שתף קטע נבחר

"הפוליטיקאים מתגוששים - בצפון המצב מחמיר"

הדיון על מצב העורף הפך לזירת התנגשות פוליטית - ובצפון עקבו אחר ההתפתחויות בעיניים כלות. בשיחה עם ynet מספרים ראשי רשויות ומתנדבים על מקלטים חרבים, פיצויים דחויים וכספי סיוע שמבוששים לבוא. "ההתכתשות סביב דו"ח המבקר לא תעזור לנו להיערך למלחמה הבאה", אומרים שם

בירושלים מתקוטטות הרשויות על הפרוצדורות שמאחורי דו"ח מבקר המדינה - ובינתיים בצפון, שבעה חודשים אחרי המלחמה, ממשיכים לדשדש. ראשי מועצות אומרים כי בעוד שהממשלה ומבקר המדינה מחילים עליהם את מלוא האחריות לדאוג למקלטים הפרטיים, הם לא דואגים לתקציבים לשם כך. "כל זאת עוד מבלי שהתחלנו לדבר על התקציבים לחינוך, לרווחה ולשאר הצרכים. המדינה פשוט מאבדת את הצפון", הם טוענים.

 

בעיריית טבריה, למשל, אומרים כי עד כה טרם התקבלו כל התקציבים הנדרשים כדי להשלים את מלאכת המיגון בעיר, ובכלל זה סכום של מיליון שקל המיועד לשיפוץ ומיגון המקלטים הציבוריים. מוסדות החינוך כלל לא מוגנו. 

 

ראש המועצה האזורית מבואות חרמון, בני בן-מובחר, דווקא השתתף בדיון בכנסת. מאז המלחמה, הוא מספר ל-ynet, לא בוצעו צעדים משמעותיים בכיוון הרצוי: "הם השתיקו את השטח על-ידי תשלום מיידי של הפיצויים לאזרחים שביתם נפגע, אבל את פיצוי הרשויות המקומיות, העסקים והחקלאים הם מושכים. לשקם זה דבר אחד, לפתח וליצור המשכיות זה דבר אחר. הממשלה הציבה אותנו, תושבי הצפון, במקום נמוך מאוד בסדר העדיפויות שלה. אני לא רוצה להיות ראשון, אבל גם לא להיות אחד שלא שמים עליו ושלא סופרים אותו ממטר.

 

"עצוב מאוד שבזכות נדבנים ואנשי עסקים פרטיים, יחד עם אמצעים דלים שלנו, אנחנו פועלים לשיקום ולטיפול במצוקות, בעוד שמשרדי הממשלה מתווכחים. ההצהרות ששמענו מאז סיום המלחמה נותרו כתובות על הדפים בין החוברות המהודרות שמונחות במשרדים בירושלים".

  

ראש עיריית קריית-שמונה, חיים ברביבאי: "יש לנו אמצעים קטנים מבחינה כלכלית, אבל מה שבאמת חסר לנו הוא לא עוד דו"ח על כשלים וליקויים, אלא לצידו גם דו"ח עם פתרונות ודרכי התמודדות בעתיד במצב חירום".

 

ישי מימון, ראש עיריית צפת, נמצא בימים אלה במלחמה משותפת עם יישובים סמוכים על הכללת יישוביהם בקו העימות: "יש לנו מחסור אדיר במקלטים ופיגור רציני בתחזוקת אלה שקיימים", הוא מספר. "אסור שהחזרה לשגרה תשלה את משרדי הממשלה, או כל גורם אחר, שהסכנה חלפה. יש ליישם לאלתר את כל התוכניות לחיזוק יישובי הצפון לצד המשך פיתוחם וחיזוקם, דבר שעדיין לא מתבטא בנושאים רבים".


מה השתנה בשבעה חודשים? (צילום ארכיון: רויטרס)

  

ראש מועצת שלומי, גבי נעמן, אמר ל-ynet כי ההתכתשות סביב דו"ח המבקר היא לא מה שיעזור לצפון לשקם את הנזקים ולהיערך למלחמה הבאה: "העורף לא ערוך היום יותר טוב ממה שהיה לפני תחילת המלחמה ביולי 2006, נהפוך הוא - המצב רק הולך ונהיה גרוע. לא ייתכן שהמדינה תצפה שהרשויות המקומיות ידאגו לשיקום ואף להיערכות מוצלחת בעתיד, ובמקביל יקוצצו באכזריות כל התקציבים הרלוונטיים".  

 

לדברי נעמן, בשנים האחרונות יש מדי שנה קיצוץ של מיליון וחצי שקלים בתקציבים השונים, ולמעשה הפסיד היישוב קרוב ל-20 מיליון שקל משנת 2003 ועד היום. "המזל שלנו הוא שמדי שנה אנחנו מוצאים את הנדבן או את השר שיסייעו ויצליחו לעזור לנו לשמור על איזון מינימלי. אבל נראה לי כי 2007 תהיה שנת קריסה".

 

למרות ההבטחות הרבות, עד כה - לדברי נעמן - הועברו לשלומי ממשרד הפנים רק 600 אלף שקל. אשר לדו"ח המבקר, "הוא לא חידש דבר. מה שהיה הוא שיהיה, ואף גוף לא מקבל היום אחריות. הדו"ח אכן מצביע על ליקויים, אבל לא נוגע בפתרונות. נראה שגם מהדו"ח הזה, כל שיישאר הוא אפיזודה חולפת בתל-אביב ובירושלים, שום דבר מזה לא ישפיע על הצפון".

 

ומה אומרים על כך אנשי ה"מגזר השלישי" - אלה שנרתמו לסייע בזמן המלחמה, במקום בו נעלמו הרשויות? רן מלמד מעמותת "ידיד": "לפי המעקב שלנו, הלקחים שהופקו היו בעיקר מהארגונים והתורמים מחו"ל ובארץ. שיפוצי מקלטים, פרויקטים שעוסקים בפוסט-טראומה וכדומה לא נעשים בצורה מסודרת על-ידי הרשויות המקומיות. על-פי המידע שיש בידינו כרגע, רוב המקלטים שלא היו מוכנים אז, לא מוכנים גם היום, בעיקר כי מדובר במקלטים פרטיים שהרשויות לא מממנות טיפול בהם.

 

"הדבר היחיד שהולך ומתגבש הוא יותר פעילות של 'חברה אזרחית', של אנשים שבאים ואומרים 'בואו נתכונן לקראת המלחמה הבאה'. אם לא יתחילו להזרים כספים להכנת המוקדים הרפואיים ושאר הפעילויות הנדרשות כדי שעולים וקשישים לא יישארו שוב בלי מידע או מזון - קשה לי להיות אופטימי".

 

בהכנת הידיעה השתתפו מורן ראדה ושרון רופא-אופיר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
במקלטים אין כל חדש
צילום: דורון ביינהורן
עמיקם  חורש
מאבדים את הצפון: נעמן
עמיקם חורש
אותם מקלטים: מלמד
אפיזודה בירושלים: אורלב ולינדנשטראוס
צילום: גיל יוחנן
מומלצים