שתף קטע נבחר
 

דיוקנה של היחידה לחקירת פשיעה כלכלית

היחידה המשטרתית לטיפול בפשיעה הכלכלית קמה לפני ארבע שנים והתפרסמה לאחרונה בגלל חקירת הירשזון. מדובר ביחידה איכותית עם הצלחות ביצועיות, אבל טועה מי שחושב שהיחידה הזאת עומדת לבער את העבריינות הכלכלית במדינה

בשבועות האחרונים נחשף הציבור לקיומה של יחידה חדשה במשטרה: שר האוצר, אברהם הירשזון, שהשעה את עצמו אתמול, נחקר במשרדי היחידה הארצית לטיפול בפשיעה הכלכלית.

 

במדינה שבה נבדקים חשדות נגד ראש הממשלה על עסקאות נדל"ן פסולות, מנהל רשות המסים (לשעבר) חשוד בקבלת שוחד ומנהלי חברות חשודים בחלוקה לא תקינה של הטבות, אך טבעי שתקום יחידה משטרתית שתעסוק בנושאים כלכליים. אלא שהיחידה לפשיעה כלכלית אינה חוקרת את הפרשיות שהוזכרו לעיל. אולמרט וראשי ממשלות לפניו, וכן ג'קי מצא, שולה זקן ואחרים נחקרו כולם במשרדיה העמוסים של היחידה לחקירות הונאה (יחא"ה).

 

גם הירשזון היה אמור להיחקר ביחא"ה, והחקירה נגדו עברה ליחידה הכלכלית כמעט במקרה. "חקירת הירשזון לא הייתה אמורה להיות בטיפולנו", מודה מפקד היחידה, ניצב משנה דודו מנצור, "העבירו אותה אלינו בגלל העומס ביחא"ה, כיוון שפרשת הירשזון התפוצצה יחד עם פרשת רשות המסים". במה עוסקת, איפוא, היחידה למאבק בפשיעה כלכלית?

 

חוקרים מי גנב חול

הממשלה הקימה את היחידה הכלכלית לפני ארבע שנים. מדובר באחד מהגופים החדשים היחידים שקמו במשטרה בשנים האחרונות. "היחידה קמה בהתייעצות משותפת של בכירים במשטרה, בממשלה ובמשק, במטרה לטפל בנושא חשוב מאין כמותו שלא טופל עד כה כמטרה עצמאית: הפגיעה בקופה הציבורית", מצהיר ניצב משנה חיים אפרגן, ראש מטה היחידה.

 

משיחה עם בכירי היחידה, ביניהם מנצור ואפרגן, עולה תחושה כי מדובר ביחידת עלית, המעסיקה שוטרים מוכשרים ומתהדרת במעין 'גאוות יחידה'. היחידה מעסיקה 260 שוטרים ותגייס בקרוב 80 שוטרים נוספים, ומקבלת מהממשלה כוח אדם ותקציבים בנדיבות שיחידות אחרות היו יכולות רק לחלום עליה.

 

ואולם, מהצצה בפעילותה היום-יומית של היחידה עולה שהיא עוסקת בתחומים אפורים למדי, וקשה להבין מדוע דווקא היא זוכה ליחס מועדף. זרוע אחת של היחידה חוקרת עבירות נגד הביטוח הלאומי. זרוע נוספת חוקרת עבירות מקרקעין - שינויים בייעוד קרקע, השתלטות על אדמות וגניבות חול. הזרוע השלישית חוקרת גניבות מתכת. לאחרונה קמה זרוע נוספת, המטפלת בתחום הדלק והגז: העלמת בלו ותחנות דלק פיראטיות.

 

רק מובטלים נכנסו לכלא

מפקדי היחידה מספרים שהם מטפלים בעבריינים בסדר גודל "בינוני". מי הם אותם עבריינים?   גנבי חול, שקיבלו קנסות, עבודות שירות ומאסרים על תנאי, וכן אנשים דלי אמצעים, ללא רקע פלילי, שהואשמו בדיווחי שווא לביטוח הלאומי וקיבלו קנסות גבוהים ומאסרים בפועל.

 

כך, למשל, הביאה היחידה למאסרו של איגור גיטין, אב חד-הורי המתגורר עם בתו ועם אמו הנכה, שזייף תלושי שכר כדי לקבל דמי אבטלה. גיטין קיבל 15 חודשי מאסר וקנס של 15 אלף שקל. עבריינים "בינוניים" נוספים שהיחידה הביאה למאסרם הם מובטל כרוני שלא דיווח על רכב בבעלותו, מובטל שניפח את דיווח הנוכחות שלו בהכשרה מקצועית ומובטלת שזייפה אישורי מחלה כדי לתרץ היעדרות מלשכת התעסוקה.

 

במהלך שנת 2006 הביאה היחידה 25 חשודים למעצר עד תום ההליכים, ביניהם שלושה חשודים בזיוף מסמכים, חשוד אחד בכרייה בלתי חוקית, והשאר חשודים בגניבת כבלי מתכת, ביניהם רועה בדואי החשוד בגניבת גדר מהקרן הקיימת, שלושה אנשים החשודים כי גנבו כבלי מתכת מאתר בנייה, ואדם שהחזיק כמה עשרות מטר של כבלי מתכת, שהיחידה טוענת שהיו גנובים. בשיחה עם בכירי היחידה, ניסיתי להבין: מדוע כה חשוב לטפל בעבריינים הללו, שהממשלה מגייסת משאבים ומקימה בשבילם יחידה חדשה ומובחרת?

 

"המושחתים הקטנים חגגו"

"השחיתות בדרגים הגבוהים טופלה בחומרה גם בעבר, אבל בדרג הביניים הבלגן חגג", מסבירה היועצת המשפטית של היחידה, רפ"ק שלומית לנדס, "כך פרחו מושחתים קטנים, מהנדסים, מפקחים וראשי ועדות, שמוכנים לפעול בשביל שוחד של 5,000 שקלים. גנבים קטנים קיבלו בעבר הסדרי טיעון בלא הרשעה, ולא החזירו את מה שגנבו. אנחנו דואגים שהם יחזירו את הכסף ושיורשעו. הלכנו עד לבית המשפט העליון כדי שאדם שרימה את המדינה, יקבל את כתם ההרשעה".

 

"אנחנו מטפלים בתופעות פשיעה המתנהלות ברמה הארצית", מוסיף מנצור, "מאחורי האנשים שמרמים את הביטוח הלאומי, למשל, עומדות רשתות ארציות של זייפני מסמכים. לא הקימו אותנו בשביל לתפוש את הזקנה שרימתה את הביטוח הלאומי ב-1,000 שקל כדי לקנות גבינה. חוקרי הביטוח הלאומי יטפלו בה ממילא. אנחנו מחפשים את רשתות הפשע שעומדות מאחוריה.

 

"הטיפול בפשע נעשה עד כה בעיקר ברמה האזורית, במרחבים. אבל רשתות הפשע לא מתחשבות בגבולות בין המרחבים. אנחנו חושפים את הרשתות בבית המשפט, ואז השופטים מתייחסים אחרת, מכניסים יותר חשודים למעצרים ארוכים ומחמירים את הענישה".

 

ספרו לי על מקרה שגיליתם שמאחורי גנב מקומי קטן עומדת רשת ארצית גדולה.

 

ניצב משנה אפרגן: "בעבר לא התרגשו מגניבות מתכת, למשל. חשבו, לא נורא, מישהו גנב כבל. אבל אנחנו גילינו שמאחורי הגנבים עומדות רשתות שמוכרות מתכות לייצוא. הגענו למתחמים שבהם מרוכזות המתכות הגנובות. כך למשל, במבצע משותף עם משרד התשתיות, המשרד להגנת הסביבה והרשויות המקומיות, גילינו מושב בדרום הארץ עם עשרות דונמים מלאים במתכת, בהיקף של מאות מיליוני שקלים".

 

ומה עשיתם?

 

"הוצאנו צווי סגירה, הטלנו קנסות, החרמנו את המתכות ופעלנו להגשת כתבי אישום. היום אין שם מתכות".

 

גיליתם מי היצואנים שהמושבניקים מוכרים להם את המתכת?

 

לנדס: "יש נקודות שאנחנו לא יכולים להגיע אליהן. הייצוא בארץ חופשי, כך שאי אפשר לדעת מי רוכש את המתכות ומוכר אותן בנמל".

 

אז טיפלתם בעבריין הבינוני, שמתווך בין גנב המתכת ללקוח, ולא בעבריין הגדול, שעשוי להיות מפעל שלם.

 

"אבל הפסקנו את התופעה. אנחנו מתעניינים במבחן. הדרך להפסיק תופעות היא לא תמיד התיק הפלילי, שנמשך הרבה זמן, ועלול להיקלע לסחבת משפטית. הרבה מהטיפול בפשיעה הכלכלית קם ונופל על המהירות. לכן יש לנו גם לשכת תביעות משלנו שמקצרת את פער הזמן בין תפישת העבריין למשפט".

 

כמה, אם בכלל, אתם חוקרים חשד למעורבות של חברות גדולות בעבריינות?

 

"לאחרונה התחלנו כמה חקירות כאלה, אבל בגדול, אנחנו לא מטפלים בעבירות בסדר גודל גבוה. הם מטופלים ביחא"ה. אנחנו מתמקדים בעבירות שפוגעות בקופה הציבורית".

 

האם גנבי מתכת פוגעים בקופה הציבורית יותר מעברייני הצווארון הלבן? קרטלים, למשל, גורמים נזק אדיר לקופת המדינה. גם הרצת מניות. האם הדברים הללו הם חלק מתחום הטיפול שלכם?

 

מנצור: "הרצת מניות היא באחריותה של הרשות לניירות ערך. לרשות יש אמצעי אכיפה ואנחנו לא מתערבים בכך. בקשר לנושאים אחרים שהזכרת, אני מעדיף שלא לתת פרטים על חקירה כזאת או אחרת. נציין רק שבהחלטת ממשלה משנת 2005 הוחלט להרחיב את תחומי הטיפול שלנו, ובימים אלה ההחלטה יוצאת לפועל.

 

"חשוב לי להגיד שגם העבריינות הקטנה, כביכול, מצטברת לסכומים גדולים. יש המון אנשים שעובדים ומקבלים דמי אבטלה במקביל. הביטוח הלאומי מקבל את התקציב הגדול במדינה, וחלקו מתבזבז עליהם. בשנים 2003-2000 הוגשו רק שלושה כתבי אישום בנושא הזה. מאז 2004 הוגשו מאות כתבי אישום, והיום יש ירידה באבטלה הפיקטיבית. גם לגניבת מתכת יש עלות כלכלית עצומה. בכל פעם שנגנב כבל אחד, חברת החשמל משלמת מאות אלפי שקלים לשיקום מערכת השנאות".

 

"מאמינים ברשויות"

בשנת 2006 לבדה הביאה היחידה לפשיעה כלכלית להגשת 874 תביעות ו-787 כתבי אישום נגד 550 נאשמים. מדובר בנתונים מרשימים, אך בכירי היחידה מקפידים להדגיש כי ההצלחה נובעת משיתוף פעולה עם רשויות שלטוניות אחרות, כמו משרדי ממשלה, הביטוח הלאומי, רשות המסים, המינהל והרשויות המקומיות.

 

"אנחנו מנסים לא רק לתפוש עבריינים, אלא לקעקע תופעות ולשנות דפוסים במערכת שמאפשרת את קיומם", אומרת לנדס, "לשם כך אנחנו פועלים בשיתוף פעולה הדוק עם גופים אחרים".

 

תנו לי דוגמה.

 

"גילינו אדם שהקים מוסד חינוכי בחינוך העצמאי (החרדי, ת.ג.), הגיש למשרד החינוך דיווח כוזב על מספר התלמידים וקיבל תקציבים במרמה. בדקנו איך הוא הצליח לעשות זאת. התברר שהיו ליקויים בפיקוח. משרד החינוך החזיק באותו אזור מפקח אחד על 400 בתי ספר, שבכלל לא נכנס לכיתות. גילינו שמשרד החינוך כבר הזהיר את המפקח, אבל הוא לא התייחס. הפצנו מסמך למשרד החינוך, ונפגשנו עם המנכ"ל. הם התייחסו ברצינות, הסיקו מסקנות מיידיות מהאירוע והעבירו הוראות חדשות (ממשרד החינוך נמסר בתגובה כי המשרד עצמו יזם את החקירה ופנה למשטרה).

 

"עוד דוגמה: טיפלנו בבעל אתר כרייה, שחרג מהשטח שמינהל מקרקעי ישראל היקצה לו. נכון, זה לא היה גנב חול שהגיע עם משאית באישון לילה, אבל מדובר בעבריין. בדקנו במינהל מה קרה, והתברר שבעל העסק קיבל הנחיות לא מספיק מפורטות ולא היה ברור מה השטח שלו. ישבנו עם אנשי המינהל, וגם הם הקשיבו בתשומת לב, עם רצון ונכונות ללמוד ולשנות דברים, והפיקו הרבה לקחים מהאירוע".

 

מאחורי מקרים כאלה של 'חוסר בהירות' יש לפעמים פקידים שמקבלים שוחד?

 

"לא בשני המקרים שציינתי".

 

מה אתם עושים כשמתגלה שחיתות ברשות שאתם משתפים אתה פעולה? אתם משתפים פעולה עם רשות המסים, והתברר שהבכירים שלה חשודים בעצמם בעבירות חמורות.

 

מנצור: "אנחנו מנסים להאמין לאנשים שאנחנו עובדים מולם. בחקירות שניהלנו עם רשות המסים לא היו בעיות. אני שמח שבודקים חשדות, אבל בגלל תפוח רקוב אחד לא זורקים ארגז. כמו שאני לא מאמין שהמשטרה מושחתת, כך אני לא חושב שכל רשות המסים מושחתת".

 

המשטרה לא מושחתת?

 

אפרגן: "מהשוואות בין משטרת ישראל למשטרות אחרות בעולם המערבי עולה שהיא אחת הכי פחות מושחתות. יש לה בעייה של תדמית, והיא מוגבלת בגלל מחסור בתקציב ומשכורות נמוכות, אבל הוא עושה כמיטב יכולתה".

 

ניהלתם חקירות שחשפו חשדות כלפי שוטרים אחרים?

 

"כן. חקרנו רשת של תחנות דלק פיראטיות, שבמהלכה עלה חשד ששוטר קיבל שוחד. העברנו אותו לטיפול המחלקה לחקירות שוטרים".

 

"יוצרים שינוי בתפישה"

"אנחנו יוצרים שינוי בתפישה, שינוי ערכי", אומר מנצור, "עד לאחרונה, בסמול טוק הציבורי, לרמות את מס הכנסה או את הביטוח הלאומי נחשב ל'מצווה'. גניבה נחשבה לאירוע מקומי, ולכן התייחסו אליה כאל דבר טריוויאלי".

 

האם דווקא הטיפול בגנבים וברמאים הוא המשימה הדחופה שהממשלה מקימה בשבילה יחידה איכותית כמו שלכם, עם תקציב גדול ומחלקת תביעות חזקה?

 

אפרגן: "אנחנו לא אלה שמחליטים אלו נושאים יגיעו לטיפולנו. ההחלטה היא מערכתית וממשלתית. אבל אנחנו מנסים לטפל במה שמוטל עלינו בצורה הטובה ביותר".

 

מנצור: "לפעמים גם פשיעה כלכלית מסכנת חיי אדם. תפשנו, למשל, אדם שגנב את כבל ההרקה ממחלקת הפגים בבית החולים סורוקה. והיה גנב אחר שניתק את התאורה של כביש שלם. אני מאמין שצריך לטפל בחומרה בכל פשע. האם היחידה שלנו היא היחידה החשובה ביותר? האם הפשעים שאנחנו חוקרים הם הפשעים שדורשים מבתי המשפט להטיל עליהם את הענישה הקשה ביותר? אלה שאלות שצריך להפנות לגורמים אחרים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תנ"צ דודו מנצור מפקד היחידה
הירשזון. נחקר ביחידה
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים