שתף קטע נבחר

 

המחאה השתלמה: תוכנית ספדי בוטלה

הוועדה הארצית לתכנון ובנייה הכריעה בעד השטחים הירוקים שממערב לירושלים - ונגד תוכנית הנדל"ן הגדולה, שבמשך חודשים ארוכים הדירה שינה מעיניהם של הארגונים הירוקים

תוכנית ספדיה בוטלה - ועכשיו זה סופי: הוועדה הארצית לתכנון ובנייה החליטה אחר הצהריים (יום ג') לדחות את התוכנית לבניית 20 אלף יחידות דיור בשטחים הירוקים שממערב לירושלים. 24 מחברי הוועדה הרימו ידם נגד פרויקט הנדל"ן השאפתני - ורק שלושה תמכו במימושו, אחד החברים נמנע. "זהו ניצחון גדול", אמרו בחברה להגנת הטבע ובקואליציה למען שימורי הרי ירושלים, "ההחלטה תומכת בשמירת הטבע בהרי ירושלים למען הדורות הבאים". 

 

 

ראש עיריית ירושלים, אורי לופוליאנסקי, שהודיע כבר בתחילת המאבק כי הוא מקפיא את התוכנית - בירך היום על החלטת הוועדה הארצית. "עיריית ירושלים שמחה על כך שחברי הוועדה הגיעו למסקנה שיש לשים את הדגש על קידום תוכניות בנייה זמינות בתוך העיר, שיוסיפו למעלה מ- 40 אלף יחידות דיור למען כל הציבור הירושלמי", אמר ראש העירייה. "כעת על כל הגורמים להתגייס יחדיו למען פיתוחה של ירושלים. בעבודה מאומצת ומשותפת של כל גורמי התכנון והבנייה ניתן יהיה להוסיף ולפתח את ירושלים ולהביא לחיזוקה של בירת ישראל, תוך שמירה על השטחים הירוקים בסביבת העיר".

 

חבר מועצת העיר, אבי קוסטליץ, הביע שביעות רצון מהחלטת הוועדה, בעיקר משום ש"ביטול התוכנית תמנע הגירה של אוכלוסייה חילונית ומבוססת מערבה, ובכך תמנע חלוקת העיר בין החילונים לחרדים".

 

גם יו"ר מפלגת הירוקים, פאר ויסנר, בירך על ההחלטה. "זהו יום ניצחון לירוקים, ובהחלטתה הוכיחה המועצה הארצית אחריות ועמידה מול לחצים של גורמים פוליטיים, ובראשם ראש הממשלה אולמרט שהיה מיוזמי התוכנית. הודות להחלטה, יוכלו אזרחי ישראל ישראל, בהווה ובעתיד, ליהנות מריאות ירוקות".


מפגינים בכפור הירושלמי, הבוקר (צילום: חיים צח)

 

בעמותת אדם טבע ודין אמרו כי "ההחלטה מנעה פיתוח בלתי חוקי ובלתי מוסרי שהיה עלול להוביל לא רק להרס הסביבה הנופית במערב ירושלים, אלא גם להרס הצביון העירוני במרכזה. כל החלטה אחרת של המועצה הארצית לא היתה עומדת במבחן המשפטי".

 

תוכנית ספדי גובשה כתוכנית ממשלתית, בשיתוף מנהל מקרקעי ישראל והרשות הממשלתית לפיתוח ירושלים. בתגובה להחלטת היום נמסר מהרשות לפיתוח ירושלים: "אנחנו לומדים את ההחלטה".

 

ממשרד הפנים נמסר כי "הטיעונים העיקריים היו שהתוכנית תחליש ולא תעודד את פיתוח מרכז העיר. המועצה הביעה דאגה ואכפתיות לדרך ההתפתחות של ירושלים, ולכן הוטל על מינהל התכנון והתיאום עם העירייה ירושלים להציג התייחסות לעתיד הבנייה של העיר ולוודא שיש את הכלים לטפל בביקושים עתידיים".

 

עתודות בנייה בעיר

החלטת הוועדה הייתה אמורה להתקבל כבר לפני כשלושה חודשים וחצי, אך בסופו של דבר נדחתה כדי להמתין לדו"ח הנוגע לעתודות הקרקע הזמינות בירושלים. בנוסף, ביקשו אז חברי הוועדה הארצית "להשלים נושאים נוספים הראויים לבחינה על מנת שניתן יהיה לקבל החלטה ולהציב רשימת התניות להצגת הצעת פשרה, ולגבש מנגנון לבקרה של המועצה הארצית".

 

הדו"ח שהוכן עבור משרד הפנים קבע כי אין צורך במימוש מיידי של תוכנית ספדי. ממצאיו עלה כי כיום יש עתודות בנייה למגורים בהיקף של יותר מ-45 אלף יחידות דיור, עד שנת 2020. על פי תוכנית ספדי, תוכננה הבנייה להתבצע בשני מוקדים עיקריים: הר חרת שמדרום למבשרת ציון ורכס לבן, שממערב לשכונת גבעת משואה.   

 

בחברה להגנת הטבע ובקואליציה למען שימורי הרי ירושלים טענו מלכתחילה כי התוכנית מסתמכת על שיקולים פוליטיים, ולא על שיקולי תכנון עירוני. לדבריהם, היא עלולה הייתה להביא לכרסום בנוף הייחודי של הרי ירושלים ולהחליש את מרכז העיר, עקב מעבר של אוכלוסיה אמידה לשכונות החדשות.

 

בנוסף טענו הארגונים כי התוכנית תדרוש השקעות גדולות שיבואו על חשבון השקעה בשכונות הוותיקות, ותביא להגדלת התלות ברכב פרטי - דבר שיוביל להגברת עומסי התנועה, הרעש וזיהום האוויר בעיר. היום הם יכולים לסמן לעצמם "וי" גדול - ולהתכונן לקרבות הבאים.

 

בהכנת הידיעה השתתפה מירי חסון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
ניצחון לירוקים
צילום: גיל יוחנן
בא לתמוך: עמרי שרון
צילום: חיים צח
התנגד לתוכנית: ביילין
צילום: חיים צח
מומלצים