מסתמן: אין רוב להדחת קצב
ועדת הכנסת תצביע היום אם להדיח את נשיא המדינה, משה קצב, אך ברור שהמאמץ נדון לכישלון מראש. ל-ynet נודע כי יו"ר הוועדה, ח"כ רוחמה אברהם, שיגרה מכתב ובו הודיעה ששישה ח"כים לא יוכלו להשתתף בהצבעה משום שלא נכחו במספיק ישיבות. במצב הדברים הנוכחי - יש פחות מ-19 ח"כים שיוכלו להצביע, דבר המסכל סופית אפשרות לאישור ההדחה
האזרח מספר 1 יכול כנראה כבר לנשום לרווחה - ועדת הכנסת שתתכנס היום (יום ד') לא תצליח כפי הנראה לגייס את הרוב הנדרש להדחתו של נשיא המדינה, משה קצב. ל-ynet נודע כי יו"ר ועדת הכנסת, ח"כ רוחמה אברהם, שיגרה מכתב ובו הודיעה כי שישה חברי כנסת לא יוכלו להשתתף בהצבעה על הדחת הנשיא הנבצר, משום שנכחו בפחות ממשך מחצית הישיבות.
בכל מקרה, נדרשים 19 חברי כנסת שיצביעו בעד ההדחה מבין 25 הח"כים, ולכן הפחתת שישה חברי כנסת מגמדת את הסיכוי הקלוש ממילא שקצב יודח. הח"כים שלא יוכלו להצביע הם: שי חרמש (קדימה), יורם מרציאנו (העבודה), משה שרוני (גיל), אחמד טיבי (רע"ם-תע"ל), אליהו גבאי (האיחוד הלאומי-מפד"ל), ליה שמטוב (ישראל ביתנו).
יש לציין כי מבין 19 החברים שיוכלו להצביע היום, ח"כ אחד - אביגדור יצחקי - נמצא בחו"ל ולא יגיע לישיבה. המשמעות היא שכלל לא יהיה טעם לקיים את ההצבעה, מפני שבכל מקרה לא יהיה רוב להדחה. עם זאת, עדיין ייתכן שחלק מחברי הכנסת שהוזהרו שלא יוכלו להצביע - יבקשו לערער על ההחלטה ועירעורם יתקבל.
מלשכתו של ח"כ טיבי נמסר כי "אם מדובר בטעות נוכל לעבור על זה לסדר היום באם תתוקן. אם מדובר בהחלטה מחושבת - אזי מדובר בהחלטה תמוהה וחמורה של יו"ר הוועדה, שהוציאה את ח"כ טיבי מהדיון הראשון ובסוף אמרה שח"כ טיבי לא היה. מדובר על פניו בהחלטה מניפולטיבית הדורשת הסבר".
דוברו של ח"כ אליהו גבאי אמר כי בכוונתו של גבאי לערער על ההחלטה: "ח"כ גבאי השתתף בכל הישיבות, ואם הוא יצא מהישיבה האחרונה זה היה למספר דקות בלבד - מה שלא מצדיק קביעה שכזו".
חברת הכנסת זהבה גלאון הודיעה שהיא עומדת על כך שבכל מקרה הדיון יתקיים כסדרו. לדבריה, "הציבור ישפוט - מי מחברי הכנסת נותן יד לכך שאדם החשוד בעבירות מין ימשיך לכהן כנשיא המדינה. הפארסה בנושא הדחת הנשיא צריכה להסתיים. לצערי הכנסת נותנת יד לביזיון".
היום תובא סוגיית ההדחה לדיון נוסף בוועדת הכנסת ובכך תיגמר הסאגה, שהחלה באישור נוהל ההדחה. אם היה נמצא הרוב בוועדת הכנסת, היה עובר הכדור למגרשה של המליאה, ושם נדרש רוב של 90 חברי כנסת.
במכתב ששלחה אתמול יו"ר ועדת הכנסת, ח"כ רוחמה אברהם, לחברי הוועדה, פרסמה את שמות חברי הוועדה שיכולים להצביע ואת שמות אלו שלא יוכלו להצביע. רק ל-19 חברים יותר להצביע, וברור כבר עכשיו שהם לא יצביעו פה אחד בעד ההדחה, לכן הסיכוי נמוך מאוד.
ח"כ אברהם אישרה אמש בשיחה עם ynet כי שישה מחברי הוועדה לא יוכלו להצביע מחר. לדבריה, "על פי נוהל ההדחה ועל פי המידע שנמסר לחברי הוועדה - רק מי שהשתתף ביותר ממחצית הדיונים יוכל להשתתף בהצבעה. מאחר ששישה חברי כנסת השתתפו בפחות ממחצית מזמן הדיונים שהתקיימו, הרי שהם לא יוכלו להשתתף בהצבעה. בכל אופן, בכוונתי לנהל את הישיבה בצורה מסודרת ולהביא את הנושא להצבעה והכרעה מחר".
היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, אמר בוועדת הכנסת כי השימוע לנשיא צפוי להיערך ב-2 במאי, לבקשת סנגוריו של הנשיא הנבצר. לאחר השימוע יחליט היועץ באופן סופי האם להגיש כתב אישום נגד הנשיא. "הליך השימוע עצמו הוא קצר, אבל תהליך ההחלטה הוא לא בהכרח קצר, ותלוי בטענות שנשמע", הסביר מזוז.