוננו‭4 ,”‬ כוכבים - החל מ-85 יורו ללילה; ”בולוניה בויה מציני‭,”‬ מלון 4 כוכבים זול במיוחד, בארמון ישן וציורי - החל מ-49 יורו ללילה.

 

איך מגיעים

ברכב שכור, מכיוון גנואה: קחו את כביש ‭A21‬ עד היציא לפיזה.

 

ברכב מרומא: כביש ‭A21‬ ואחר כך כביש E08.

 

ברכב מפירנצה: דרך כביש ‭A11‬ בין פירנצה ומרה, או בכביש המהיר פירנצה-פוזה-ליבורנו.

 

גם מפירנצה וגם מגנואה יוצאת רכבת לפיזה כמה פעמים ביום. הנסיעה מפירנצה היא עניין של שעה, מגנואה שלוש שעות. תחנת הרכבת של פיזה ממוקמת ממש במרכז העיר, כמה דקות הליכה מפיאצה דיי מירקולי.

 

לפיזה גם שדה תעופה בינלאומי, גלילאו גליליי - כקילומטר מהעיר. אוטובוס מס' 1 ייקח אתכם משם היישר לכיכר המרכזית בעיר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מזהים את המגדל?
צילום: הלן חזן
תותים וגלידה. קינוח קלאסי
צילום: הלן חזן
מרתף יינות בטוסקנה
צילום: הלן חזן
לא על הפסטה לבדה
צילום: הלן חזן
מומלצים