שתף קטע נבחר

המרחב הביוספרי: יש סיכוי לדו-קיום

בפארק רמת מנשה, על שטח של 85 דונם, מתקיימים זה לצד זה - הטבע וענף התיירות. כיצד מקיימים תיירות רווחית מבלי להביא למאסות של אנשים ורכבים שיפגעו באותו מרקם עדין? ימים יגידו

"אמא, ארזת מכלי חמצן לטיול?" שאל אותי בני בן החמש, בעודי אורזת לקראת הנופש המיוחל. "בשביל מה אנחנו צריכים מכלי חמצן?" שאלתי בחזרה, בתמיהה רבה. "כי אבא אמר שאנחנו נוסעים לאטמוספירה ובאטמוספירה אין חמצן", ענה הידען.

 

אז לאטמוספירה לא נסענו אבל במרחב הביוספרי ברמת מנשה, אליו הגענו, דווקא היה חמצן ואוויר נקי בשפע. ביום שישי בשעה אחת עשרה בבוקר נכנסנו לפארק דרך הכניסה הראשית הנמצאת דרומית לקיבוץ הזורע (כביש מס' 66, ליד סימן ק"מ 28), ועד יום ראשון בצהרים לא יצאנו ממנו.

 

מה זה בכלל מרחב ביוספרי?

מרחב ביוספרי הוא מרחב בו מתקיימים יישובים, תעשייה וחקלאות תוך איזון בין פעילות האדם לבין שימור המערכת האקולוגית. התפיסה הביוספרית גורסת שיש לקבוע כללי התנהגות חדשים להסדרת האיזון בין האדם לסביבתו, תוך דאגה לאיכות חייהם של הדורות הבאים.


רמת מנשה. משמרים את הסביבה למען הדורות הבאים (צילומים: גיא ברקאי)

 

מרחבים ביוספרים מעודדים פיתוח בר קיימא העונה על צרכי הדור הנוכחי מבלי לפגוע במשאבי הטבע עליהם הם נשענים. אחד המרכיבים המרכזיים של מרחב ביוספרי הוא המעורבות של התושבים בניהול המרחב בו הם חיים. כיום יש בעולם כמה מאות שמורות ומרחבים כאלה והם זכו להכרה של ארגון אונסק"ו, הפועל מטעם האו"ם.

 

אחד מהם מתקיים באיזור של פארק רמת מנשה, שטח של 85 אלף דונם, שהוכרז כפארק ושיש להתנהל בו על פי כללים מיוחדים בכל הנוגע לתכנון ובנייה. פארק רמת מנשה הוא אולי אחד האיזורים היפים בארץ. גבעות ירוקות רכות ומשתפלות, עמקים ובתוכם שדות בתה ושדות מעובדים, בוסתנים, יערות עצי מחט ואלונים ובתוכם נחלים ומעיינות, ומעל לכל פריחה משגעת בשלל צבעים.

 

הבחירה בפארק רמת מנשה כמרחב הביוספרי הראשון בארץ איננה מקרית. מצד אחד זהו איזור דליל ביישובים (חמישה קיבוצים ומושב אחד), עם נגישות נמוכה ומרחבי נוף פתוח, מצד שני מרכיבי הסביבה הטבעית שבו מתאימים לפיתוח נופש ותיירות. בעידן בו החקלאות מצטמצמת ניתן יהיה להפוך את השטחים הפתוחים למשאב טבע המנוצל לצורכי כלכלה באמצעות נופש ותיירות.

 

נסיעה בפארק ופיקניק על הנחל

הנסיעה בפארק מזכירה נסיעה בפארקים בחו"ל. קק"ל הכשירה דרך שאורכה

 כ-27 קילומטר, משולטת לכל אורכה בשלטי הכוונה (חצים המסומנים על עמודי עץ כוללים הכוונה למסלולי אופניים, לרכבי 4X4, לחניונים ולאטרקציות), עוברת ביערות ובנחלים, בנופים פתוחים ובצד שדות ירוקים, והכל מתוך רצון לשמור על אופיו של הנוף. בדרך ישנם קטעים שלא נסללו ולא כוסו במצע, כדי שלא לפגוע בהשתלבותם בנוף.

 

עלינו וירדנו את הר גחר, חלפנו על פני עמק השלום (שעל הצלתו התנהל מאבק גדול של גופים ירוקים) והגענו לחניון חרובים. משם יצאנו, שני מבוגרים, שני ילדים וטיולון אחד בו שלל מוצרים לפיקניק ולטיול רגלי בנחל שופט. בנחל שביל באורך של 800 מטר (כחצי שעה הליכה), המותאם לכסאות גלגלים ועגלות תינוק, חלקו סלול באספלט וחלקו עשוי מלוחות עץ. לצד השביל צומחים עצי ערבה, אולמוס שעיר ושיחי פטל.

 

המים בנחל השופט זורמים כל השנה ויש שם אפילו מפל קטן ובריכה, שעליהם משקיפים ממרפסת תצפית ומעיין (עין חשרת) הנובע מתוך נקבה אל בריכה ריבועית, החצובה במשטח סלע לבן.

 

את הפיקניק ערכנו בפינת חמד על שפת נחל השופט ומשם המשכנו לבסיס האם שלנו ביומיים הקרובים, מתחם הצימרים המושקע "זוהר בדשא" בקיבוץ דליה.

 

קונפליקטים אקולוגיים

בניגוד לשמורת טבע רגילה או גן לאומי, במרחב ביוספירי לא מוטלים איסורים מוחלטים או מגבלות חמורות על פיתוח. במרחב זה ממשיכים להתקיים יישובים ופעילויות כמו תעשייה, תיירות וחקלאות, שאמורים לפעול תוך שמירה על הסביבה ומניעת התפשטות הפיתוח אל השטחים הפתוחים.


סביבה פסטרולית וצימרים מפנקים

 

קיבוץ דליה מדגים הלכה למעשה את האידיאולוגיה שמאחורי התפיסה הביוספרית ומתמודד עם הקונפליקטים שהיא מעלה. למשל בקתות האירוח נמצאות בתוך הקיבוץ עצמו ואינן פוגעות בשטחים הפתוחים, במקביל לרצון לפתח במקום את התיירות. השאלה היא כיצד מקיימים תיירות רווחית מבלי להביא למאסות של אנשים ורכבים שיפגעו באותו מרקם עדין. אל הפתרונות יגיעו לבסוף תושבי האיזור במסגרת מפגשים בהם מתקיים שיח ציבורי בנושא.

 

בגינות הפרטיות של החברים בקיבוץ דליה פורחים פרחי בר כמו כלניות, רקפות ותורמוסים. מי שיטייל בקיבוץ ברגל יגיע אל גן הפסלים המקסים הנמצא בתוך שדה מרהיב של פרחי בר, בעיקר כלניות בשלל צבעים, הצופה אל הנוף. במסגרת המיזמים התיירותים של הקיבוץ ניתן למצוא גם את "היקב של עוזי", בתוך מה שהיה גן הילדים (טל' 6747325 054), השכרת אופניים לטיולים בסביבה (054-6747777), טיולי ג'יפים "נצא לשדה" (רובי שי 054-674728) מתחם אירוח עסקי, ארוחות בהזמנה ועוד.

 

מתחם הצימרים "זוהר בדשא" כולל 15 בקתות עץ הנמצאות בתוך סביבה פסטורלית ירוקה ופורחת עם נוף לשדות. מצאנו את הבקתות כמפנקות ביותר ויחד עם זאת מאוד מותאמות למשפחות עם ילדים קטנים. המתחם עצמו מהווה סביבה בטוחה לילדים ולמרות שבאותו סופשבוע נכחו במקום משפחות רבות שררה במקום (כולל בחדר האוכל) שלווה ואווירה רגועה. טלפון: 04-9897777. מחיר: 650 שקל לזוג ללילה בסופשבוע.

 

מחוללים ורוכבים

ביום שבת, לאחר ארוחת בוקר עשירה וטעימה במיוחד שהצריכה מנוחה ארוכה במדשאת הצימרים, החלטנו לסמן איקס על אחד מאתרי החובה של האיזור – גבעת הרקפות שליד קיבוץ גלעד. כבר בדרך אל הגבעה זיהינו את הכמות הנכבדת של הרכבים שהיו בדרכם אל אותו מקום ממש. עשינו "אחורה פנה" ובהמלצתו של רובי שי, האחראי לטיולי הג'יפים של קיבוץ דליה, נסענו לעבר קיבוץ רמת מנשה לטיול קצר בעין מחוללים.


משאב טבע המנוצל לצורכי כלכלה באמצעות נופש ותיירות

 

עין מחוללים נמצא במורד נחל שלף, סמוך לדרך העפר היורדת משער קיבוץ רמות מנשה. שמו ניתן לו בשל כינוסי המחולות שנערכו בעבר בקיבוץ דליה. סמוך לעין מחוללים נמצאת גם חוות דובי, חוות סוסים המציעה טיולי רכיבה כשהילדים הקטנים רוכבים על הסוס עם ההורים, וביחד יורדים לערוץ נחל שלף לרכיבה נעימה לאורך שורת אקליפטוסים, שיחי ערבה ואולמוסים. חלק מהרכיבה מתבצעת בתוך מים המגיעים לסוסים עד הברכיים. (חוות דובי. טלפון: 052-4573868).

 

זה אולי המקום לציין את החיסרון היחיד של האיזור שאינו משופע, בלשון המעטה, במסעדות או בתי קפה. לכן נאלצנו לצאת מהמרחב הביוספרי ולהשביע את רעבוננו במקדונלד, אי שם ליד קיבוץ מגידו.

 

מזג האוויר שלמחרת היה סגרירי מה שהשווה לכל האיזור אווירה אנגלית משהו. נפרדנו לשלום מבקתתנו החביבה (לא לפני שווידאנו שכל גיבורי העל שהתלוו לנסיעה נאספו ונארזו) והלכנו לכבוש את גבעת הרקפות. אין כמו לטייל ביום ראשון - היינו כמעט לבדנו במקום ויכולנו ליהנות בשקט ובשלווה מכל אותם מרבדי רקפות מפורסמים. גם כאן אירגנה לנו קק"ל מסלול הליכה מעגלי באורך של 600 מטר (כחצי שעה הליכה).

 

בשעה אחת בצהריים הסתיים סוף השבוע הביוספרי שלנו. עזבנו בעצב את פארק רמת מנשה והשארנו מאחור מרחב חיים ירוק וייחודי.

 

  • איך מגיעים: נוסעים על כביש 672 דרומה לכיוון קיבוץ גלעד. שלטים יכוונו אתכם לחניון גבעת הרקפות. חוצים את הכביש ומטפסים במעלה הגבעה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איזון בין האדם לסביבה
צילום: גיא ברקאי
פריחה בשלל צבעים
צילום: גיא ברקאי
גם בגינות פרטיות
צילום: גיא ברקאי
גן הפסלים משתלב במרחב
צילום: גיא ברקאי
מומלצים