שתף קטע נבחר

אולמרט: "אני נגד ניתוק הקשר עם אבו מאזן"

על אף הסכם מכה והאפשרות שהפתח ישתף פעולה עם החמאס, מבהיר ראש הממשלה כי אין בכוונתו לנתק את היחסים עם נשיא הרשות. בשיחה עם כתבים בטורקיה אמר על הפסגה עם אבו מאזן ורייס בשבוע הבא: "אני מקווה שזה יתרום ליצירת תנאי הידברות ומצפה גם לקבלה בפועל והכרה לא מגומגמת בעקרונות הקוורטט". על הסוגייה האיראנית אמר: "יש לתת דגש על האופציה המדינית מול איראן"

ראש הממשלה אהוד אולמרט אינו מעוניין לנתק את יחסיו עם נשיא הרשות הפלסטינית, מחמוד עבאס (אבו מאזן), כך הבהיר אחר הצהריים (ה') בפגישה עם כתבים ישראלים אשר נלוו אליו בביקורו באנקרה. "אני נגד ניתוק הקשר עם אבו מאזן", אמר אולמרט. דבריו של ראש הממשלה נמסרו על רקע העיכובים בהקמת ממשלת האחדות בין הפתח לחמאס ברשות הפלסטינית.

 

המשך הקשרים בין ממשלת ישראל לאבו מאזן יהיה מן הסתם אחד הנושאים שיעלו גם בפגישה בין אולמרט, יו"ר הרשות ומזכירת המדינה האמריקנית, קודנוליזה רייס, ביום שני הבא בירושלים. אולמרט הבהיר כי הוא מצפה שפגישת הפסגה תתקיים כמתוכנן: "אני מקווה שהפגישה תתרום ליצירת תנאי הידברות. אני מצפה גם לקבלה בפועל והכרה לא מגומגמת (של הפלסטינים) בעקרונות הקוורטט. סוכם על הפגישה הזאת מראש לפני כחודש ימים - לפני הסכם מכה. גם אז לא דובר על משא ומתן על הסדרי קבע אלא על שיחה שבה יוגדר החזון של האופק המדיני. בוודאי שידובר על ההתפתחויות במכה - זה בלתי סביר שלא יידון הנושא. יש מתכונת קבועה של שיחות בין אנשי הלשכה שלי ללשכת אבו מאזן כל שבוע".

 

אולמרט נדרש גם לנושא מירוץ החימוש הגרעיני באיראן ועל כך אמר: "לא הופתעתי מדבריו של ראש ממשלת טורקיה בנושא האיראני, אשר תמכו בעמדה הישראלית. להערכתי האיראנים אינם קרובים לסף הטכנולוגי כפי שהם מתיימרים אך לא רחוקים ממנו כפי שהיינו רוצים. המהלכים שאנו עושים עד כה מתחילים להשפיע על איראן. אם היה מאמץ בינלאומי תקיף ומקיף של כל הגורמים, הרי שיש לזה סיכוי. צריך לתת דגש על האופציה המדינית".

 

בתשובה לשאלת ynet אם טורקיה היא שותפה אסטרטגית של ישראל בנושא האיראני השיב אולמרט בחיוב והוסיף: "אמנם זה לא אומר שבכל עניין העומד על סדר היום הלאומי והבינלאומי הם רואים עין בעין איתנו, אך העמדה - כפי שבוטאה היום על ידי ממשלת טורקיה - היא בהחלט טובה לנו".

 

אולמרט גילה לעיתונאים הישראלים שנושא העלאת עצמותיו של המרגל הישראלי אלי כהן ז"ל מדמשק, עלה בשיחתו עם ראש ממשלת טורקיה ארדואן, זאת לאחר שלפני טיסתו שוחח עם אלמנתו של כהן, נדיה. אולמרט אמר שיש לו קושי רב להרחיב בנושא הזה מכיוון ש"השיחה עם ראש הממשלה הטורקי התנהלה בארבע עיניים וגם מטעמים הומניטאריים".

 

אולמרט אמר בתדרוך לכתבים הישראלים כי הוא תומך בשחרורם של ארבעת האסירים הירדנים שנכלאו בישראל לאחר שהרגו קצין ישראלי ב-1990. "הייתה פנייה מצד המלך", אמר אולמרט, "המלך הוא אחד הידידים שלי. עניין שחרור האסירים הוא דבר רציני הכרוך בתהליך שיבשיל ויגיע אליי, ואני אאשר אותו. לא מדובר בשחרורם אלא בהמשך ריצוי העונש בכלא הירדני. הגעתי למסקנה שאתמוך בכך".

 

שחרור שליט: אין קיזוז עקרונות

בעניין גלעד שליט אמר ראש הממשלה שהנושא הוא עניין חשוב ביותר אך אין מדובר במשוואה של קיזוז עקרונות, כלומר הכרה בעקרונות הקוורטט תמורת גלעד שליט. "צריך להחזיר את גלעד שליט ולהחזיק גם בעקרונות הקוורטט והכרה בישראל, חזרה מדרך הטרור והכרה בהסכמים שנחתמו בין ישראל לאש"ף".

 

בתשובה לשאלת ynet אמר עוד אולמרט שראש לשכתו המושעית, שולה זקן, מאוד חסרה לו: "אני מרגיש שהיא מאוד חסרה לי. היא עבדה איתי בכל זאת כמעט 30 שנה ואני מקווה שהשעייתה תסתיים מהר יותר מהצפוי".

 

על המשא ומתן עם סוריה והאפשרות של תיווך טורקי בנושא זה, אמר אולמרט: "ישראל לא תחמיץ הזדמנות לעשות שלום עם מי שניתן לעשות איתו שלום. זה נמצא ביסוד העניין הסורי. השאלה היא לא אם צריך להיכנס לתהליך של שיחות אלא האם נוכל להגיע לשלום. זהו עניין שצריך לבדוק ביסודיות. אנחנו נשמח לכל עזרה טורקית בעניין".

 

שער המוגרבים היה אחד הנושאים העיקריים בפגישה מוקדם יותר בין אולמרט לבין עמיתו הטורקי. אחר הצהריים הבהיר אולמרט שבשיחתו עם ארדואן לא דובר על משלחת טכנית של פקחים אשר תגיע אל הר הבית אלא רק כזו שתתרשם ותעביר את דיווחיה.

 

"ארדואן אמר שישלח משלחת שתראה את הדברים כדי לראות שאין שם שום דבר שיש בו משום פגיעה בהר הבית. אני מאוד שמח שלא נשמעה במעמד זה שום מילה של ביקורת על ישראל", אמר אולמרט בהתייחסו לביקורת שהשמיע ארדואן על ישראל לפני יומיים בטורקיה בעניין הבנייה בשער המוגרבים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט בטורקיה
צילום: איי פי
אבו מאזן. הקשר עם ישראל יימשך
צילום: איי אף פי
מומלצים