שתף קטע נבחר

על סרטני מאכל ותחליפיהם - ועל מרד של אמהות

איריס ז'ורלט מספרת על אמירה מקוממת של של שר הבריאות היפני, על מרד של אמהות ועל סרטן המאכל המקומי ותחליפיו ומספקת מתכונים

השבוע סערו הרוחות בארץ השמש העולה. שר הבריאות המקומי יצא באמירה מקוממת וטען כי נשים הן לא יותר מאשר מכונות ילודה. כצפוי, דרשו כל ארגוני הנשים, בתגבור האופוזיציה, שהשר יתפטר לאלתר ואיתו ראש הממשלה הממונה עליו, אבה.

 

"סוקבה אויאג'י" (sukebe Oyaji), אומרות חברותי בחדרי חדרים, על השר המדובר, ובתרגום חופשי: סוטה זקן. לזכותו של השר יאמר שהוא כרך את אמרת השפר בנאום על עתידה הפנסיוני של הקיסרות. שיעור הילודה ההולך ויורד הפך להיות ה-בעיה הלאומית והשר התייחס לעובדה שהנשים היפניות לא עושות מספיק מאמצים להציל את משבר הילודה.

 

"איך הוא מעיז לדבר כך", מיומי חברתי מתרגזת, "הוא ממש מיושן. אני חושבת שצריך להחליף אותו בשר צעיר יותר או אפילו שרה". "אבל שיעור הילודה בטוקיו ירד מתחת ל-1, לאחרונה", אני מזכירה לה, "למה נשים לא רוצות ללדת ילדים?".

 

"האמת היא שאמצעי התקשורת טוענים שלגדל ילד עולה המון כסף", מסבירה מיומי, "וזוגות רבים לא יכולים לכלכל יותר מילד אחד. מלבד זאת, גיל הנישואין הממוצע עולה, וזה אומר שגם הגיל הממוצע להבאת ילדים עולה וכך גם קטן הסיכוי להבאת ילד נוסף. ומה שהכי משמעותי, הגברים היפנים לא מוכנים להשתתף בגידול הילדים. הם באים מאוחר הביתה מהעבודה ולא מסייעים בטיפול בילדים, וכך נפגעת התשוקה לגידול ילדים", מנידה חברתי בראשה.

 

"ממש מרד האמהות", אני אומרת לה. "תראי איריס. אני לא מוכנה לשבת בבית כל היום ולגדל את הילדים כמו חברותי ששמות את הילד בגן פרטי 3 שעות ביום בלבד. הילד שלי שוהה בגן משמונה וחצי בבוקר עד שעה שש. כך אני מספיקה לעבוד וגם ללמוד, לפגוש חברות ולא להיות משועבדת אך ורק לאמהות. אני לא מוכנה להיות כל היום במטבח. ולבשל את האוכל היפני המסורתי. אנחנו אוכלים בבוקר לחם ריבה ויוגורט. רק לילד שלי אני מבשלת אורז נאטו ומרק מיסו כי זה בריא וחשוב להתפתחות שלו. אבל להתחיל להכין לכל המשפחה, ציר דאשי אמיתי, ושלל מאכלים מסורתיים אין לי זמן. טוב שאפשר להשיג הכל בסופר. בואי נאכל קצת מאכלי קאני שקניתי לך איריס. עשיתי ממרח טעים, וקניתי נאמה הארו מאקי (אגרול וייטנאמי) מוכן וקליפורניה סושי והרי אין גאיג'ין (נוכרי) שיגיד לא לקליפורניה סושי", היא קורצת לי.


הסושי של הגאיג'ינים. קליפורניה רול                       (צילום: איריס ז'ורלט)

 

קאני - הסרטן היפני

יקר ויוקרתי הוא הסרטן היפני הנמכר בדרך כלל קפוא ורק בסושיות מובחרות שוחה בנחת באקווריום. מרביתנו מסתפקים בתחליף הזול לעין שיעור, שעשוי מדגים בלווית תוספים שונים. למרות העובדה שמדובר בתחליף, התוצאה בהחלט טעימה ומשמשת למאכלים יפניים מסורתיים רבים. את הדבר האמיתי אפשר להשיג במרכולים יוקרתיים ולבשל איתו שלל מאכלים יפנים כיד הדמיון הטובה עליכם. הנה רשימה חלקית של המאכלים שהיפנים רוקחים עם הקאני שלהם, אמיתי או מדומה:

 

קליפורניה רול - סושי שהכולל אבוקדו, קאני קלוף, ומלפפון. נקרא גם "הסושי של הגאיג'ינים", בפי היפנים, שאבוקדו כלל לא נמצא ברפרטואר הסושולוגי שלהם.

נאמה הארו מאקי - אגרול וייטנאמי מנייר אורז, ממולא בקאני, הארו סאמה - אטריות שקופות ושאר ירקות.

קאני טמפורה - פיסות סרטן מטוגנות בבלילת הטמפורה.

מלפפון מיונז וקאני - ממרח בסיסי למילוי בכל סושיה המכבדת את עצמה.

 

נאמה הארו מאקי - אגרול וייטנאמי עם קאני

המרכיבים:

8 דפי נייר אורז

1 כוס הארו סאמה (אטריות שעועית שקופות) מושרות חמש דקות במים רותחים (אפשר להחליף באטריות אורז דקות)

8 פיסות של קאני מאודות, או קאני מדומה

4 עלי חסה חצויים

מלפפון קלוף וחתוך לג'וליאן

אבוקדו אחד מגולען חתוך לגו'ליאן או מעוך אם הוא רך מאוד

שדרוג למילוי:

פיסות מנגו

רוטב צ'ילי מתוק, להגשה

 

אופן ההכנה:

  1. טובלים את עלי האורז בקערה עם מים פושרים למשך כמה שניות. מוציאים בעדינות ומניחים על נייר מטבח סופג.
  2. מניחים את חומרי המילוי, על העלים, לפי הסדר: חצי עלה חסה, ,אטריות שעועית, מלפפון ואבוקדו,, קאני- ומקפלים. קודם מלמטה, אחר כך משני הצדדים, ובסוף קיפול אחרון כלפי מעלה ומגלגלים. ממש כמו בלינצ'ס.
  3. מניחים בכלי הגשה יפה, מגישים עם צ'ילי מתוק, טובלים ואוכלים.


מקור וייטנאמי. נאמה הרו מאקי                              (צילום: איריס ז'ורלט)

 

סלט קאני ומלפפונים

מומלץ כמילוי לסושי או כממרח ללחם

 

המרכיבים:

3מלפפונים מגוררים על פומפייה - לא לקלוף, רק לקטום את הקצוות

3/4 כוס קאני מבושל או תחליף קאני קצוץ דק

4 כפות מיונז איכותי

מלח ופלפל לפי הטעם

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים את כל החומרים היטב ומאשפזים במקרר למשך שעה לפחות.

 

טמפורה של קאני

המרכיבים:

2 כוסות קאני - אמיתי או מדומה, חתוך לפיסות בגדול 5X2 ס"מ

שמן לטיגון עמוק

לבלילה:

1 ביצה

1 כוס מי קרח

1 כוס קמח טמפורה (אפשר להחליף בקמח לבן רגיל)

 

אופן ההכנה:

  1. טורפים את הביצה, מוסיפים את שאר החומרים ומערבבים היטב.
  2. במחבת בעלת דפנות עבות, או בסיר, מחממים שמן לטיגון עמוק.
  3. טובלים את הקאני בבלילה טבילה זריזה ומטגנים עד שהציפוי נהיה זהוב ופריך. מוציאים מיד ומניחים על נייר סופג ומשם לצלחת הגשה - רצוי להיעזר בטיגון במקלות גדולים של בישול. תגלו שזה מאוד נוח.
  4. הגשה יפנית אופיינית: מגישים לכל סועד קערת רוטב ושמים גוש דיקון (צנון בעברית או לפת) מגורר במרכז הקערית.

 

רוטב לטמפורה (Tentsuyu)

 

המרכיבים:

1 כוס ציר דאשי מוכן מאבקת דאשי על פי הוראות היצרן

1/4 כוס מירין - יין אורז מתקתק

1/4 כוס רוטב סויה יפני

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים את כל החומרים בסיר ומביאים לרתיחה. מורידים מהאש, מצננים מעט.

 

איטאדאקימאס!

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יש תחליף כשר. סרטנים
צילום: איריס ז'ורלט
במילוי קאני. נאמה הרו מאקי
צילום: איריס ז'ורלט
מומלצים