שתף קטע נבחר

צילום: גיל יוחנן, יואב גלאי, חיים צח

דו"ח זיילר: מסקנות קשות נגד קראדי ופרנקו

השופט זיילר רצה להדיח כבר עתה את המפכ"ל ש"לא אמר אמת" - אך שאר חברי הוועדה פסקו: הוא יישאר עד הקיץ, ואז יוחלף. מכה קשה גם לניצב אילן פרנקו, מפקד מחוז ירושלים, שלא יוכל לרשת אותו. נצ"מ יורם לוי יידרש ללכת הביתה - ואולי אף יורד בדרגה. יו"ר הוועדה: "אם החשדות נכונים - זו תחילתה של משטרה מושחתת מאוד, שמקעקעת משטרים"

רעידת אדמה במשטרת ישראל ובצמרת הפרקליטות, עם פרסום מסקנות ועדת זיילר בפרשת האחים פריניאן והשוטר המחסל, צחי בן-אור. "המחדלים שנחשפו הצביעו בבירור על ליקויים ונורמות הקיימות במשטרה - או על היעדרן של נורמות", פוסקים חברי הוועדה - ומסמנים גם כתובת ברורה.

 

הדו"ח והתגובות - סיקור נרחב:

 

ביחס למפכ"ל המשטרה, משה קראדי, שכיהן כמפקד מחוז הדרום באותה התקופה - הדעות היו חלוקות: השופט בדימוס ורדי זיילר סבר כי יש להדיחו, גם כדי

להבליט נורמה חדה לפיה מי שפעל כך - לא יוכל להמשיך ולכהן. את מועד סיום הכהונה הציע להפקיד בידי השר לביטחון פנים, לאור הזמן הקצר יחסית שנותר לרב-ניצב קראדי ממילא. לעומתו סברו שאר חברי הוועדה, ניצב בדימוס עוזיהו ברגר ועו"ד נורית שניט, כי בשל עברו הנקי של קראדי, ולאור הזמן שחלף מאז הפרשה - ניתן להסתפק באי הארכת מינויו בשנה נוספת, לאחר תום התקופה הנוכחית - בקיץ הקרוב.

 

בין השאר, קובעת הוועדה שקראדי "הציג מידע חלקי ולא נכון" על בדיקות הפוליגרף של יורם לוי: "ארבעה או חמישה אנשים שאלו את קראדי האם הבדיקה עברה בהצלחה - חלק אומרים שהוא אמר שהבדיקה כולה עברה בהצלחה, וחלק אומרים שאמר שהפוליגרף עבר בהצלחה. האמירה שלנו היא ברורה: הוא אמר לא אמת", דברי השופט זיילר, לאחר פרסום הדו"ח.

 

על המפכ"ל הוקדם שלמה אהרונישקי, שכבר פשט מדים, לא מצאה הוועדה לנכון להקדיש המלצה כלשהי - אך נאמר כי הוא ידע על הפרשה בזמן אמת. אשר לניצב אילן פרנקו, מפקד מחוז ירושלים, שבעת הפרשה כיהן כראש אגף המודיעין והחקירות - זה, ממליצה הוועדה, לא יהיה מועמד בסבב הקרוב לרשת את המפכ"ל. כרגע הוא "אינו בשל" לתפקיד, אולם לא מן הנמנע שבסבבים הבאים - לאחר "תפקידי רוחב", כלשון הוועדה - יוכל גם לפקד על המשטרה כולה.

 

את שירותם של ניצב-משנה יורם לוי ורב-פקד רובי גלבוע ממליצה הוועדה להפסיק מיד - ואף לשקול להורידם בדרגה. על סגן-ניצב אבי נבון כותבים חברי הוועדה, כי אין זה ראוי שימשיך לכהן בתפקידו הנוכחי. לגבי סגן-ניצב אהרון זרגרוב, יש המלצה לפתוח בעניינו ב"הליכים מתאימים", שבמסגרתם תישקל גם אפשרות של הורדת הדרגה. ח"כ יצחק אהרונוביץ', ממוזהרי הפרשה, לא נזכר בדו"ח.   

 

"המסך ירד על מחזה האבסורד"

ממלאי תפקידים נוספים, נמסר, ביצעו מחדלים, בחלקם חמורים. הוועדה ממליצה ש"הרשויות המתאימות יחליטו באלו דרכים יש לפעול כלפי כל אחד מהם". בכך יש רמז בולט למחלקה לחקירות שוטרים ולפרקליטות. ערן שנדר, פרקליט המדינה כיום וראש מח"ש דאז - יכול היה, לדעת זיילר ועמיתיו, לעשות יותר, אולם הוא נחלץ מביקורת נוקבת.  

 

ועוד מעירים חברי הוועדה: "סמוך לסיום עבודת הוועדה פורסם בכלי התקשורת על הסכם טיעון מקל עם האחים פריניאן. הוועדה אינה מצויה בפרטי ההסדר. אם הפרסומים נכונים, הרי שבכך ירד המסך על מחזה האבסורד העולה מעבודת הוועדה - פעילותם של אנשים, ולא גזירה משמיים, היא שהובילה למצב הטראגי, בו מי שנחשדו במשך שנים כעומדים מאחורי רצח, ומי שהיו נגדם ראיות לכאורה בנושא זה - הילכו חופשי, בעוד כל מערכות אכיפת החוק משותקות ממעש. יש להצטער על כך שגם כיום אין מי שייתן את הדין באשמת רצח זה".  


תיבת פנדורה: ועדת זיילר (צילום: גיל יוחנן)

 

האם המשטרה שלנו מושחתת? "קטונתי מלתת הגדרות לבני-אדם", אמר השופט זיילר בתשובה לתהייה, "לא השתמשנו במילה 'מאפיה', אבל המאפיה מכניסה אנשים לצוותים בתוך המשטרה ואחר כך הם עושי דבריה. אם החשדות נגד יורם לוי נכונים - וזה תמיד נשאר ב'אם', והוא נכנס לצומת כפי שהוא נכנס - זו תחילתה של משטרה מושחתת מאוד, שמקעקעת משטרים".

 

לפני הצהריים קיבל לידיו השר אבי דיכטר את הדו"ח - ומיד זימן ללשכתו לשעות אחר-הצהריים את צמרת המשטרה בדרגת ניצב ומעלה, למה שיכלול כנראה הבהרות, סימון דרך ואולי גם "גיבושון", בניסיון להרים את הראש מעל המים. בשעות הערב מכנס דיכטר מסיבת עיתונאים, בה ימסור את תגובתו לפרשה - ואולי גם ירמוז לתוכניותיו באשר לזהות האישים שיפקדו על מערכת אכיפת החוק בישראל. במשטרה כבר ממהרים להפנות אצבע מאשימה לעבר הפרקליטות, בטענה שזו הרסה את החקירה כאשר סירבה לסגור את עסקת הטיעון עם השוטר צחי בן-אור.

 

השוטר שחצה את הקווים

את הוועדה בראשות השופט בדימוס ורדי זיילר הקים השר גדעון עזרא. במאי אשתקד שיגרה הוועדה מכתבי אזהרה ל-13 מ"כוכבי" הפרשה, בהם אישים בצמרת המשטרה והפרקליטות. בעקבות המכתבים הגדיר את הפרשה השר לביטחון פנים, אבי דיכטר,  כ"קו 300  של המשטרה" - ברומזו לפרשה שטלטלה בשעתו את השב"כ.

 

ראשית הסיפור בשלהי האלף הקודם: השוטר צחי בן-אור חוצה את הקווים והופך - על פי עדותו שלו - לרוצח שכיר בשירות משפחות פשע. בהוראת האחים פריניאן, כך יספר מאוחר יותר, הוא מחסל את העבריין פנחס בוחבוט בבית-החולים תל-השומר - לשם הוא נכנס לבוש מדי שוטר עם שותף נוסף. בן-אור, מיחידת היס"מ של משטרת מחוז ירושלים, נעצר, נחקר ומודה, אולם הפרקליטות מסרבת להופכו לעד מדינה. לבסוף, בעודו במעצר בית, הוא נמלט לקנקון שבמקסיקו - שם משיגה אותו זרועם הארוכה של שותפיו בעבר, והוא נרצח.

 

בחיי השוטר-המחסל התנקשו בקנקון, לפי כתב האישום נגדם, ערן חייא וגדי חזן - בשליחות הפריניאנים. הם גם ניסו לכאורה לשסף את גרונה של חברתו

הקולומביאנית. משפטם הסתיים לבסוף בעסקת טיעון, מבלי שהודו ברצח. פרקליטת מחוז תל-אביב ננזפה על הסדר הטיעון, והשופטים טענו שהוא "מלא חורים". אשר לאחים פריניאן, גם תיק זה נסגר לאחרונה בעסקת טיעון. פרקליטם סיפר ל-ynet כי עמדתם המחמירה של השופטים בתיק רמון היא ששכנעה אותם לחתום.   

 

הפרשה העלתה שאלות קשות - על תפקוד המחוז הדרומי והקשרים ההדוקים, שלכאורה קיימו בכירים בו עם משפחת פריניאן; על קידומו הבעייתי של אחד מהם, נצ"מ יורם לוי, לתפקיד מפקד הימ"ר; על תפקוד הפרקליטות ובעיקר המחלקה לחקירת שוטרים (מח"ש) בתיק השוטר בן-אור; ועל מערכת היחסים שבין אוכפי החוק לצמרת העולם התחתון, באופן כללי. גם תהיות אודות עצם מינויו של המפכ"ל קראדי עלו במסגרת דיוני הוועדה, אולם אלו הוסרו מסדר היום על-ידי חבריה - יחד עם תיאוריות קונספירציה למיניהן.


פורסם לראשונה 18/02/2007 11:16

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
מעצור בדרך לפסגה: פרנקו
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
הביתה: יורם לוי
צילום: גיל יוחנן
צילום: ניב קלדרון
רק עד הקיץ: קראדי
צילום: ניב קלדרון
צילום: תומריקו
נגמר בעסקת טיעון: פריניאן
צילום: תומריקו
צילום רפרודוקציה: משטרת ישראל
המחסל שחוסל בקנקון: בן-אור
צילום רפרודוקציה: משטרת ישראל
מומלצים