שתף קטע נבחר

ליאל: בכירים בישראל ידעו על מגעיי עם הסורים

מנכ"ל משרד החוץ לשעבר, שהיה מעורב בדיאלוג עם גורמים סורים, הודף את הכחשות בכירי הממשלה ואת הניסיון להמעיט בערך השיחות: "הייתה הזדמנות, הסורים רצו - אבל הישראלים לא הסכימו להיפגש"

מנכ"ל משרד החוץ לשעבר, אלון ליאל, יוצא היום (ה') נגד הכחשותיו של ראש הממשלה, אהוד אולמרט, ואומר כי גורמים בכירים בישראל ידעו על המגעים שניהל עם בכירים סורים. "לא אזכיר שמות, אבל אין מדובר בגורמים זוטרים, לא בגורם אחד ואפילו לא בחמישה גורמים", אמר ליאל, שהדגיש כי "הייתה הזדמנות, הפעלתי לחץ מאסיבי - אבל התשובה שקיבלתי הייתה שלילית".

 

ליאל, שערך במשך חודשים ארוכים משא ומתן חשאי עם גורמים סורים, נשא היום דברים במרכז לדיאלוג אסטרטגי של המכללה האקדמית בנתניה. לדבריו, "ביום ה-12 ללחימה בלבנון נערכה הפגישה האחרונה בין הצדדים. הסורים אמרו שנוצר מצב חירום בגלל המלחמה, והציעו לנהל שיחות גלויות בדרגים הבכירים עם נציג אמריקני בחדר".

 

ליאל הוסיף ואמר כי הסורים היו מוכנים להיפגש באופן מיידי עם בכירי ממשל בישראל. "חזרתי ארצה ואמרתי לגורמים בכירים בישראל על כוונתם של הסורים להיפגש. לחצתי והתשובה שקיבלתי הייתה שלילית", אמר והוסיף, "אמרתי שישנה הזדמנות עכשיו, בזמן המלחמה, ושלסוריה יש השפעה על החיזבאללה. הפעלתי לחץ מאסיבי, לא שיחות מסדרון, והתשובה שקיבלתי הייתה 'לא רוצים לפגוש אותם'".

 

בהמשך דבריו התייחס מנכ"ל משרד החוץ לשעבר גם למעמדה של ממשלת ישראל בעקבות המלחמה ואמר כי "המלחמה החלישה את ישראל וחיזקה את הסמכות האמריקנית. ההחלטה 1701 של האו"ם היא החלטה אמריקנית והממשלה חייבת המון לאמריקנים. נהיה יותר קשה מאז המלחמה להתנגד לוושינגטון. יש לנו ראש ממשלה חלש כרגע ביחס למה שהוא יכול לעשות מול לחץ אמריקאי".

 

באשר להסכמות אליהן הגיע עם הסורים אמר ליאל: "ניסינו הכל, כולל חילופי קרקעות במסגרתן נשמור על מרבית שטחי רמת הגולן והסורים יקבלו שטח חליפי מירדן תמורת שטח מהערבה שישראל תעביר לירדן. הטורקים הבהירו לנו בבירור כי סוריה אינה מעוניינת. הם אמרו לנו לשכוח מזה והנושא ירד מהפרק.

 

"מלכתחילה הסברנו לסורים שישראל לא יכולה לסגת ובו זמנית מרמת הגולן ומרצועת עזה, ובשעתו תוכנית ההתנתקות עמדה על הפרק. אמרנו להם בחדרי השיחות שאיננו יכולים להיכנס לערוץ פומבי כל עוד אנחנו עסוקים בהתנתקות ולדעתי הסורים הבינו זאת. אולם, עברה כבר חצי שנה מאז שאולמרט זנח את רעיון ההתכנסות שלו. חשבנו שכעת זהו הזמן המתאים לנושא הסורי ואני חושב שבחצי השנה האחרונה התעורר דיון ציבורי עירני בנושא הזה".

 

"אסד רציני, אבל לא יכול לזנוח את איראן"

ליאל התייחס בהמשך דבריו לרצינות כוונותיו של הנשיא הסורי, שהכריז על רצונו בשלום עם ישראל. "לדעתנו אסד רציני", אמר, "ברצונו לדבר מכמה סיבות ולא כולן ברורות לנו, אבל הוא מאד מעוניין לפתוח במשא ומתן. למרות זאת, הסורים הבהירו לנו כי הם לא יכלו לפתוח במשא ומתן מתוך עמדת בידוד וכי הם לא יכלו לזנוח את הברית שלהם עם איראן כל עוד הבידוד מצד המערב לא יישבר. לסורים אין מניעה לנטוש את הברית עם איראן, הם אינם מעוניינים בה, אבל אין להם ברירה מאחר והם דחויים על ידי ארצות הברית ואירופה".

 

השותף האמריקני בשיחות עם הסורים, ג'ף אהרונסון, נאם גם הוא בכנס וחיזק את דבריו של ליאל באשר לרצינות המשא ומתן. "איננו פוסלים את האפשרות שהשיחות איתנו הן טקטיקה לזכות בחינה של וושינגטון. אולם על סמך המאמצים האישיים ששני הצדדים עשו אני מאמין כי יש להם סיבה רצינית גם לרצות לשבת למשא ומתן אמיתי", אמר.

 

הוא סיפר כי נושא אחר שעלה במסגרת המשא ומתן הוא הקמת 'פארק סורי' סביב הכנרת עם גישה לישראלים לטייל סביבו, ומתן היתרי דיג לסורים. לדבריו, "במסגרת הדיונים עם הסורים דיברנו גם על אלי כהן, על מתן חופשים לסורים בכלא הישראלי ועל ביקורי ישראלים בסוריה".

 

לדבריו, לא היו עדיין דיונים על גבולות צבאיים או על סימון טריטוריאלי של שטחים, למעט הדיונים על הפארק הסורי, אז גם צויירו מפות. "הנושאים הביטחוניים היו מעבר ליכולת המקצועית והמומחיות שלנו, מה גם שדנו עליהם פורומים אחרים ולכן לא העלנו אותם", אמר.

 

"הרעיון הוא לספק לישראלים גישה לפארק ולחלקים מרמת הגולן במידה ויהיה הסכם ורמת הגולן תעבור לסורים. הסורים ביקשו כי במקרה של הסכם והחזרת רמת הגולן, נשאיר את המשאבים הטבעיים באזור כמו שהם. הם בעיקר התעקשו על השארת היקבים כפי שהם היום. הטווח לביצוע תוכנית שכזו היא בין חמש שנים לפי רצון הסורים, לבין 15 שנים לפי הצעת הישראלים", אמר והוסיף כי "הסורים חשבו שזה רעיון מעניין להשאיר מסדרון לעיר קצרין שיהיה בשליטה ישראלית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לע"מ
ליאל. "הישראלים לא רצו לדבר"
צילום: לע"מ
צילום: איי אף פי
אסד. כוונה אמיתית?
צילום: איי אף פי
מומלצים