שתף קטע נבחר

"מבחינת פרץ - הדו"ח מאוזן, המסקנות לא קשות"

בלשכותיהם של ראש הממשלה ושר הביטחון בחנו היטב את המסקנות הראשונות מתוך ועדת וינוגרד, כפי שפורסמו בסוף השבוע. אנשיו של פרץ סבורים כי דווקא לאחר הביקורת הקשה נגדו לאחר המלחמה, הוא צפוי לצאת מהדו"ח בנזק מיזערי. בלשכתו של אולמרט, שצפוי לספוג את הביקורת הקשה ביותר, מעדיפים להמתין לפרסום הדו"ח ולא להתבסס על פרסומים בתקשורת

המערכת המדינית והצבאית כבר בתוך הסערה. אנשי הלשכות של בכירי המדינה מתכוננים לקראת פרסום הדו"ח החלקי של ועדת וינוגרד ביום שני, אולם חשיפת הפרטים הראשונים בסוף השבוע בנוגע למסקנות שיוצגו בו, הבהירו לצוותים כי יש להעביר את ההיערכות להילוך גבוה. בלשכתו של ראש הממשלה, נגדו צפויות המסקנות הקשות ביותר, הגדירו את הפרסומים השונים כ"ספקולציות" אולם גם שם מודעים לעובדה שההר הציבורי כבר נשמע מעבר לפינה.

 

 

בצה"ל לא הופתעו מהדברים שנאמרו על הרמטכ"ל לשעבר דן חלוץ (יהירות, חוסר הקשבה וזלזול באיומי הקטיושות) ואילו בסביבתו של שר הביטחון עמיר פרץ דווקא נשמעה אנחת רווחה קלה, לאור הביקורת הנסבלת מבחינתו ביחס להתקפות כלפיו לאחר המלחמה. מכל מקום, את התגובות הרשמיות שומרים בלשכותיהם של פרץ ואולמרט ליום שני אחר הצהריים, אז יתפרסם הדו"ח החלקי באופן רשמי.

 

מהדו"ח, כפי שנחשף בחלקו בסוף השבוע בערוץ 10, עולה כי לאולמרט לא היו כמעט תוכניות מסודרות מראש למלחמה ואילו התוכניות המועטות שהיו בידיו לא יצאו אל הפועל. אולמרט עצמו נרתע ממהלך קרקעי כדי להימנע מאבדות קשות אבל מנגד לא היתה חלופה ברורה שהוא בחר בה. המלחמה, על פי הדו"ח, לא נוהלה כמתבקש ומה שבוצע נעשה בחיפוזון. הדו"ח מתאר מערכת בעיתית מאוד של קבלת החלטות שאינה מסודרת ואינה מנוהלת כפי שניתן לצפות בזמן מלחמה או מערכה מהסוג שהיה.

 

בלשכתו של ראש הממשלה הבהירו אמש: "הרינו להבהיר שראש הממשלה ולשכתו טרם קיבלו את הדו"ח, ובוודאי שאינם מודעים לתוכנו. אין בכוונתנו להגיב לספקולציות המתפרסמות בתקשורת. נמתין לפרסום, נלמד את תוכן הדו"ח ואז תתפרסם תגובתנו". יתר שרי הממשלה סירבו גם הם לפניית ynet להגיב לדברים.

 

"הדו"ח מאוזן, המסקנות לא קשות"

בלשכתו של פרץ, לעומת זאת, מדגישים כי האווירה בסביבתו חיובית לאור מה שנכתב, ביחס למושאי ביקורת אחרים. שר הביטחון, כך נקבע בדו"ח על פי הפרסום בערוץ 10 בסוף השבוע, לא חיפה על חוסר נסיונו הביטחוני בלמידה של ממש ולא נעזר כראוי באגף המדיני-בטחוני במשרדו, למרות שהיה ראוי לעשות כן. פרץ, על פי אנשי הוועדה, העדיף מטעמים שנראים לכאורה לא עניינים, לכנס פורום פרטי, עוקף משרד הביטחון, וכך למעשה ניהל עם ראש הממשלה אהוד אולמרט את המלחמה מתוך חוסר ידע מובהק. בנוסף, החלטתו של פרץ לקבל את תיק הביטחון זוכה לביקורת נוקבת.

 

"אם נסתמך על הפרסומים האחרונים, הרי שהדו"ח מאוזן ומסקנותיו לא יהיו קשות מדי, בניגוד לרושם שנוצר בשבועות האחרונים", אמרו אמש מקורביו של פרץ. שר הביטחון ואנשיו מרוצים בינתיים מן התמונה המצטיירת אולם עם זאת, בחלק מהדברים קיים עדיין בילבול מסוים, נוכח העובדה שנאמר כי פרץ לא חיפה על חוסר ניסיונו בלמידה, ואילו מצד שני נמתחת עליו ביקרות לכאורה על כך שהתייעץ עם יועצים חיצוניים.


פרץ במהלך המלחמה. חוסר הנסיון עמד לו לרועץ (צילום: ניב קלדרון)

 

מקורבים של פרץ מדגישים כי אותם יועצים חיצונים הם אישים ביטחוניים בכירים, כמו רב אלוף במיל' אמנון ליפקין שחק והאלופים עמי סגיס ודוד עברי. "אלה דברים והיפוכם", אמרו גורמים המקורבים לפרץ. "האנשים האלה הם אנשים שמבינים בביטחון ואין בכירים מהם במערכת. לא מדובר ביועצים עצמאיים או פרטיים, אלא באנשי ביטחון בכירים".

 

כאמור, בסביבתו של פרץ מעודדים מהפרסומים ומקווים כי בסופו של דבר גם הדו"ח הסופי יהיה מאוזן, ואם כך יהיו פני הדברים הרי שפרץ, בניגוד להלך הרוח בחודשים שאחרי המלחמה, יוכל לצאת מהדו"ח הזה לפחות מחוזק, אם לא מורווח, במיוחד לנוכח ההתקפות החריפות שספג.

 

רבים פנו בבקשת סיוע לסנגוריה הצבאית

לגבי דן חלוץ נקבע כי הוא זלזל באיום הקטיושות שריחף מעל תושבי צפון הארץ ובכך שלא הציג לממשלה חלופות כפי שיש לצפות ממנו לעשות מתוקף תפקידו בעת מלחמה, כפה למעשה על הממשלה קבלת החלטות מסויימות. חלוץ גם השתיק התבטאויות של קצינים בכירים שהיו בסביבתו בימי המלחמה.

 

גורם צבאי בכיר אמר אמש ל-ynet בעקבות פרסום המסקנות העיקריות של הדו"ח, כי עם כל הרצון לשדר "עסקים כרגיל" בתוך הצבא, העובדה כי טרם הוחלט על סבב מינויים במטכ"ל מעידה כי גם לרמטכ"ל גבי אשכנזי חשוב לקרוא את הדברים לאחר שיתפרסמו באופן רשמי, לראות לאן מתפתחים פני הדברים ורק אז לקבל החלטות. "יש מינויים שצריך היה להחליט עליהם כבר אתמול, אבל גם אם כבר יש החלטות הכל ממתין, בעיקר בגלל הדו"ח", ציין הגורם.


חלוץ, מימין. בצה"ל מצפים למי שהלך איתו לקחת אחריות (צילום: אמיר כהן)

 

בצה"ל לא מדברים על וינוגרד בצורה גלויה, אבל מספר בכירים ממתינים בדריכות למסקנות. בסניגוריה הצבאית הושיטו סיוע משפטי לכל מי שרצה והיו לא מעט כאלה. "אם אלה המסקנות", אמר גורם צבאי שקשור לעניין, "ניתן לראות שמרבית הכשלים היו של מי שעמד בראש הצבא ושל הדרג מעליו. חלוץ היה מפקד הצבא והוא החליט איך הכל יעבוד מגיוס מילואים ועד איזה תכנית תצא לפועל ומתי".

 

קצינים רבים אמרו כי לא הופתעו מהמסקנה הקובעת כי חלוץ העדיף שלא לקבל עצות של הסובבים אותו. "זו לא הפעם הראשונה ששמענו שהרמטכ"ל לשעבר לא התייעץ עם אחרים, עבד הרבה לבד ולא קיבל דעה אחרת", אמר גורם צבאי. עם זאת כבר אתמול נשמעו בצה"ל רמזים ראשונים כי מי שהלך עם הרמטכ"ל באופן עיוור צריך להסיק גם הוא את המסקנות וללכת הביתה. הכוונה היא בעיקר לראש אגף המודיעין, עמוס ידלין, שלאורך המלחמה במספר רב של קבלת החלטות היה תמים דעים עם חלוץ. בצה"ל דיברו על סוגייה זו לאחר המלחמה - ולא לזכותו של ידלין - וגם אמש היה מי שהזכיר זאת.

 

קצין בכיר בזרוע היבשה, שלקח חלק פעיל במלחמה, ציין כי עבור צה"ל הדו"ח לא יגלה הרבה דברים חדשים. "הצבא, בעיקר לאור מה שקרה, צריך באמת להתמקד בשיקום שלו והחזרת האמון כלפי פנים וחוץ. ברור שכולנו מסתכלים החוצה ומתעניינים מה אמרו על מי. בתוך הצבא תיחקרנו ואנו יודעים איפה היו הכשלים. המלחמה הזאת נמצאת אחרינו, אבל לפנינו עוד יהיו לא מעט מערכות קשות ובאמת שצריך את כל תשומת הלב כדי להתכונן אליהם. כל אחד בצבא צריך בעיקר לקחת מהמלחמה הזאת את מה שעשה, ומתוך זה לדעת מה לא היה טוב ומה אסור לעשות בעתיד".


פורסם לראשונה 28/04/2007 23:03

 

השתתף בהכנת הידיעה: רוני סופר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרמטכ"ל. לא הקשיב
צילום: דובר צה"ל
שר הביטחון. לא נעזר
צילום: ניב קלדרון
אולמרט. לא היה מוכן
צילום: גיל יוחנן
מומלצים