שתף קטע נבחר

לא רוצים מצות? איכלו מציות

בפסח אני לא אוכלת מצות. יש הרבה מאוד סיבות למה לא כדאי לאכול מצות: הפירורים, הפינות החדות, טראומה של כאבי בטן איומים בגיל ארבע... מצות זה לא בשבילי. אבל לא כופרת מוחלטת אנוכי. אני לא אוכלת מצות כי בפסח אני אוכלת מצה-בריי או מצייה. שנאמר – למה לאכול מצה יבשה אם אפשר להכפיל, לשלש ולרבע את הקלוריות ולאכול מצייה מטוגנת עם ביצים וגבינה?

 

כל בוקר של חג או חול המועד בשנים האחרונות נפתח בקול שבירת המצות ורחש הטיגון, המציות הלכו איתי לכל מקום – אפשר לארוז אותן לפיקניק, להכין מהן כריכים וגם פיצה (מתכון בהמשך). בכלל, אם תשאלו אותי, אפשר להחליף בליל הסדר את האפיקומן במצה-בריי. זה אולי יתן לילדים תמריץ פחות קפיטליסטי לחפש אותו.

 

השנה פצחתי בדיאטה שבוע לפני החג ונשבעתי שלא אטגן ולו מצייה אחת, שכן מדובר בפצצת קלוריות אכזרית במיוחד. בינתיים, שלושה ימים לתוך החג אני עדיין מחזיקה מעמד.

 

אבל לטובת אלו שדחו את הדיאטה לאחרי החג (או החג הבא, או זה שאחריו) הנה מתכון וגם ווריאציות על המאכל הלאומי של פסח:

 

מצה בריי

המרכיבים (ל-4 סועדים או ל-2 זללנים):

5 מצות

3 ביצים

מים רותחים (בערך כוס)

מלח, פלפל שחור, אבקת שום

תוספת אופציונלית: חצי כוס גבינה מגוררת (פרמזן, קשקבל או צהובה "רגילה")

 

וכך עושים:
  1. מפוררים את המצות לפירורים די קטנים (1X1 ס"מ) לתוך קערה גדולה.
  2. יוצקים את המים הרותחים על המצה המפוררת. מערבבים ומכסים (צלחת גדולה תעשה את העבודה) – ומשאירים ל-10 דקות, כדי שהמים יספגו היטב בתוך המצות.
  3. טורפים את הביצים בקערית נפרדת ומוסיפים למצות המפוררות  מערבבים במרץ, מתבלים במלח, פלפל ושום (זה המתכון היחידי שבשבילו אני מחזיקה בבית אבקת שום, שום טרי לא עומד היטב במשימה). מוסיפים גבינה, אם רוצים.
  4. מחממים שמן במחבת רחבה - לא להתקמצן על השמן.
  5. מעבירים את תכולת הקערה למחבת ומהדקים מעט.
  6. מכסים ומטגנים על אש נמוכה כ-15 דקות, עד שתחתית המצייה מתחיל להזהיב.
  7. הופכים את המצייה (בעזרת מכסה או צלחת רחבה) ומטגנים עוד 10 דקות מהצד השני.
  8. מסירים מהאש וזוללים במידית.

  

בטטה-בריי

אמא שלי שיכללה בשנים האחרונות את המצייה שלה בעזרת תוספת של בטטה: לעיסה הבסיסית של המצות והביצים מוסיפים בטטה אחת בינונית מגוררת בפומפיה. הבטטה צובעת את המצייה בצבע כתום משגע ומוסיפה מתיקות.

 

פיצה-בריי

אם עד עכשיו לא נסתמו לכם העורקים, הנה המתכון שיעשה את זה באופן סופי ומוחלט: מכינים מצייה לפי המתכון הבסיסי אבל מטגנים אותה בשכבה דקה, את הכמות הבסיסית אפשר לחלק לשתי נגלות.

 

לאחר שצד אחד טוגן והפכתם בגבורה את המצייה מורחים על הצד המטוגן רוטב עגבניות, מפזרים גבינה, זיתים, עגבניות ובצל (או כל תוספת אחרת שאוהבים). מכסים ומטגנים עוד 10 דקות. לסיום – מכניסים לעוד 2-3 דקות לתנור במצב גריל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שלום בר טל
לא לדיאטה. מצות
צילום: שלום בר טל
מומלצים