שתף קטע נבחר

  • מרושתים

האם האינטרנט יכול לעזור לנו להשתחרר מהרגלים?

כאשר מתחברים לאינטרנט תחת זהות אנונימית, אנחנו יכולים לעשות מה שאנחנו רוצים. הבעיה היא, שהרצון שלנו כבול בהרגלים הישנים שלנו וחלק גדול מההתמכרויות באינטרנט הן העברה של הרגלים ישנים שלנו לתוך המגרש האינטרנטי, לדוגמה התמכרות לחדשות. מי שמרגיש שהוא חייב לשמוע כל מבזק חדשות ברדיו, סביר להניח כי כאשר יגלוש באינטרנט, יבדוק כל כמה דקות מה חדש בחדשות (אולי השמים נפלו?).

 

אך זו דוגמה להתמכרות קלילה, הבעיה מורכבת יותר לאלו שמתמכרים להימורים באינטרנט. בעולם שמחוץ לאינטרנט המהמר מבצע רצף פעולות פיזיות על מנת להיות מסוגל להמר ויש לו זמן רב במהלכו הוא יכול לחזור בו,

בעוד שבאינטרנט זמינות ההימורים היא מיידית.

 

כאמור, זוהי דוגמה להרגל שאם יעבור למגרש האינטרנטי יכול להרוס את הגולש ואת הסובבים לו. ישנם עוד אינסוף של הרגלים העוברים מהעולם שבחוץ אל האינטרנט. האתגר הוא להשתחרר מהתבניות הישנות והלא יעילות על ידי הפיכת המגרש האינטרנטי למגרש מסייע לצמיחה אישית.

 

הגדרת המטרות

אבל לפני שמתחילים צריך להגדיר מהן המטרות שלנו.

 

אוניית ענק עושה את דרכה בסערה גדולה, ערפל כבד, גלי ענק נשברים על סיפון האוניה והראות כמעט בלתי אפשרית. הקצין התורן על הסיפון מבחין באור רחוק ומזהה אוניה בנתיב שלהם. הקצין עולה בקשר מול הספינה ומבקש מהצוות שעל האניה הזרה לזוז בבקשה, אולם אין תשובה. הקצין נלחץ, מנסה שוב ושוב, אך ללא תשובה ומבקש מרב החובל להגיע מיידית.

 

רב החובל שהופרע באמצע ארוחת ערב עולה כועס, ומצווה על האוניה הזרה, באמצעות הקשר, לזוז מיידית. "עליכם לדעת שאנחנו האוניה הגדולה ביותר המשייטת באזור ועליכם לזוז מנתיבינו מיידית". ומהצד השני עדיין אין תשובה. רב החובל המכובד כועס מאד ומעלה את הטונים עוד יותר ולפתע נשמע רעש בקשר ולאחריו התשובה: " אנחנו לא יכולים לזוז. אנחנו המגדלור" (מבוסס על סיפור מספרו של סטיבן קובי).

 

רב החובל הגאה, הבומבסטי, החשוב, מתרוקן לפתע מאוויר. הוא קולט שהוא יחד עם אוניתו ה"מכובדת" עוד רגע היו כעלה נידף ברוח ולולא המגדלור הוא בוודאי היה עולה על שרטון.

 

ד"ר סטיבן קובי טוען שהמגדלור בחיים שלנו הוא הערכים שלנו, הם האור האמור לכוון אותנו לעבר חוף מבטחים.

 

כמה בקלות אנחנו מתנגשים בלי כוונה במגדלור של חיינו. הפה והעכשיו סותרים הרבה פעמים את המחר, בקלות רבה מדי אנו הופכים את העכשיו לאבני נגף המבטיחים את התנגשותנו לתוך המגדלור.

 

באינטרנט, כמו בחיים, צריך לתרגם את הפה והעכשיו לאבני דרך לאורו של המגדלור של ערכינו.

 

ההגנה שהאינטרנט נותנת מאפשרת לידה מחודשת של זהותנו, בעוד שבחיים אנו חיים ברצף אינסופי וקשה לעיתים לשבור את ההרגלים הקבועים והישנים. האינטרנט עשוי לאפשר לנו לעשות כן.

 

האם ידעתם ששני שליש מהגולשים בארה"ב משתמשים באינטרנט כדי להתחבר לתכנים רוחניים שונים? האם ידעתם שההתנדבות האינטרנטית היא תופעה אדירה ומרשימה? קיימים באינטרנט וכמובן מחוצה לו, פרויקטים חיוביים אדירים נוספים שהם אבני דרך להליכה לאורו של המגדלור הערכי.

 

הגדירו את המגדלור שלכם ותרגמו אותו לעשייה יומיומית באינטרנט ומחוצה לו לצעידה איטית ובטוחה לעברו.

 

ד"ר יאיר עמיחי-המבורגר עוסק בתחום הפסיכולוגיה החברתית-ארגונית על היבטיה האקדמאים והמעשיים. במחקריו הוא בוחן את הקשר בין אישיות הגולש ומאפייני גלישתו והשפעתם על רווחתו הפסיכולוגית. לביוגרפיה .

 

מרושתים - לבלוג המלא

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יאיר עמיחי-המבורגר, לחצו על התמונה לביוגרפיה
מומלצים