שתף קטע נבחר

המבקר: עד היום לא הגיעו כל התשובות מרה"מ

לינדנשטראוס מסר בכנסת את ממצאי הביניים אודות מחדלי העורף בקיץ האחרון. מרשימת הראיונות שקיימו אנשיו נפקד שמו של ראש הממשלה: "לדאבוננו התבקשנו להעביר שאלון, ורק אחרי חודשיים הגיעו התשובות החלקיות". גם בפרשת מרכז ההשקעות "לא הגיעו תשובות כבר 4 חודשים". המבקר הכחיש הטענות על הדלפות ממשרדו. ואילו יו"ר ועדת הביקורת בירך על הפשרה שהושגה בבג"ץ ואיפשרה את הדיון: "הוכחנו שלא הכל שפיט". רק פרט "שולי" אחד כמעט נזנח בדיון: יישובי הצפון

תשומת הלב עברה לפני הצהריים (יום ג') מבג"ץ לכנסת, שם התקיים דיון בדו"ח הביניים של מבקר המדינה אודות מחדלי העורף בקיץ האחרון. ואולם, במקום לדון בתוכן - דנו הח"כים בעיקר בפרוצדורה, במה שהתרחש "מאחורי הקלעים".

 

תחילה דיווח מיכה לינדנשטראוס לח"כים על הפעולה המורכבת שנערכה במשרדו, אשר כללה פגישות מרובות. בזה אחר זה הוא מנה שרים, גנרלים ואישים עמם התקיימו פגישות ש"הוקלטו או נרשמו עם סטנוגרמות, בחומר שמשתרע על אלפי עמודים ומעלה וכולל תמונה מדויקת ומשמעותית לגבי מצבו של העורף בעת המלחמה בצפון". עם איש מהם - למעט עם אולמרט - לא הייתה למבקר בעיה להיפגש, והתוצאה: טיוטה מפורטת בת 600 עמודים.  

 

שמו של ראש הממשלה נפקד מאותה רשימת מרואיינים; הוא כזכור לא הופיע בפני המבקר. "לדאבון הלב, קיבלנו הודעה מראש הממשלה שנעביר לו שאלון בכתב ... רק אחרי חודשיים קיבלנו את החומר החלקי ... לצערנו, עד היום הזה לא קיבלנו את התשובות להן ציפינו". לשאלת יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, השיב המבקר שאכן - מדובר בחריגה מהנורמה המקובלת בהקשר זה. מזכיר הממשלה לדבריו הבטיח להשיב על 12 השאלות המרכזיות עד תום חודש מארס, "ויש להניח שראש הממשלה היה בסוד העניינים - שכן הוא הכין עצמו לוועדת וינוגרד".  

 

אבל לא רק בפרשת העורף מחכים במשרד המבקר לתשובות של אולמרט - לינדנשטראוס התייחס גם לפרשת מרכז ההשקעות, שמונחת על שולחנו: "שלחנו דו"ח כבר לפני ארבעה חודשים ועדיין לא קיבלנו תשובה. אני לא שבע רצון מההתנהלות בנושא".

 

מלשכת ראש הממשלה נמסר ל-ynet בתגובה שהתשובות הוגשו אתמול, וזהו "שיא חדש ששובר המבקר בהשתלחות באולמרט". ח"כ אורלב שאל את המבקר לפשר הדברים, ונענה כי התגובה אכן הגיעה למשרדו - אולם "רק לפני מחצית השעה".    


אורלב והמבקר (צילום: גיל יוחנן)

 

השופט בדימוס לינדנשטראוס ציין כי לפי החלטת הממשלה, הגוף היחיד שאחראי לבדיקת סוגיית העורף הוא משרד המבקר - ולא ועדת וינוגרד. דגש מיוחד בהליך העבודה, הוא סיפר, הושם באופן טבעי על פגישות עם אנשי פיקוד העורף. המבקר הכחיש את הטענות על הדלפות מכוונות, והדגיש כי לעיתונאים היה ברור שאל להם לפרסם דבר מן הדו"ח - כל עוד לא הופץ רשמית.    

 

במסגרת פשרה שהושגה בבג"ץ, המבקר הסתפק בהצהרה כללית - ללא מסקנות אישיות, כפי שתכנן תחילה - והח"כים מצידם הסתפקו בהאזנה פאסיבית בעיקר, מבלי להציג לו שאלות נוקבות אודות תפקודם של אישים ספציפיים. "זו סתימת פיות שמהווה פגיעה חסרת תקדים בדמוקרטיה", הגיבה על כך ח"כ לימור לבנת (ליכוד), שתקפה גם את היועצת המשפטית של הכנסת - זו אשר הציגה את הפשרה.   


צילום: גיל יוחנן

 

יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ

זבולון אורלב (איחוד לאומי-מפד"ל), שהתעקש לקיים את הדיון למרות הביקורת הנוקבת שנמתחה על המבקר מצד ראש הממשלה, צה"ל וגם היועץ המשפטי לממשלה - סיפר לח"כים על הפשרה שהושגה, וגם על הסיכום לפיו יתקיים בעתיד דיון נוסף.    

 

"אני סבור שעודף משפטיזציה במדינה הזאת אינו במקומו, ואני שמח שהיום התברר שלא הכל שפיט ולא הכל בגיץ", אמר אורלב. "הכנסת שמרה על מעמדה, ואני מודה על כך לחברי-הכנסת מכל סיעות הבית".    


פורסם לראשונה 06/03/2007 11:20

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחכה לאולמרט: לינדנשטראוס
צילום: גיל יוחנן
שמרנו על כבוד הכנסת: אורלב
צילום: גיל יוחנן
מומלצים