שתף קטע נבחר

בבניין ברחוב שיזף בטבריה, המלחמה נמשכת

מיד לאחר שתמה מלחמת לבנון השנייה פשטו גדודי קבלנים, בנאים, צבעים ושאר בעלי מלאכה על צפון הארץ ושיקמו את ההריסות הרבות שזרעו טילי החיזבאללה. התושבים שפונו שבו לבתיהם, אך לשלוש משפחות מבניין אחד בטבריה, עדיין אין לאן לחזור. השיפוץ בדירותיהן החל רק באחרונה ויימשך כמה חודשים. דיירי הבניין שכבר שבו אליו חוו חורף רצוף הפסקות חשמל, ביוב פתוח, נחשים, חולדות ומפגעי בטיחות

שמונה חודשים חלפו מאז שתמה מלחמת לבנון השנייה, ורובם המכריע של תושבי הצפון שנאלצו לנטוש את בתיהם שנפגעו כתוצאה מנחיתת הטילים שבו לבתיהם המשופצים. רק לשלוש משפחות אין עדיין לאן לחזור. שיפוץ דירותיהם, בבניין אחד בטבריה, רק החל לפני ימים ספורים. יממה לפני פרסום הדו"ח החלקי של ועדת וינוגרד, חשות שלוש משפחות כי קברניטי המדינה עוסקים בחיפוש צידוקים כדי להגן על עצמם, בה בעת ששכחו מיהם הנפגעים האמיתיים ועל מי הם צריכים להגן.

 

ב-2 באוגוסט אשתקד פגע טיל בבניין ברחוב שיזף 330 בטבריה וגרם להרס רב. כל שמונה המשפחות המתגוררות בבניין פונו ממנו מחשש לקריסתו, וכעבור חודש חזרו חמש מהן. שלוש המשפחות שדירותיהם נפגעו מתגוררות עד עצם היום הזה בדירות שכורות.

 

רק לפני ימים ספורים "נזכרו" במס-רכוש שהגיעה העת להתחיל ולשפץ את הדירות הנותרות. אנשי מס-רכוש אמנם הגיעו לבית זמן קצר לאחר שנפגע ואמדו את הנזק, ואולם חברת קבלנית סירבה לקחת אחריות על הבנייה, בטענה כי מצאה סדקים בקירות שנגרמו עקב ביסוס לקוי שאינו קשור לפגיעת הטיל.

 

אנשי החברה הקבלנית טענו כי אינם מוכנים לשאת בתביעות עתידיות מצד דיירי הבניין - אם יהיו כאלה - ועיכבו את התהליך עד היום. "זו בפירוש שערורייה. שמונה חודשים אחרי, והכל כאן הרוס", אמרה ל-ynet ליליאן אוחיון, המתגוררת בבניין.

 

"אנחנו גרים כבר תשעה חודשים בשכירות, על מזוודות", סיפר ציון פרי, שעדיין לא שב לדירתו ההרוסה. "זו תחושה נוראית כשאתה לא נמצא בבית שלך וללא הרכוש שלך. אני יושב וממתין. זו תחושה שאי אפשר לתאר אותה במלים". לדברי פרי, הוא ובעלי שתי הדירות האחרות פנו מדי שבוע למס רכוש, ובכל פעם השיבו להם שהעניין בטיפול, ושבתוך כמה ימים יתחילו בבנייה.


אחת הדירות ההרוסות, לאחר פגיעת הטיל (צילום ארכיון: חגי אהרון)

 

החודשים נקפו, שלוש הדירות לא שופצו והחורף הגיע. הדיירים שחזרו לבניין חוו הפסקות חשמל חוזרות ונשנות, הואיל וארון החשמל נרטב ממים שחדרו למקלט. לתוך הדירות חדרו נחשים, חולדות ועכברים, מפני שהביוב בדירות שנפגעו נפער ונותר פתוח. כמו כן יש בבניין בעיות בטיחות רבות המסכנות את הבאים בכלל, ואת הילדים בפרט. בין השאר מדובר בברזלים בולטים ובפסולת בניין רבה המפוזרת בכל הבניין, וליד הדירות ההרוסות בפרט.

 

"אולי הגיע הזמן שתתעוררו?"

נוכח הזמן הרב שחלף מאז פגיעת הטיל, שלח פרי מכתב בעניין למבקר המדינה בבניין בינואר. לפני כמה שבועות התקשרו אליו ממס רכוש. "הם אמרו לי שמתקשרים אליהם ממשרד המבקר ושואלים שאלות. שאלתי אותם 'מה אתם רוצים ממני? אתם רוצים שאני אענה למבקר המדינה במקומכם? אולי הגיע הזמן שתתעוררו ותתחילו לעבוד?'".

 

פרי נוהג לבקר בדירתו ההרוסה מפעם-לפעם, וימים ספורים לפני חג הפסח פגש בה פועלים. "שאלתי אותם: 'מי שלח אתכם? מטעם מי אתם עובדים כאן?' אבל אף אחד מהם לא ידע ממש לענות לי".

 

דירתו של ויקטור מטיוכין ספגה את הפגיעה הקשה ביותר, ולמעשה נהרסה כליל. "בכל פעם אמרו לנו מחר-מחר", אמר מטיוכין. "בכל פעם כששאלתי למה הדברים לא מתקדמים, לא היו להם תשובות. אבל עכשיו הם התחילו סוף-סוף לבנות, ואני מקווה שהם יעמדו במלה שלהם, ובעוד שלושה חודשים - כפי שהם מבטיחים - נחזור, בשעה טובה, הביתה".


הדיירים נמלטים למקלט סמוך לאחר פגיעת הטיל (צילום ארכיון: חגי אהרון)

 

האיומים החוזרים-ונשנים על מלחמה עתידית מלחיצים את הדיירים במיוחד. כל אחד מהם זוכר בדיוק את רגעי האימה שלאחר פגיעת הטיל בבניין. אוחיון: "שמענו את האזעקה, לקחתי את שני הילדים הקטנים שהיו בבית ורצתי מהר למקלט. בעלי הספיק להגיע לכניסה ואז הרגשנו את ההדף. מיד הבנו שהטיל פגע בבניין שלנו. רק כאשר יצאנו החוצה הבנו את ממדי ההרס. כאשר נפל הטיל השני, כבר נאלצנו לרוץ למקלט הסמוך".

 

פרי: "אנחנו נמצאים תקופה ארוכה בטיפול נפשי. מעבר לכך, הידיעה שביתנו עדיין אינו מוכן והמקלט אינו יכול להגן עלינו אם ייפול טיל נוסף, מותירה אותנו בתחושה של חוסר אונים".

 

בבניין שברחוב שיזף 330 בטבריה מקווים עתה כי השיפוץ אכן יסתיים בתוך כמה חודשים. "אנחנו מקווים שעד נציין שנה לפגיעה של הטיל בבית, נוכל לשוב ולגור בבית שלנו", סיכם מטיוכין. 

 

התגובות

עיריית טבריה - שלמדה על תחילת העבודות רק בעקבות פניית ynet - מסרה בתגובה: "הגוף האחראי על פי חוק לתיקון נזקי המלחמה הינו מס רכוש. העירייה אינה צד בדבר. העירייה קיימה קשר ישיר מול נציגי מס רכוש בטבריה, ליוותה את הדיירים לאורך התהליך וניסתה לזרז את עבודות השיפוץ. אנחנו שמחים כי העבודות החלו, ומקווים שהדיירים יוכלו לשוב בקרוב לביתם".

 

תגובת רשות המסים: "בעיית תשתית, ייחודית לאזור זה, עיכבה את ביצוע השיפוץ. בימים אלה אכן החל השיפוץ, רק לאחר קבלת חוות דעת מקצועיות מכמה גורמים שאיפשרו לקבוע את אופי ואופן השיקום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרי בפתח דירתו
צילום: חגי אהרון
המראה הנשקף מאחת הדירות ההרוסות
צילום: חגי אהרון
מומלצים