שתף קטע נבחר

"אם לא נגן על הדמוקרטיה - היא לא תגן עלינו"

נשיא בית המשפט העליון בדימוס, השופט אהרון ברק, מזהיר כי אין להתייחס לדמוקרטיה כדבר מובן מאליו. בכנס באוניברסיטת תל אביב אמר עוד כי המתח בין הבטחון לזכויות הפרט הופך בתקופה של טרור להיות נטל כבד על בתי המשפט

דמוקרטיה שברירית. נשיא בית המשפט העליון בדימוס, אהרון ברק, מזהיר היום (יום ב') כי אין להתייחס לדמוקרטיה כאל דבר מובן מאליו ויש להגן עליה. "אם אנו בני החברה לא נגן על הדמוקרטיה, הדמוקרטיה לא תגן עלינו. יש להגן על הדמוקרטיה בין אם יש או אין חוקה פורמאלית", אומר ברק.

 

בהרצאה שנשא באוניברסיטת תל-אביב, במסגרת יום עיון בנושא "מקומם של המשפט והשופט במשטר הדמוקרטי", דיבר ברק על תפקיד השופטים בשמירה על הדמוקרטיה ואמר כי "אין להתייחס לקיומה כאל דבר המובן מאליו. הגישה ש'אצלנו זה לא יכול לקרות' - אין לקבלה, הכל יכול לקרות. אם בגרמניה של קאנט, של בטהובן ושל וובר זה יכול היה לקרות (עליית גורמים קיצוניים שמוטטו את הדמוקרטיה) זה יכול לקרות בעוצמות שונות וגם במקומות אחרים".

 

השופט ברק התייחס גם למצב בישראל, שבו "חברה נמצאת במתח ביטחוני כבד, כאשר מצד אחד הציבור רוצה ביטחון ומצד שני אנחנו מבטיחים להבטיח את הזכויות של הפרט". לדבריו, "המתח הזה בין הביטחון באופן כללי לבין הזכויות של הפרט הופך דווקא בתקופה של טרור להיות נטל כבד על בית המשפט".

 

ברק הוסיף ואמר כי יש צורך שהציבור ידע מהם השיקולים העומדים מאחורי ההכרעות השיפוטיות של שופטי ישראל. "לכל שופט יש מדיניות שיפוטית. רוב רובם של השופטים פועלים אינטואיטיבית. אני תמיד חשבתי שהציבור זכאי, רשאי וצריך לדעת מהם הכוחות שמניעים אותי", הסביר ברק.

  

כזכור, לפני מספר שבועות התייחס ברק בהרצאה אחרת ליחסי הכוחות בין השיקולים הבטחוניים לבין זכויות הפרט ולביקורת שהוטחה בו בעקבות פסיקותיו ואמר כי "הביטחון של המדינה הזאת יקר לי כמו לכל אחד מהיותר ימניים במדינת ישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אהרון ברק. להגן על הדמוקרטיה
צילום: דנה קופל
מומלצים